Gezondheid: Het reinigen van nieren en lever
Na afloop van een feest, zoals Kerstmis maar ook een verjaardag of examenfeest, hebben nogal wat mensen de neiging zich te moeten reinigen aan de binnenkant en dan met name de nieren en de lever. Meestal is teveel eten, te vet eten en teveel alcohol reden om zichzelf een stevige discipline van gezond leven op te leggen. In ieder geval voor een tijdje, tot we het idee hebben dat we weer functioneren als vanouds. Dat je leven én eetpatroon dus in balans zijn. Kan je je organen eigenlijk wel een boost geven en zo ja, hoe werkt dat dan?
Is reinigen mogelijk?
Iedereen heeft er wel eens mee te maken, je hebt één of meerdere feestjes achter de rug en je bent jezelf te buiten gegaan aan de meer ongezonde kant van het leven als het om eten en drinken gaat. Je wilt er actief wat aan doen. De vraag is dan of reinigen aan de binnenkant daadwerkelijk werkt. Het antwoord, gegeven door de meeste professionals, is: “jazeker, reiniging aan de binnenkant kan zeker”.
Natuurlijk zijn er ook tegengeluiden als zou het hele gegeven van water en kruiden voor ‘de binnenkant’ slechts een commerciële insteek zijn om mensen op kosten te jagen, en/of het gegeven dat het lichaam geen interne reiniging nodig heeft, omdat het zelfreinigend is. Dit laatste wordt door artsen vaak als basis gebruikt. Overigens zal er geen arts zijn die voldoende drinken (gemiddeld 1,5 liter per dag) ontkent. Enerzijds omdat het lichaam water nodig heeft om te functioneren en anderzijds mogelijk ter ondersteuning voor de zelfreiniging van het lichaam.
Overigens is het wel zo dat ieder lichaam weer anders reageert, dus geneeskrachtige aspecten die aan kruiden gekoppeld worden, zullen niet voor iedereen even effectief werken. Maar dat fruit een positieve rol zal vervullen bij het ‘opschonen’ van je binnenkant, zal niemand ontkennen.
Al met al spreekt het voor zich dat de vragen hoe je dat reinigen aanpakt, boven komen drijven. Hoe reinig je ‘je binnenkant’ en dat bij voorkeur op een zo natuurlijk mogelijke manier.
Aan de slag
Als er een feestje is, wordt er over het algemeen meer gegeten en gedronken. Bovendien zijn het meestal niet de meest gezonde voedingsmiddelen en drankjes die je tot je neemt. Denk aan veel vet en koolhydratenrijk eten en bij het drinken komt er voor menigeen al snel alcohol om de hoek kijken, soms ook nog in substantiële hoeveelheden. Hoe geef je nu wat tegenwicht aan al deze voedingsmiddelen en drank?
Bron: Ronymichaud, Pixabay Water
Als je wilt gaan reinigen begin je eigenlijk altijd met water. Om alle gifstoffen uit je lichaam te krijgen, moet je gemiddeld zo’n tien glazen water, verdeeld over de dag, drinken. Het beste is lauwwarm water, maar omdat dit niet voor iedereen even prettig drinkt is het in ieder geval belangrijk dat het niet ijskoud is. Je lichaam verwerkt alles op lichaamstemperatuur net even iets gemakkelijker.
Tien glazen water lijkt veel maar als je het optelt met wat je normaal nog meer drinkt, dan valt het nog wel mee. Niet uitsluitend, maar wel een goede graadmeter is het gegeven dat wanneer je urine helder is en nauwelijks geur heeft, dit een goed teken is. Je filtersysteem is dan als het ware schoon.
Probeer koffie, zwarte thee, frisdranken en sapjes zoveel als mogelijk te vermijden. Is het water je toch iets te ‘plat’, dan kan je er voor wat smaak per halve liter nog een halve citroen of een hele limoen in uitknijpen. Het water krijgt dan een beetje een fris zurige ondertoon. Over het reinigend effect van dit fruit lees je verder meer.
Thee en sappen
Er zijn wat groene theesoorten die ondersteunen bij het reinigingsproces in het lichaam. Het zijn middelen uit de natuur en zie ze niet als zaligmakend, maar als ondersteunend bij het reinigen/zuiveren van de organen. Denk hierbij aan brandnetel, paardenbloem en gember, want deze zijn allemaal vochtafdrijvend en ontgiftend. Kwaad kan het zeker niet en het is als thee prima te drinken.
- Brandnetel bevat veel vitamine C en iets minder vitamine A en B. Daarnaast bevat brandnetel ook antioxidanten en een ruime hoeveelheid mineralen.
- Paardenbloem bevat veel bitterstoffen en vetzuren zoals linolzuur, linoleenzuur, palmitinezuur en oleïnezuur. Er zitten ook veel vitaminen in, te weten A, B1, B2, B3, C en verschillende mineralen.
- Gember bevat verschillende vitamines zoals B1, B2, B6, C en verschillende mineralen. Verder zitten er in gember ook verschillende antioxidanten.
De sappen die in de natuurwinkel te koop zijn, hebben slechts in beperkte mate aangetoond effectief te zijn als het gaat om reiniging. Ze bevatten vitaminen en mineralen en dat is natuurlijk zeker niet slecht voor het lichaam. Echter, of je voor je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen naar het sapje moet grijpen is maar helemaal de vraag. Immers, je vitaminen en mineralen haal je ook uit gezonde voeding (denk aan verse groenten en fruit). In sappen kunnen verder nogal wat natuurlijke suikers zitten en dit kan ook weer een belasting voor het lichaam zijn.
Fruit
Als fruit veel kalium bevat, dan helpt dit de nieren te reinigen. Kalium is een van de belangrijke mineralen die zorg draagt voor de vochtbalans in het lichaam. De fruitsoorten die veel kalium bevatten zijn:
Bron: Romanov, Pixabay
- kiwi
- abrikoos
- cranberry
- citroen
- limoen
- sinaasappel
- banaan
- druif
- pruim
Nadeel is wel dat sommige fruitsoorten vervolgens relatief veel natuurlijke suikers bevatten en het om die reden weer niet aan te raden is om ze tot je te nemen (in ieder geval niet in ruime mate). Echter, kiwi, cranberry, citroen en limoen zijn wel aanraders. Daarnaast zijn volle melk en yoghurt bronnen van kalium en yoghurt is bovendien ook weer goed te combineren met fruit. Zo kan je van het geheel ook een gezonde en reinigende shake maken.
- Kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine B, C, en E. Met name vitamine C draagt bij aan een goede weerstand en door de grote hoeveelheden vezels is het weer uitermate goed voor de spijsvertering.
- Cranberry bevat tevens kinine. Met behulp van de lever zet deze stof zich om naar hippuurzuur. Dit helpt dan weer om overtollig urinezuur in de nieren op te ruimen. Cranberry bevat verder antibacteriële eigenschappen.
- Citroen en limoen bevat vitamine B en verschillende mineralen. Verder zit er ook veel vitamine C in en dit werkt met name reinigend voor de lever. Het versterkt het leverenzym en kan het zuurstof- en calciumgehalte van de lever herstellen.
Bron: Jill111, Pixabay Voeding
Sommige organen moeten harder werken bij bepaalde voeding (denk bijvoorbeeld aan zware winterkost), dus zorg dat je dat kunt vermijden. Eet enkele dagen ‘licht’ en denk hierbij aan met name verse (seizoens-) groenten en laat vooral alle bewerkte voeding zoveel mogelijk achterwege. Zo weet je zeker dat je niet teveel suiker of zout binnen krijgt. Hier ontlast je de nieren weer mee. Soms kunnen artisjokken en wortelen nog een extra handje helpen als het gaat om reiniging van het lichaam. Hier zitten namelijk bittere stoffen in die de galafscheiding laten stijgen en een beschermende werken voor de levercellen hebben. Verder is de artisjok goed voor de vetstofwisseling.
- Artisjok bevat vitaminen B1, B2, K en veel C. Verder bevat de artisjok veel mineralen en foliumzuur.
- Wortel bevat vitaminen A, B1, B2, B6 en C, betacaroteen en verschillende mineralen. Vitamine B en de vele vezels zijn weer goed voor de spijsvertering.
Groene bladgroenten bieden overigens ook bescherming voor de lever. Zij zitten namelijk vol met chlorofyl. Dit helpt bij het verwijderen van gifstoffen en dan met name zware metalen. Naast veel verse groenten eten, vooral grote hoeveelheden koolhydraten (aardappelen, pasta of rijst) laten staan en maak er eens een vegetarische maaltijd van. Probeer de hoeveelheid dierlijke eiwitten te beperken, ze bevatten veel urinezuur (dit is een giftig afvalzuur).
Tot slot
Ben je tijdens feestdagen je boekje voor wat betreft je drinken en eten enigszins te buiten gegaan, dan is het niet extreem wat je moet doen om weer in balans te komen. Maar je moet je verstand er wel bij houden. De juiste drankjes drinken en eten waar je lichaam mogelijk net iets meer behoefte aan heeft. Alles met beleid en gezond verstand.