Je kind meer groente en fruit laten eten
Per dag heeft je lichaam een bepaalde hoeveelheid groente en fruit nodig. Ook voor kinderen heeft het Voedingscentrum hier richtlijnen voor opgesteld. Niet alle kinderen houden van groente en fruit, maar als ouder kun je dit wel stimuleren. Ook stiekem ergens groente of fruit instoppen is een optie. Hoe kun je je kind meer groente en fruit laten eten?
Als baby heeft je kind er misschien niet zoveel problemen mee gehad. Je hebt verschillende smaken aangeboden, waarvan het ene misschien beter beviel dan het andere. Je hebt er alles aan gedaan om de smaakontwikkeling van je kind zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar dan komt de peuterpuberteit en begint het: “Ik lust dat niet!” of “ik wil dat niet!”.
Eten mag geen strijd worden
Vanaf het moment dat je kind iets niet meer wil eten, kun je er een strijd van maken. Helaas is dit niet de beste optie. Eten is dan niet meer gezellig, ontspannend.
Ook oudere kinderen kunnen moeilijk doen over hun eten. Of ze het nu wel of niet lusten, er komt ook een stukje grenzen verkennen om de hoek kijken. Geef jij duidelijke grenzen van wat een kind wel of niet mag? Zonder dat het een strijd wordt om iets op te eten, kun je je kind ook een duidelijke keuze geven: “dit is wat we eten, als jij het niet wilt eten vind ik dat prima, maar er komt niets anders op tafel”. Hou hier dan ook aan vast.
Wat adviseert het Voedingscentrum?
Op de website van het Voedingscentrum kun je aan de hand van de leeftijd van je kind of jezelf zien hoeveel voeding je op een dag nodig hebt. Dit is uitgesplitst aan de hand van de Schijf van Vijf.
Hoeveel fruit en groente per leeftijd?
- Tot 9 jaar: 1,5 stuks fruit en 100-150 gram groenten.
- Tussen 9 en 13 jaar: 2 stuks fruit en 150-200 gram groenten.
- Vanaf 14 jaar: 2 stuks fruit en 200 gram groenten.
Tips om je kind meer groente of fruit te laten eten
Je wilt dat je kind meer groente en fruit eet? Denk dan eens aan de volgende dingen:
- Geef het goede voorbeeld
- Maak groente en fruit eten leuk
- Verwerk ze eens op een andere manier
- Het moment van de dag
- Laat je kind helpen
- Groenten verstoppen
Een goed voorbeeld doet goed volgen
Door als ouder het goede voorbeeld te geven, stimuleer je je kind om ook groente en fruit te eten. Je kunt je voorstellen dat als je kind jou geen fruit ziet eten, hij geen idee heeft waarom hij dat wel zou moeten doen. Vanaf jonge leeftijd willen kinderen jou imiteren, maak hier dus gebruik van.
Maak groente en fruit eten leuk
Groente en fruit kun je op zoveel manieren presenteren dat er altijd wel iets is dat je kind lekker vindt.
- Gesneden groenten in een gekleurde beker kunnen ze gemakkelijk vasthouden en de stengels groenten happen lekker weg.
- Geef een lunchtrommel met vakjes mee naar school en stop ook wat groenten in de kleine vakjes. Het ziet er vaak vrolijk uit. Wil je je echt uitleven, maak dan eens een bento lunchbox.
- Fruitspiesjes zien er uit als een traktatie. Feestelijk en je kunt combineren met verschillende fruitsoorten.
- Combineer met kleuren. Een bakje komkommer is echt aantrekkelijker met stukjes rode paprika en oranje worteltjes erbij.
Verwerk groente en fruit op een andere manier
Je hoeft groenten niet altijd gekookt bij het avondeten te eten en fruit uit de hand is standaard, maar niet altijd aantrekkelijk.
Muffins
Groenten kun je ook in een hartige muffin verwerken. Kinderen vinden het wel interessant, zo’n gezond cakeje. Groenten als wortel, zoete aardappel, courgette, broccoli, bloemkool kun je heel goed in een muffin verwerken.
Smoothies
Smoothies zijn natuurlijk perfect om groente en fruit in te verwerken. Kinderen vinden dit vaak heerlijk en zo stop je stiekem aardig wat vitamientjes in je kind. Je kunt natuurlijk een fruitsmoothie maken of een groentesmoothie, maar een smoothie met groente en fruit gecombineerd is ook heerlijk. Denk eens aan de volgende combinaties:
Fruit:
- sinaasappel, banaan, yoghurt
- aardbei, ananas, limoen
- kiwi, banaan, yoghurt
- ananas, sinaasappel, aardbei
Groente en fruit:
- banaan, pompoen, pastinaak en mango
- broccoli, appel, banaan
- andijvie, avocado, banaan en melk
- boerenkool, banaan, yoghurt
Appel met kaneel en rozijnen
Stukjes appel worden extra lekker met een beetje kaneel eroverheen. Voeg je er een handje rozijnen aan toe, dan heb je eigenlijk de binnenkant van een appeltaart. Dat is smullen!
Groente- en fruitchips
Je kunt gemakkelijk chips maken van groente en fruit. Snijd de groenten of fruit in hele dunne plakjes, bestrooi ze met je favoriete kruiden en bak deze dan 2,5 uur op 100 graden Celsius in de oven.
Appelchips met kaneel zijn bijvoorbeeld erg lekker. Maar ook bieten, winterwortel, zoete aardappel of gewone aardappel met een snufje zout zijn een lekkere en gezonde traktatie voor je kind.
Het moment van de dag
Groenten als avondeten en fruit tussendoor. Deze momenten van de dag worden het meest gebruikt, maar het beperkt je wel in je mogelijkheden om je kind meer groente en fruit te laten eten. Groente en fruit kunnen op elk moment van de dag, dus denk ook eens aan:
- Fruit bij het ontbijt, bijvoorbeeld in de yoghurt of pap. Of gewoon naast een cracker of boterham.
- Een bakje gesneden groenten als tussendoortje. Gesneden paprika mee naar school of lekker gesneden worteltjes rond 16 uur. Combineer met kleur voor een aantrekkelijk bakje!
- Fruit als toetje. Wie zegt dat een toetje alleen maar vla, pudding, ijs of yoghurt mag zijn? Vervang dit eens door fruit of strooi wat fruit over de yoghurt. Fruit is een natuurlijke zoetmaker.
Laat je kind helpen
Vanaf een jaar of 2 vindt je kind het reuze interessant als het mag helpen. Gebruik dit en laat je kind de stukjes in een bakje doen, of als het wat ouder is, laat het meehelpen met snijden. Een groter kind zal misschien weinig zin hebben om te helpen snijden, maar lekkere dingen bakken zijn ze vaak nog wel voor in!
Groenten verstoppen
Groenten kun je perfect verstoppen in gerechten. Op deze manier krijgt je kind ongemerkt toch zijn groenten binnen.
Pastasaus
Als je kind geen stukjes groenten in de pastasaus eet, pureer dan alle groenten eens. Maak de pastasaus lekker zelf van tomaten, een wortel, paprika, ui en knoflook. Voeg na het pureren pas het vlees (wel al gebraden) of de vis toe. Ook kruiden doe je na het pureren.
Soep
In soep kun je alle groenten verwerken die je maar wilt. Soep is ook een heerlijk gezond tussendoortje. Leef je dus uit en maak elke week een pan soep.
Kortom, kinderen hebben groente en fruit nodig om te groeien. Niet elk kind krijgt voldoende groente en fruit binnen. Als ouder kun je hierin een leidende rol innemen en je kind op verschillende manieren en verschillende momenten groente en fruit aanbieden.