Is agavesiroop gezond?

Is agavesiroop gezond? Agavesiroop is zeer populair. Je vindt dit alternatief voor geraffineerde suiker dan ook in vele voedingswinkels en webshops. Het is een siroop gemaakt van de agaveplant. De meeste agavesiroop komt uit Mexico en Zuid-Afrika. Een van de voordelen van de siroop is dat het een lage glycemische index heeft. Een nadeel is echter dat de suiker in agavesiroop fructose is, teveel hiervan is niet goed voor de gezondheid.

Hoe wordt agavesiroop gemaakt?

Om agavesiroop te maken, hebben we de nectar van de agaveplant nodig. Je kunt pas siroop maken van de agave wanneer de planten tussen de 7 en de 10 jaar oud zijn. Het is dan tijd om de bladeren van de struik af te knippen. Wat je dan over hebt van de imposante plant, lijkt nog het best op een uit de kluiten gewassen ananas. Deze overgebleven stronk bevat dus de nectar die nodig is om agavesiroop te maken.

Opwarmen

Om er siroop van te maken, is het nodig om deze licht op te warmen en nadien door een filter te laten lopen. De stronk, die ook pina genoemd wordt, bevat immers koolhydraten en wanneer die opgewarmd worden, worden ze door een chemische reactie omgezet in suikers. Dit is echter niet de enige manier om de siroop te verkrijgen.

Enzymen

Je kunt aan de nectar ook enzymen toevoegen die dezelfde uitwerking hebben, maar deze manier wordt minder gebruikt dan het verhitten.

Is agavesiroop gezond?

Voordelen

Een van de voordelen van agavesiroop is dat het een bron is van ongeraffineerde suikers. In de volksmond worden die wel eens 'gezonde suikers' genoemd. Agavesiroop is 25% zoeter dan gewone kristalsuiker die je in witte klontjes koopt. Je hebt er minder van nodig om dezelfde smaak te verkrijgen.

Verder worden de suikers die in siroop zitten trager in je bloed opgenomen dan geraffineerde suiker. Hierdoor is de glycemische index van agavesiroop zeer laag, maar 11 tot 19. Deze index geeft aan hoeveel invloed het betreffende product op de bloedsuikerspiegel heeft. Dit is een index die vooral voor mensen met diabetes belangrijk is. Een te grote schommeling is bij deze mensen namelijk niet goed.

Nadelen

De suiker die in agavesiroop zit, is fructose. Deze staat ook bekend als druivensuiker. Deze suiker wordt veel door sporters gebruikt en werd lange tijd als gezond beschouwd. Waar men echter niet altijd bij stil staat is dat fructose een belasting voor je lever betekent, omdat deze suikersoort door je lever verteerd wordt. Wanneer er namelijk steeds veel fructose naar de lever gestuurd wordt kunnen er vetbolletjes in de lever ontstaan. Op lange termijn ziet dit er hetzelfde uit als mensen die veel alcohol drinken. Mensen met het prikkelbare darm syndroom kunnen fructose niet goed verwerken dus voor deze groep mensen is het aan te raden om agavesiroop niet of met mate te consumeren.

Daarnaast zorgt fructose op een lange termijn voor een verhoogd risico op diabetes type 2 omdat fructose ervoor kan zorgen dat men resistent wordt voor insuline waardoor het niveau hiervan stijgt. Hier zit dan ook de tegenstrijdigheid van agavesiroop. Het is laag in de glycemische index, maar juist hoog in fructose waardoor het uiteindelijk alsnog slecht voor mensen met diabetes is.

Ook de productiemethode van de siroop kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Door het opwarmen van de nectar, gaan immers mineralen en vitamines verloren.

Conclusie

Agavesiroop heeft het voordeel dat het de bloedsuikerspiegel niet zo snel laat stijgen. Aan de andere kant is deze stof minder gezond dan gedacht omdat door de belasting van de lever, dit orgaan kan gaan vervetten, waardoor dan weer de kans op het ontwikkelen van diabetes stijgt. De voordelen worden dus tenietgedaan door de nadelen. Agavesiroop lijkt op korte termijn gezonder te zijn, maar op lange termijn is de populaire vervanger voor witte suiker niet echt gezonder dan suiker. Als je het gebruikt, gebruik dan niet teveel om de nadelen van fructose te vermijden.
© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is granola gezond?Is granola gezond?Granola lijkt op muesli en cruesli (Cruesli is een merknaam van Quaker, maar het wordt in de volksmond opgevat als synon…
Tien gezonde natuurlijke zoetstoffen, hun voor- en nadelenTien gezonde natuurlijke zoetstoffen, hun voor- en nadelenHet gebruik van veel suiker kan ziekten als obesitas, diabetes en hartkwalen veroorzaken. Suiker bevat bovendien lege ca…
Clean eating: 4 ontbijtreceptenTegenwoordig zijn steeds meer mensen zich bewust van wat ze eten en velen kiezen er voor om vaker clean te eten. Clean e…

Meerdere redenen om kwark te etenMeerdere redenen om kwark te etenDat kwark in een caloriearm dieet past, is bekend. Kwark is mager en gezond en daar kan je bijvoorbeeld prima de dag mee…
Is Japanse mix gezond?Is Japanse mix gezond?Japanse mix is een graag geziene gast op menig tafel. Niet alleen thuis voor de buis of op een verjaardag, maar ook in s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.livestrong.com/article/269573-agave-syrup-nutritional-information
  • http://www.health.harvard.edu/heart-health/abundance-of-fructose-not-good-for-the-liver-heart /
  • http://authoritynutrition.com/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.