Alchemilla (vrouwenmantel) voor behoud soepele gewrichten

Alchemilla (vrouwenmantel) voor behoud soepele gewrichten Alchemilla vulgaris of vrouwenmantel is een bijzondere plant uit de rozenfamilie. Extract van de alchemilla wordt gebruikt in supplementen voor het behoud van soepele gewrichten en gezond kraakbeen. Natuurgenezers beweren dat het kan helpen om de gewrichten in een goede conditie te houden. In supplementen wordt het vaak gecombineerd met glucosamine, een middel waarvan bekend is dat het kan helpen om ontstekingen in de gewrichten tegen te gaan en de synovia te onderhouden die functioneert als een smeermiddel voor de gewrichten.

Alchemilla (vrouwenmantel)


Soepele gewrichten en gezond kraakbeen: van groot belang

Wanneer we het hebben over een gewricht dan hebben we het in feite over een verbinding van twee botten waartussen beweging mogelijk is. De botten kunnen aan elkaar verbonden zijn door middel van een botverbinding, maar ook door kraakbeen of bindweefsel. Ook kent het menselijk lichaam synoviale gewrichten. Hierbij is er sprake van een gewrichtsholte die gevuld is met een stroperige vloeistof die ook wel synovia of synoviaal vocht genoemd wordt. Dit vocht maakt een soepele beweging van het gewricht mogelijk en voorkomt dat botten pijnlijk over elkaar heen schuiven of dat het zeer doet wanneer je een schok moet opvangen als je bijvoorbeeld van een traptrede afstapt. Een andere functie van het synoviaal vocht is het afvoeren van afvalstoffen die in het gewricht worden aangemaakt.

Het kraakbeen is een vorm van bindweefsel. Door de extracellulaire matrix (ECM) van kraakbeen is het zeer elastisch en tevens in staat om grote druk te weerstaan waardoor het kan fungeren als een soort stootkussen. Kraakbeen is helaas wel vrij gevoelig voor beschadigingen. Wanneer je herhaaldelijk blessures oploopt of een gewricht overbelast dan kan de kraakbeenmatrix beschadigd raken. De lengte van de cellen neemt dan af waardoor het kraakbeen minder vocht vast kan houden en essentiële glycosaminoglycanen kunnen weglekken. Het kraakbeen wordt daardoor minder goed in staat om de schokken op te vangen die krijgt tijdens alledaagse activiteiten.

Bron: Akvalsk, PixabayBron: Akvalsk, Pixabay

Alchemilla en soepele gewrichten

Als we ouder worden dan neemt de kwaliteit van de gewrichten en het kraakbeen af. Ook onder invloed van blessures kunnen hier problemen ontstaan. Er bestaat echter een aantal supplementen dat een gunstige invloed kan hebben op de gewrichten en het kraakbeen en zo een bijdrage kan leveren aan de gezondheid hiervan. Een van deze middelen is alchemilla, ook wel spitslobbige vrouwenmantel genoemd. Het betreft een vrij zeldzame plant uit de rozenfamilie.

Etymologie
Wetenschappers waren eeuwen geleden al mateloos geboeid door de alchemilla vulgaris of vrouwenmantel. Het bijzondere aan de plant is dat zich 's nachts aan de bladrand van de plant dauwdruppeltjes vormen die worden opgevangen in de kelk. Alchemisten meenden hier vroeger een elixer van te kunnen maken dat zou leiden tot het eeuwige leven. Aan deze alchemisten dankt de plant haar naam.

Door natuurgenezers wordt beweerd dat alchemilla een positieve bijdrage kan leveren aan het soepel houden van de gewrichten. Dit zou het doen doordat het bijdraagt aan het in goede conditie houden van het synoviaal vocht dat de gewrichten nodig hebben om goed te blijven functioneren. Deze stelling wordt niet door wetenschappelijk publicaties onderschreven. In supplementen wordt alchemilla vaak gecombineerd met het bekendere glucosamine, waarvan de werking wel wetenschappelijk bewezen is. Dit is tevens geregistreerd als geneesmiddel.

Gebruik met glucosamine

Glucosamine is een van de bouwstenen van het kraakbeen. Inname van glucosamine heeft een ontstekingsremmende functie en bevordert de aanmaak van hyaluronzuur waardoor de kenmerkende pijn die voorkomt bij gewrichtsslijtage kan worden verminderd. Hyaluronzuur is tevens het hoofdbestanddeel van synovia. Voor wie veel last heeft van gewrichtsklachten kan de inname van extra glucosamine daarom raadzaam zijn. Veel mensen kunnen door gebruik hiervan zelfs het gebruik van pijnstillers afbouwen. Waar pijnstillers veel bijwerkingen kunnen hebben en slechts zijn voor de maag zijn van alchemilla en glucosamine geen bijwerkingen bekend.

Verkrijgbaarheid alchemilla

Supplementen op basis van alchemilla zijn in Nederland verkrijgbaar van onder meer de merken A. Vogel, La Drome, VSM en Lamers. De producten van A. Vogel zijn in de meeste drogisterijen alsmede online verkrijgbaar. Je hebt dan de keuze uit Alchemilla Complex en Alchemilla Glucosamine.

A. Vogel Alchemilla complex bevat naast alchemilla vulgaris ook akkerpaardestaart (Equisetum arvense), hulst (Ilex aquifolium), smeerwortel (Symphytum officinale), calciumhydrogeenfosfaat en oesterschelp. In A. Vogel Alchemilla Glucosamine tref je tevens de ingrediënten smalle weegbree (Plantago lanceolata) en ratelpopulier (Populus tremuloides).
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Vrouwenmantel, geliefd wegens haar prachtige bladerenVrouwenmantel, geliefd wegens haar prachtige bladerenDe mooie decoratieve gekartelde blauwgroene bladeren zijn de blikvanger bij de vrouwenmantel of Alchemilla mollis. Het i…
Glucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichtenGlucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichtenGlucosamine wordt steeds meer gebruikt voor soepele gewrichten. Is het gebruik wel veilig? Kan iedereen zomaar beginnen…
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…

De hooikist, energiezuinig koken en slow cookingDe hooikist, energiezuinig koken en slow cookingWie zijn gas- of elektriciteitsrekening naar beneden wil zien te krijgen, kan beginnen met besparen op de kosten die nod…
Tekort aan zink: oorzaken, symptomen & tips bij zinktekortTekort aan zink: oorzaken, symptomen & tips bij zinktekortZink is een mineraal dat meerdere functies heeft in het menselijk lichaam. Een tekort aan zink kan leiden tot uiteenlope…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Saalenixe-74, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewricht
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraakbeen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosamine#Klinische_toepassing_bij_artrose
  • http://www.orthokennis.nl/nutrienten/glucosamine
  • https://www.gezondheidaanhuis.nl/leaflets/Alchemilla%20Complex%20Soepele%20Gewrichten.pdf
  • Afbeelding bron 1: Akvalsk, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 31-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.