Voedingssupplementen nemen: voordelen & nadelen

Voedingssupplementen nemen: voordelen & nadelen Voedingssupplementen nemen kan een goede manier zijn om je lichaam beter te wapenen tegen ziektes. Dankzij supplementen als vitaminen en mineralen kan je lichaam meer weerstand opbouwen tegen ongewenste indringers zoals ziektekiemen en bacteriën. Bovendien zijn supplementen met bijvoorbeeld ijzer, calcium en magnesium positief om je meer energie te bezorgen. Daarnaast kan je ook supplementen nemen die speciaal bedoeld zijn om kwaaltjes te bestrijden, denk hierbij bijvoorbeeld aan maagzuur of verstopping. Toch kunnen er ook nadelen verbonden zijn aan de inname van extra supplementen. Wat zijn zoal de voordelen en nadelen van het innemen van voedingssupplementen?

Ongezonde voeding

In de eenentwintigste eeuw heeft het voedingspatroon van de moderne mens heel wat veranderingen ondergaan. Waar je pakweg vijfentwintig jaar geleden nog rustig de tijd nam om een uitgebalanceerde maaltijd te bereiden, lijkt alles nu snel te moeten gaan. Niet alleen maaltijden klaarmaken maar ook eten, drinken en alles verteren neemt minder en minder tijd in beslag. Kant-en-klare maaltijden, bereide sandwiches, pizza’s en noem maar op: het zijn maar enkele voorbeelden van hoe je snel en lekker kan eten. Niet toevallig is de letterlijke vertaling van het populaire fast food simpelweg: snelle voeding.

Minder vitaminen

Energie

Keerzijde van de medaille is echter dat je door deze snelle en oppervlakkige eetgewoonten minder gezonde voedingsstoffen opneemt. Ook doordat de voeding zelden echt vers is, is de kwaliteit van de opgenomen energie een stuk minder. De moderne mens voelt zich dan ook een stuk minder krachtig, minder energiek en minder sterk dan vroeger. Bovendien komen klachten als maagzuur en een opgeblazen gevoel na de maaltijd vaker en vaker voor.

Tekort

Om dit tekort aan vitaminen, mineralen en andere positieve voedingsstoffen op te vangen nemen dan ook meer en meer mensen bijkomend supplementen in. Voedingssupplementen met vitaminen B, C, D en met mineralen als ijzer of magnesium zijn erg in trek bij mensen die gezond en sterk willen blijven.

Voordelen voedingssupplementen

Extra voedingssupplementen nemen kan op verschillende vlakken voordelen hebben voor de gezondheid. De essentie van een supplement is dat het een toevoeging is op de normale voeding van alledag, zoals trouwens ook de letterlijke betekenis van de term supplement is.

Weerstand

Door een gecombineerde consumptie van verschillende soorten vitaminen zal je je weerstand kunnen vergroten. Je immuunsysteem heeft vitaminen en mineralen nodig om zich te kunnen wapenen tegen ongewenste indringers, zoals ziektekiemen, bacteriën en virussen. Tot de meest noodzakelijke mineralen behoren bijvoorbeeld ijzer, zink, calcium en magnesium. Alleen wanneer je lichaam over de vereiste niveau’s van deze mineralen beschikt kan het zich weren tegen ongewenste verspreiders van ziekten en aandoeningen. Neem je voedingssupplementen hiervan dan zal je weerstand hiertegen dus groter worden.

Energie

Vermoeidheid en een gebrek aan energie zijn twee typische klachten van de moderne mens. We hebben doorgaans een druk leven en een goed gevulde agenda, wat maakt dat we soms vergeten aandacht te besteden aan ons lichaam. Het lichaam heeft nood aan gezonde voeding, zoals groenten en fruit, waaruit het de vereiste vitaminen kan halen. Zelden wordt er voldoende tijd genomen om verse groenten en fruit te kopen en die ook te bereiden. Extra supplementen met vitaminen en mineralen nemen is voor veel mensen dan een logische oplossing. Supplementen die aangeduid worden met "meer energie”, “energiekuur”, enz... zullen je dus een boost met energie geven.

Kwaaltjes bestrijden

Voorts zijn er supplementen die specifiek gericht zijn op het bestrijden van gezondheidskwalen en ongemakken. Als je bijvoorbeeld vaak last hebt van maagklachten kan je een maagzuurremmer nemen, terwijl een melatoninesupplement heilzaam kan zijn als je moeilijk in slaap geraakt. Een ander voorbeeld is een supplement dat zorgt voor een betere darmbalans waardoor je verstopping bestrijdt en beter naar de wc kan gaan.

Supplementen nemen: nadelen

Paradox

De voordelen van het innemen van voedingssupplementen kunnen paradoxaal genoeg ook nadelen uitmaken. Zo is het vanzelfsprekend goed dat je meer energie krijgt en meer weerstand opbouwt bij inname van voedingssupplementen. Maar anderzijds kan dit ook leiden tot een al te groot vertrouwen in het nemen van deze supplementen, waarbij het belang van gezonde voeding uit het oog verloren wordt. Het is immers door een uitgebalanceerd gezond voedingspatroon (groenten, fruit, vezels, enz...) dat je lichaam haar belangrijkste kracht kan vinden en behouden. Extra supplementen zijn vooral te beschouwen als een aanvulling hierop. Denken dat je ongezond en vettig (fast food, teveel suikers, bereide maaltijden) kan blijven eten omdat je toch supplementen neemt, kan dus een misrekening zijn.

Teveel vitaminen

In het verlengde van deze paradox ligt een ander mogelijk nadeel. In het wilde weg allerlei supplementen slikken omdat je denkt dat je ongezond bent of niet voldoende energie opneemt, kan ook nefast zijn. Net als medicijnen in strikte zin hebben ook voedingssupplementen een dosis die aangewezen is, en een maximumdosis die je niet mag overschrijden. Wanneer je teveel vitaminen of mineralen opneemt, dan kan je lichaam hier negatieve gevolgen van ondervinden. Zo kan teveel ijzer leiden tot ijzeroverschot (hemochromatose), wat op lange termijn leverproblemen kan veroorzaken. Een ander voorbeeld is een teveel aan vitamine C: neem je hiervan teveel in dan kan je last krijgen van problemen aan de blaas (blaasontsteking). Een teveel aan vitamine B5 kan dan weer leiden tot diarree. In het algemeen kan je stellen dat supplementen net als medicijnen moeten verwerkt en afgevoerd worden via de lever, de nieren en de urinewegen, en dat een overdosis ervan dus in deze organen problemen kan veroorzaken.

Financieel

Sommige mensen zijn dus zozeer gehecht aan een goede gezondheid dat ze al te gretig vitaminen innemen. "Baadt het niet, dan schaadt het niet", zo wordt gedacht. Maar als je al gezond eet en je voedingspatroon regelmatig en evenwichtig is, heb je mogelijk geen extra supplementen nodig. In dat geval kan een teveel aan voedingssupplementen dus neer komen op een verspilling van geld.

Tekorten opsporen via bloedonderzoek

Wil je je zo goed mogelijk houden aan een gezonde levenswijze door middel van supplementen, dan kan je nog een stap verder gaan. In dat geval kan je een bloedanalyse aanvragen bij je arts, waarbij deze je fysieke conditie heel nauwkeurig laat onderzoeken. (Bv. Zijn er ergens tekorten die moeten opgevangen worden? Is het gehalte aan magnesium wat aan de lage kant, waardoor je soms last hebt van beenkrampen? Stapelt je lichaam teveel ijzer op, waardoor je soms pijn voelt aan de lever?, enz...) Op die manier kan je samen met je arts heel minutieus nagaan welke supplementen en hoeveel ervan per dag je kan nemen om je immuunsysteem sterker te maken. Eventueel kan je ervoor kiezen om dit heel regelmatig te doen zodat je ook beter voorbereid bent op mogelijke ziekten en aandoeningen.

Tip: multivitaminen

"Multi"

Als je extra energie wilt krijgen of meer weerstand wilt opbouwen dan weet je niet altijd welk mineraal of welke vitamine je bijkomend moet innemen. Gebrek aan energie kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een ijzertekort, terwijl ook vitamine B een oorzaak kan zijn. Daarom is het nemen van supplementen met multivitaminen een goede optie: deze multivitaminen bevatten een combinatie van verschillende vitaminen (vitamine B, C, D, enz...) zodat je zeker bent dat van alles voldoende opneemt. Ook mineralen zijn beschikbaar in dergelijke combinatieverpakkingen, zoals bijvoorbeeld ijzer met calcium.

Voordeelverpakking

Doordat de inname van vitaminen en mineralen vooral effectief is na langdurig gebruik kan je bovendien kiezen voor grotere voordeelverpakkingen. Deze zijn niet alleen financieel voordeliger maar hebben ook op psychologisch vlak een voordeel. Door de grotere verpakking word je mentaal aangemoedigd om de verpakking op te maken en verhoog je dus de kans op positieve effecten voor je lichaam.
© 2016 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor- en tegenstanders over voedingssupplementenVoor- en tegenstanders over voedingssupplementenVitamines en mineralen zijn van levensbelang. Vitaminen en mineralen zitten in onze voeding, maar de meningen verschille…
Ubiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenUbiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenOuder worden is voor niemand leuk: je lichaam verliest aan kracht en weerstand, en mogelijk gaat ook je geest er aan het…
Natuurlijke of synthetische voedingssupplementenNatuurlijke of synthetische voedingssupplementenEen voedingssupplement bestaat meestal uit een concentraat van mineralen of vitamines maar ook andere stoffen kunnen als…

Gezonde voeding voor botten, spieren en gewrichtenGezonde voeding voor botten, spieren en gewrichtenWat is gezonde of goede voeding om soepele gewrichten, sterke botten en stevige spieren te houden? Botten, gewrichten en…
Gezonde voeding voor vrouwen in de overgang: calcium, ijzerGezonde voeding voor vrouwen in de overgang: calcium, ijzerVoor de meeste vrouwen vangt de overgang aan als ze eind 40, begin 50 zijn. De overgang kan wel 7 tot 10 jaar duren. Het…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.