Is Crystal Clear gezond?

Is Crystal Clear gezond? Wat is Crystal Clear? Crystal Clear is bronwater met een smaakje eraan toegevoegd. Er zijn verschillende smaken beschikbaar, waaronder lemon, peach, appel peer en framboos bosbes. De drank is beschikbaar in flessen, maar ook in kartonnen verpakkingen, bovendien kun je kiezen tussen wel of niet koolzuurhoudend. Crystal Clear is gericht op vrouwen. Maar is Crystal Clear eigenlijk gezond?

De smaken

  • Lemon
  • Citroen passie
  • Cranberry
  • Cherry
  • Appel peer
  • Framboos bosbes
  • Appel
  • Sinaasappel mandarijn
  • Cranberry limoen
  • Peach (perzik)
  • Lemon cactus

Is Crystal Clear gezond?

Crystal Clear lijkt een onschuldig drankje. Het is gewoon wat bronwater met een smaakje toch? Ja, alleen worden er ook zoetstoffen aan toegevoegd en de gezondheid hiervan wordt in twijfel getrokken.

Welke zoetstoffen zitten er in Crystal Clear?

Welke Crystal Clear je ook kiest, er zitten altijd de zoetstoffen sucralose en acesulfaam K in. Wat zijn dit eigenlijk precies voor zoetstoffen?

Sucralose

Deze zoetstof is ontdekt in 1976 door onderzoekers van het bedrijf Tate & Lyle. Eén van de onderzoekers dacht dat hij een stof in het lab moest proeven en kwam erachter dat deze zeer zoet smaakte. In 1998 keurde de FDA de zoetstof in de VS goed. Er was toen voor meer dan twintig jaar onderzoek gedaan naar sucralose en er waren geen problemen gevonden. Een aantal nieuwe studies hebben echter wel wat zaken gevonden.

Volgens een studie uit 2006 zou sucralose een trigger voor migraines zijn. Een studie uit 2002 concludeerde dat hoge dosissen voor schade in de maag van muizen zorgde. Of dit voor mensen ook geldt is niet bewezen.

Een onafhankelijk Italiaans onderzoek uit 2012 ondervond dat er wellicht een link tussen sucralose en leukemie zit. Wederom werden muizen als proefdier gebruikt, en ook bij dit onderzoek zijn er geen mensen in het onderzoek meegenomen waardoor de link niet bij mensen bewezen kan worden. Wel veranderde de Center for Science in the Public Interest (CSPI) door deze studie wel de aanbeveling van sucralose van veilig naar voorzichtig.

Acesulfaam K

Acesulfaam K is toevallig ontdekt in 1967 door een Duitse wetenschapper tijdens de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. De FDA heeft de zoetstof in de Verenigde Staten goedgekeurd en het is 100 tot 200 keer zoeter dan suiker. Er wordt echter door critici beweerd dat acesulfaam K niet goed genoeg is onderzocht, volgens sommigen is het kankerverwekkend. De FDA spreekt dit tegen. Er is wel een onderzoek dat de stimulering van dosisafhankelijke insuline-afscheiding in ratten aantoont. Dit is echter wel bij hoge dosissen acesulfaam K. Daarnaast is er een onderzoek dat aangeeft dat de zoetstof invloed heeft op het ongeboren kind en de borstvoeding. Van de zoetstoffen is acesulfaam K dan ook de zoetstof met de meeste vraagtekens of het wel veilig voor de gezondheid is. Meer onderzoek is dan ook cruciaal.

Conclusie

De zoetstoffen zijn allen toevallig ontdekt. Of ze veilig voor de mens zijn is vanaf het begin al in vraag gezet. Van de zoetstoffen in Crystal Clear is acesulfaam K degene die het meest is onderzocht. Sucralose werd pas in 1998 goedgekeurd door de FDA. Acesulfaam K en sucralose zijn beide gelinkt met kanker en kunnen hierdoor niet veilig worden beschouwd, omdat er naast speculaties dat het kanker zou veroorzaken, het ook andere nadelen zou hebben. Meer onderzoek is echter cruciaal om te kijken of de zoetstoffen veilig zijn want wat voor proefdieren geldt hoeft niet voor mensen te gelden. Daarnaast lijkt het te mooi om waar te zijn dat deze zoetstoffen een zoete smaak bieden maar in tegenstelling tot suiker geen nadelen kennen. Daarnaast is het nauwelijks onderzocht wat zoetstoffen op de lange termijn aanrichten op de mens.

Lees verder

© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Crystal Clear - Schoonheidsgeheim van de sterrenCrystal Clear behoort tot de favoriete schoonheidsbehandelingen van de sterren. Niemand minder dan Madonna, Gwyneth Palt…
Crystal Clear Oxygen - Ervaringen en resultatenFilmsterren en tv-persoonlijkheden in binnen- en buitenland zweren bij een eenmalige Crystal Clear Oxygen schoonheidsbeh…
Fruitdrankjes: calorieën per glasFruitdrankjes: calorieën per glasDe beste dorstlesser is water. Uit de kraan is het lekker, mager, gezond en goedkoop. Uit een flesje kan natuurlijk ook,…
Clean desk en Clear screen policyClear desk en clear screen. Letterlijk betekenen deze woorden schoon bureau en schoon scherm. Clear desk en clear screen…

Zijn mueslirepen gezond?Zijn mueslirepen gezond?Mueslirepen zijn een gewilde reep voor tussendoor. Gewoon op momenten dat je trek hebt in iets lekkers of op momenten da…
Szechuanpeper, een eigenaardige peperSzechuanpeper, een eigenaardige peperSzechuanpeper is peper uit China genoemd naar de Chinese provincie Sichuan. De peper wordt gebruikt in de Chinese en Jap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • http://www.paleo.nl/kunstmatige-zoetstoffen-hoe-slecht-zijn-ze/
  • http://www.livestrong.com/article/85719-dangers-sucralose/
  • http://www.livestrong.com/article/460402-health-risks-associated-with-sucralose/
  • http://www.cspinet.org/new/201306121.html
  • Crystalclear.nl
  • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1526-4610.2006.00543_1.x/abstract
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=Retrieve&list_uids=12160896&dopt=Abstract
  • https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2007-1011788
  • http://chemse.oxfordjournals.org/content/36/9/763.short)
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 28-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.