Tips voor vereiste opname van vloeibaarheid door het lichaam

Tips voor vereiste opname van vloeibaarheid door het lichaam Het lichaam verliest gedurende de dag met afscheidingen en via de huid aanzienlijk veel water. Dit waterverlies moet steevast gecompenseerd worden. De behoefte aan vloeistof wordt door het lichaam met een dorstgevoel gesignaleerd. De wateropname gebeurt in het algemeen door het drinken en door voedingsmiddelen die water bevatten.
Watergehalte in %Voedingsmiddel
boven 75fruit, groenten, melk, aardappelen, vis, schaaldieren
50 - 75 vlees, vis, gevogelte, worst, enkele kaassoorten (bijvoorbeeld Camembert), kwark
25 - 50Brood, verscheidene bakwaren, eieren, enkele kaassoorten (bijvoorbeeld Emmentaler), marmelade
onder 25 granen, peulvruchten, boter, noten, chocolade, vet, olie

Als vuistregel geldt: Per dag dient u ongeveer 30 tot 40 milliliter vloeibaarheid per kilogram lichaamsgewicht op te nemen

Een persoon van 60 kilogram dient minstens 1,8 liter vloeibaarheid per dag op te nemen.

Daarnaast zijn er een aantal personen, waarvoor voldoende vloeibaarheidopname bijzonder is: Kinderen en jeugdige, sporters, senioren, mensen die een dieet volgen of vasten.

Goed en genoeg drinken, maar hoe?

Veel mensen vinden het moeilijk om, over de dag verdeeld, genoeg te drinken. De volgende tips maken het u makkelijker op de juiste manier vloeibaarheid tot u te nemen:
 • Drink regelmatig over de dag verdeeld minstens 1,5 tot 2 liter vloeibaarheid, bij hoge temperaturen en bij lichamelijke inspanning moet dit natuurlijk veel meer zijn.
 • Breng afwisseling in de dagelijkse keuze aan dranken. Aanbevolen worden: Kraanwater, mineraalwater, ongezoete fruit- en kruidenthee, maar ook verdunde fruit- en groentesappen.
 • Dranken dienen een vast bestanddeel van elke maaltijd te zijn.
 • Een drankje in de buurt doet ons aan het drinken herinneren. Op deze manier grijpt u vaker naar het glas.
 • Plan op bepaalde tijdstippen op de dag een kleine ‘drinkpauze’ in.
 • Drink meteen na het opstaan een glas water.
 • Alleen alcoholvrije drank telt! Alcohol en cafeïnebevattende dranken zijn minder geschikt, zij versnellen het waterverlies van het lichaam.
 • Vermeid suikerbevattende en daardoor caloriebevattende drankjes, geniet hier maar met mate van. Hieronder vallen bijvoorbeeld energiedranken, cola en limonade, onverdunde fruitsappen.
 • Drink bij elk kopje koffie een glas water.
 • Als u een glas wijn drinkt, drinkt u ook een glas water erbij.
 • Drinkt u af en toe een alcoholisch drankje met een hoog percentage aan alcohol, is het zinvol per drankje daarbij 0,3 liter water te drinken.

Tip

Drink appelsap gemengd met water! In Duitsland en Oostenrijk ook wel bekend als Apfelschorle. Apfelschorle is verfrissend, gunstig qua prijs, eenvoudig en het helpt mee aan de opname van vloeibaarheid. Bovendien bevat appelsap veel kalium. De schorle kan met mineraalwater of kraanwater gemaakt worden. Schenk het glas voor de helft met appelsap en voor de helft met mineraalwater. U kunt dit ook met jus d’orange maken, of andere fruitsappen.
© 2008 - 2020 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bederf van levensmiddelenBederf van levensmiddelenHet bederven van levensmiddelen kan meerdere oorzaken hebben. De Aw-waarde speelt hierin een grote rol. In dit artikel w…
Wat is dehydratie?Onder dehydratie verstaat men een tekort aan vocht, een verhoogd verlies van lichaamsvochtigheid, zonder dat er andere v…
Water drinken is noodzakelijkWater drinken is noodzakelijkBestaat er een functie voor het drinken van water? Wat is de reden waarom wij, de mens, voldoende water moeten drinken?…
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…

Nederlandse maaltijd patroonMet goede voeding hebben we dagelijks te maken. We maken eten voor onszelf, maar ook voor anderen. Dan is het belangrijk…
Gevaren van fastfoodGevaren van fastfoodHet is algemeen wel bekend. Fastfood is schadelijk voor de gezondheid. Maar waarom komt het dan toch dat er nog zoveel m…
Bronnen en referenties
 • P. Schauder, G. Ollenschläger – Ernährungsmedizin A. Fellin – Das richtige Wasser für Ihre Gesundheit

Reageer op het artikel "Tips voor vereiste opname van vloeibaarheid door het lichaam"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hansje, 02-05-2012 14:43 #1
Misschien een aardige toevoeging:
Ons water uit de kraan is minstens zo goed als die uit de fles, veel mensen weten dat nog niet en het is dus vaak zonde van het geld. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar zo'n helder, fris, schoon, mineralenrijk water uit de kraan komt als hier in Nederland.
Appelsap, wanneer je dat verdeeld over de dag drinkt, denk dan wel een beetje aan je gebit. Vroeger was dit ook een grote vergissing: "Snoep verstandig, eet een appel", was toen het motto voor je tanden.
En als je het koopt, doe dan maar NIET in de supermarkt. Daar zijn de meeste, maar wsch. alle merken zwaar bewerkt. Zogenaamd vers en puur sap, maar steevast hoog verhit, water onttrokken, stroop weer verdeeld met ander water. Later doen ze weer wat vitamines erbij 'uit een potje' omdat er zoveel verloren is gegaan van alle goede stoffen en het product toch een klein beetje echt moet lijken.

Infoteur: Jootje
Gepubliceerd: 26-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!