Is paardenmelk gezond en werkt het bij psoriasis?

Is paardenmelk gezond en werkt het bij psoriasis? In Nederland wordt zeer veel melk gedronken. Nederland is na Finland en Zweden het land waar de meeste melk per inwoner wordt gedronken. Gemiddeld drinkt een Nederlander 320 liter melk per jaar. Hoofdzakelijk wordt er dan koemelk gedronken, maar steeds vaker wordt er ook in Nederland gekozen voor melk afkomstig van andere diersoorten. Een reden om voor melk van een ander dier te kiezen is omdat deze melksoorten gezonder zouden zijn. Het gaat dan onder andere om het drinken van paardenmelk. Hoewel het wetenschappelijk nog niet is bewezen zijn er veel ervaringen bekend van psoriasispatiënten. Veel psoriasispatiënten verklaren dat door het drinken van paardenmelk de klachten ten gevolge van Psoriasis worden verminderd.

Paardenmelk en psoriasis


Is paardenmelk gezond?

Bron: Steppinstars, PixabayBron: Steppinstars, Pixabay
Al eeuwenlang gaat men ervan uit dat paardenmelk zeer gezond is en het lichaam kan ondersteunen bij tal van kwalen. Al in 425 jaar voor Christus kwam de Griekse historicus Herodotes met een uitspraak over paardenmelk. ”Nutrit, robetat, alretat”, oftewel: ”zij voedt, versterkt en geeft nieuwe energie", schreef Herodotes.

Cleopatra

Ook de Egyptische Koningin Cleopatra (69-30 jaar voor Christus) was overtuigd van de helende werking van paardenmelk. Cleopatra dronk echter geen paardenmelk. Cleopatra gebruikte daarentegen de paardenmelk om zich erin te baden. Cleopatra was namelijk van de helende en verzorgende werking van paardenmelk overtuigd. Cleopatra koos om deze reden ervoor om te baden in de paardenmelk om zo haar eeuwige jeugd te kunnen bewaren.

Rusland

Begin 19e eeuw was paardenmelk erg populair in Rusland. De paardenmelk, hoofdzakelijk afkomstig van steppepaarden, werd toen in Rusland veel gebruikt voor diverse aandoeningen. Zo werd paardenmelk in Rusland vooral gebruikt bij het oplossen van long-, en darmproblemen en bij bloedarmoede. De Russen waren zo overtuigd van de geneeskrachtige werking van paardenmelk dat er in 1858 een sanatorium werd opgericht waar paardenmelk therapeutisch werd gebruikt. Het sanatorium is echter tijdens de Russische revolutie verloren gegaan.

Voedingswaarden paardenmelk

Een vergelijking van de voedingswaarden van koemelk en paardenmelk geeft het volgende beeld.
Voedingswaarden per 100 milliliter Rauwe paardenmelkVolle koemelk
Energie (Kilocalorieën) 123158
Calcium (milligram)275298
Eiwitten (gram)69
Foliumzuur (microgram) 1310
IJzer (milligram) 22,50
Natrium (milligram)63100
Verzadigd vet (gram)35
Vet (gram)49

Jongen met plekken die ontstaan zijn door de aandoening psoriasis / Bron: The Wednesday Island, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jongen met plekken die ontstaan zijn door de aandoening psoriasis / Bron: The Wednesday Island, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door rode en zilverwitte schilferige verdikkingen van de huid. De verdikkingen kunnen gepaard gaan met jeuk en pijn. De symptomen ontstaan door een versnelde deling en verminderde rijping van de hoorncellen in de buitenste huidlaag, de opperhuid. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, moet het niet gezien worden als huidziekte, maar als auto-immuunziekte. In Nederland lijdt ongeveer 3% van de inwoners aan psoriasis.

Paardenmelk, psoriasis en wetenschappelijk onderzoek

In 2017 zijn er officieel nog geen resultaten bekend van wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar de effecten van paardenmelk op psoriasis. Wel zijn er op internet veel ervaringsverhalen van mensen te lezen die paardenmelk hebben gebruikt als middel tegen psoriasis. Wanneer de ervaringsverhalen over het gebruik van paardenmelk geanalyseerd worden, dan kan de conclusie getrokken worden dat er twee soorten ervaringen met paardenmelk zijn. Er zijn ervaringsverhalen bekend van mensen die zeggen dat paardenmelk heel goed werkt bij psoriasis. Volgens deze ervaringen zou de roodheid en de schilferigheid van de aangetaste plekken op de huid minder zijn geworden nadat ze een paar dagen dagelijks paardenmelk gedronken hadden. Hoewel er veel positieve ervaringen zijn over het gebruik van paardenmelk zijn er ook psoriasispatiënten die verklaren dat het gebruik van paardenmelk helemaal geen gunstige werking heeft.

Werkt crème en shampoo gemaakt uit paardenmelk?

Hoewel er veel positieve ervaringen zijn met het drinken van paardenmelk laten psoriasispatiënten, die gebruik maakten van crème of shampoo op basis van paardenmelk, juist ook weten dat de producten uit paardenmelk niet helpen

Paardenmelk is geen medicijn

Paardenmelk is in Nederland niet als geneesmiddel geregistreerd en mag dan ook niet worden gezien als medicijn tegen psoriasis of andere aandoeningen. Ondanks dat paardenmelk geen medicijn is, zijn er diverse apotheken in Nederland die wel paardenmelkpoeder en paardenmelkcapsules verkopen. Apothekers mogen nu eenmaal als apotheker ook de keuze maken om ook andere producten te verkopen dan geregistreerde geneesmiddelen. Doordat paardenmelk geen geregistreerd medicijn is, betekent dat ook dat er geen medische claims voor het niet werken van paardenmelk mogen worden opgesteld.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Equilac crème met paardenmelk verlicht jeuk bij psoriasisEquilac crème met paardenmelk verlicht jeuk bij psoriasisPsoriasis is een huidaandoening die erg hinderlijk en pijnlijk kan zijn en veel jeuk kan veroorzaken. Door een crème te…
Paardenmelk: lijkt veel op menselijke melkPaardenmelk: lijkt veel op menselijke melkPaardenmelk lijkt veel op menselijke melk. Het bevat veel meer vitamines dan koeienmelk. Bovendien helpt paardenmelk bij…
Paardenmelk een geschenk van de natuurPaardenmelk een lichaamsversterkend middel, weerstandverhogend, zorgt voor vitaliteit, energie en is licht verteerbaar.…
Psoriasis, een huidziekte met zware gevolgenPsoriasis is een ontsteking van de huid. Er zijn vijf soorten, elk met unieke tekenen en symptomen, zoals rode huid, wit…

De gezonde en veelzijdige kikkererwtDe gezonde en veelzijdige kikkererwtKikkererwten zijn er heel lang en worden in Azië al lange tijd gegeten. Toch is deze groente in West-Europa pas populair…
Zijn pinda's gezond?Zijn pinda's gezond?Pinda’s worden vaak als noten gezien, maar dit is onjuist. Pinda’s zijn namelijk peulvruchten en groeien niet zoals note…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MAKY OREL, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/huid/leven-met-psoriasis
  • http://www.optimalegezondheid.com/psoriasis-en-paardenmelk/
  • http://www.paardenmelknijkerk.nl/Samenstellingvanpaardenmelk
  • http://www.culinair.net/index.php?action=item&table=news&m=y&id=8844
  • Afbeelding bron 1: Steppinstars, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: The Wednesday Island, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.