Zijn garnalen gezond of ongezond?

Wat zijn garnalen en welke soorten zijn er?
Garnalen lijken niet alleen veel op de grotere kreeften, maar behoren ook tot dezelfde biologische familie. Vrijwel alle soorten garnalen leven op de bodem van zoet of zout water, waarbij een zanderige bodem vaak geprefereerd wordt. Dit omdat het zand voldoende mogelijkheid biedt voor de kleinere garnalen om zich te verstoppen voor roofdieren. Het aantal bekende soorten garnalen is enorm; men kent wel meer dan 3000 verschillende soorten, waarvan slechts een zeer klein gedeelte op grote schaal geconsumeerd wordt. Met name zoutwatergarnalen zijn geliefd om te consumeren; dit zijn dan ook de garnalen die we kennen onder de naam Noordzeegarnalen, cocktailgarnalen of gamba's. Hoewel het vreemd lijkt dat garnalen zoveel verschil in smaak en grootte hebben, wordt dit verklaard door de temperatuur van het water. Hoe warmer het water, hoe groter de soorten garnalen die er leven.Wat eten garnalen?
Het voedsel van vrijwel alle soorten garnalen bestaat uit een gemengd dieet van zowel dierlijk afval als planten. Dit maakt dat ze ook de naam hebben om de opruimers van de zee of van zoet water te zijn. Kwetsbaar zijn garnalen wel; bij vervuild water verdwijnen de meeste soorten garnalen vrij snel uit het gebied. Een goede indicator van een verbetering in waterkwaliteit van bijvoorbeeld zoetwatermeren is dan ook de terugkeer van garnalen en kreeftjes.Worden garnalen al lang gegeten?
De vroegste periode waarvan we weten dat garnalen als voedsel gebruikt werden is de Romeinse periode. Hoewel we van het begin van deze klassieke periode weinig weten over de garnaal, weten we uit geschriften dat er rond de geboorte van Christus garnalen gegeten werden. Vanaf daar zien we de consumptie van garnalen in de geschiedenis regelmatig terugkomen, waardoor we kunnen aannemen dat er in ieder geval vanaf het jaar nul onafgebroken garnalen zijn gegeten. Waar we nu de garnaal als een luxere voedingssoort zien, is dit gedurende de geschiedenis afhankelijk geweest van de locatie waar men woonde. Logischerwijs waren garnalen voor de kunstbewoners in de middeleeuwen een wat eenvoudiger maal, terwijl juist voor de verder inlandse bewoners de garnaal een luxe voedsel was.Gekweekt of wild gevangen?
Waar vroeger alle garnalen gevangen werden wordt nu een groot gedeelte van de garnalen gekweekt. In 2015 was het percentage gekweekte garnalen ongeveer 40%. Het kweken van garnalen is niet zozeer nodig vanwege een mogelijke schaarste in de oceaan; onafhankelijk van de vangst schommelt de populatie garnalen zeer sterk, de populatie lijkt dan ook van andere factoren afhankelijk te zijn dan van de vangst. Toch is de vangst van garnalen schadelijk voor het milieu. Dit komt door de manier waarop de garnalen gevangen worden, waarbij bijvangst een reëel probleem is. Men schat dat er per jaar tienduizenden zeeschildpadden de dood vinden door de wilde vangst van garnalen.De kwaliteit van gevangen en gekweekte garnalen verschilt wel; net als bij gevangen en gekweekte vis is er nog een proefbaar kwaliteitsverschil.
Zijn garnalen gezond of ongezond?
Hoewel er veel verschillende soorten garnalen zijn, is het gemiddelde aantal kcal per 100 gram garnalen wel ongeveer vast te stellen op 90 tot 100 calorieën. Garnalen bevatten daarmee dus weinig calorieën. Garnalen hebben ook een aantal gezonde vitaminen en mineralen; zo zijn garnalen een belangrijke bron van onder andere:- Vitamine B2
- Vitamine B12
- Jodium
- Fosfor
- Seleen