Tips voor vereiste opname van vloeibaarheid door het lichaam
Het lichaam verliest gedurende de dag met afscheidingen en via de huid aanzienlijk veel water. Dit waterverlies moet steevast gecompenseerd worden. De behoefte aan vloeistof wordt door het lichaam met een dorstgevoel gesignaleerd. De wateropname gebeurt in het algemeen door het drinken en door voedingsmiddelen die water bevatten.
Watergehalte in % | Voedingsmiddel |
boven 75 | fruit, groenten, melk, aardappelen, vis, schaaldieren |
50 - 75 | vlees, vis, gevogelte, worst, enkele kaassoorten (bijvoorbeeld Camembert), kwark |
25 - 50 | Brood, verscheidene bakwaren, eieren, enkele kaassoorten (bijvoorbeeld Emmentaler), marmelade |
onder 25 | granen, peulvruchten, boter, noten, chocolade, vet, olie |
Als vuistregel geldt: Per dag dient u ongeveer 30 tot 40 milliliter vloeibaarheid per kilogram lichaamsgewicht op te nemen
Een persoon van 60 kilogram dient minstens 1,8 liter vloeibaarheid per dag op te nemen.
Daarnaast zijn er een aantal personen, waarvoor voldoende vloeibaarheidopname bijzonder is: Kinderen en jeugdige, sporters, senioren, mensen die een dieet volgen of vasten.
Goed en genoeg drinken, maar hoe?
Veel mensen vinden het moeilijk om, over de dag verdeeld, genoeg te drinken. De volgende tips maken het u makkelijker op de juiste manier vloeibaarheid tot u te nemen:
- Drink regelmatig over de dag verdeeld minstens 1,5 tot 2 liter vloeibaarheid, bij hoge temperaturen en bij lichamelijke inspanning moet dit natuurlijk veel meer zijn.
- Breng afwisseling in de dagelijkse keuze aan dranken. Aanbevolen worden: Kraanwater, mineraalwater, ongezoete fruit- en kruidenthee, maar ook verdunde fruit- en groentesappen.
- Dranken dienen een vast bestanddeel van elke maaltijd te zijn.
- Een drankje in de buurt doet ons aan het drinken herinneren. Op deze manier grijpt u vaker naar het glas.
- Plan op bepaalde tijdstippen op de dag een kleine ‘drinkpauze’ in.
- Drink meteen na het opstaan een glas water.
- Alleen alcoholvrije drank telt! Alcohol en cafeïnebevattende dranken zijn minder geschikt, zij versnellen het waterverlies van het lichaam.
- Vermijd suikerbevattende en daardoor caloriebevattende drankjes, geniet hier maar met mate van. Hieronder vallen bijvoorbeeld energiedranken, cola en limonade, onverdunde fruitsappen.
- Drink bij elk kopje koffie een glas water.
- Als u een glas wijn drinkt, drinkt u ook een glas water erbij.
- Drinkt u af en toe een alcoholisch drankje met een hoog percentage aan alcohol, is het zinvol per drankje daarbij 0,3 liter water te drinken.
Tip
Drink appelsap gemengd met water! In Duitsland en Oostenrijk ook wel bekend als
Apfelschorle. Apfelschorle is verfrissend, gunstig qua prijs, eenvoudig en het helpt mee aan de opname van vloeibaarheid. Bovendien bevat appelsap veel kalium. De schorle kan met mineraalwater of kraanwater gemaakt worden. Schenk het glas voor de helft met appelsap en voor de helft met mineraalwater. U kunt dit ook met jus d’orange maken, of andere fruitsappen.