Paprika: gezonde groente en de voedingswaarde van paprika

Paprika: gezonde groente en de voedingswaarde van paprika Is paprika gezond? Jazeker, paprika is een zeer gezonde groente voor lijf en leden! Paprika is een vruchtgroente die veel voordelen heeft voor de gezondheid. Paprika's zijn zeer rijk aan vitamine C en een paprika kan voorzien in tot wel 169% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C. Andere vitaminen en mineralen die worden aangetroffen in paprika's zijn onder meer vitamine K, vitamine E, vitamine A, vitamine B11 of foliumzuur en kalium. Paprika's zijn rijk aan veel vitaminen en antioxidanten, vooral vitamine C en verschillende carotenoïden. Hierdoor hebben paprika's een aantal specifieke voordelen voor de gezondheid, zoals een betere gezondheid van het oog, en verminderd risico op verschillende chronische ziekten. Afgezien van het veroorzaken van allergie bij sommige mensen, hebben paprika's geen nadelige effecten op de gezondheid. Paprika's passen heel goed in een gezond dieet.
Paprika gezond! / Bron: Michelet-, Wikimedia Commons (Publiek domein)Paprika gezond! / Bron: Michelet-, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Paprika is een gezonde groente

Plant uit de nachtschadefamilie

De botanische naam van paprika is 'Capsicum annuum'. Het is een plantensoort uit de nachtschadefamilie. Zij zijn verwant met Spaanse pepers en tomaten, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Paprika's bevatten weinig calorieën en zijn uitzonderlijk rijk aan vitamine C en andere antioxidanten, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op een gezond dieet.

Bereiden en bewaren

Paprika's kun je heel goed rauw eten, maar je kunt ze ook koken, grillen of roerbakken. Voordat je een paprika bereidt, moet je deze eerst wassen. Daarna halveren en de zaden, zaadlijsten en steelaanzet verwijderen. Je moet een paprika buiten de koelkast bewaren.

Paprika grillen / Bron: Martin SulmanPaprika grillen / Bron: Martin Sulman

Verschillende kleuren paprika

Paprika's zijn er in verschillende kleuren, zoals groen (onrijp), rood, geel en oranje. Groene paprika is onrijp en heeft daarom een licht bittere smaak en ze zijn lang niet zo zoet als volledig rijpe paprika's. De gele paprika is iets minder bitter, de oranje paprika is haast zoet en de rode paprika kan zelfs heel zoet smaken en is daarom heerlijk door een salade.

Voedingswaarde van rode paprika

Paprika heeft veel voordelen voor de gezondheid. Voedingswaarde paprika per 100 gram (vitaminen en mineralen):

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A0,09 mg
Vitamine B10,03 mg
Vitamine B20,06 mg
Vitamine B50,85 mg
Vitamine B60,1 mg
Vitamine B1150 µg
Vitamine B12-
Vitamine C150 mg
Vitamine D-
Vitamine E2,5 mg
Natrium10 mg
Kalium350 mg
Calcium20 mg
Fosfor5 mg
IJzer0,4 mg
Magnesium10 mg
Koper0,03 mg
Zink0,25 mg

Peper, tomaatjes en paprika / Bron: Martin SulmanPeper, tomaatjes en paprika / Bron: Martin Sulman

Vitaminen en mineralen

Paprika's zitten vol vitaminen en mineralen en zijn uitzonderlijk rijk aan vitamine C. Een middelgrote rode paprika bevat 169% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C, waardoor het een van de rijkste voedingsbronnen van deze essentiële voedingsstof is. Rode paprika bevat overigens twee keer zoveel vitamine C als groene paprika. Vitamine B6 (pyridoxine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vitamine B6 is onder meer belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, voor de weerstand en de spijsvertering. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten. Kalium is een essentieel mineraal dat de gezondheid van het hart kan verbeteren als het in voldoende hoeveelheden binnenkrijgt. Vitamine B11 of foliumzuur heeft diverse functies in het lichaam. Voldoende inname van foliumzuur is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Vitamine E is een krachtige antioxidant, essentieel voor een gezonde zenuwen en spieren. De beste voedingsbronnen van deze in vet oplosbare vitamine zijn oliën, noten, zaden, en groenten. Paprika bevat veel provitamine A (bètacaroteen), die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Paprika's hebben veel gezondheidsvoordelen / Bron: Nikodem Nijaki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Paprika's hebben veel gezondheidsvoordelen / Bron: Nikodem Nijaki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gezondheidsvoordelen van paprika's

Groente en fruit eten verlaagt aantoonbaar het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld darmkanker. Ook paprika's zijn zeer gezond. Paprika's hebben een aantal specifieke gezondheidsvoordelen.

Paprika gezond voor de ogen

De meest voorkomende oogaandoeningen zijn maculadegeneratie (waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat), en staar,. Voeding kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van deze ziekten. De carotenoïden luteïne en zeaxanthine zijn in relatief grote hoeveelheden aanwezig in paprika, en deze stoffen kunnen de gezondheid van het oog aanzienlijk verbeteren wanneer het wordt gebruikt in voldoende hoeveelheden. In feite beschermen zij het netvlies, de lichtgevoelige binnenwand van het oog, tegen oxidatieve schade. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden het risico op zowel cataract en maculadegeneratie vermindert. Er zijn naast paprika's ook andere voedingsmiddelen die in het bijzonder goed zijn voor je gezichtsvermogen.

Spinazie / Bron: Lecic/Shutterstock.comSpinazie / Bron: Lecic/Shutterstock.com

Preventie van bloedarmoede

Bloedarmoede of anemie is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door een verminderd vermogen van het bloed om zuurstof te transporteren. Een van de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede is ijzertekort en de belangrijkste symptomen zijn moeheid, duizelig zijn, het gevoel hebben dat je flauwvalt of snel kortademig worden. Niet alleen zijn rode paprika een goede bron van ijzer, zijn ze ook bijzonder rijk aan vitamine C, die de absorptie van ijzer in de darm bevordert. De absorptie van ijzer uit voeding wordt aanzienlijk verhoogd wanneer je tegelijk fruit of groenten eet die rijk zijn aan vitamine C. Om deze reden kan het eten van rauwe paprika met ijzerrijke voedingsmiddelen, zoals vlees of spinazie, helpen bij de opname van ijzer en het risico van bloedarmoede verkleinen.

Zelf paprika's kweken

Paprika's zijn een vaste plant in tropische gebieden. In koudere klimaten zoals Nederland worden ze als eenjarige gekweekt. Ze kunnen niet tegen koud weer. Paprika's hebben een vrij lang groeiseizoen nodig, vaak tot 90 of zelfs 100 dagen, dus hoe korter je zomer, hoe eerder je binnen moet beginnen met zaaien.

Je kunt zaden van rode paprika's gebruiken. Deze zaden zijn rijper zijn dan groene. Laat ze een paar dagen drogen. Zaai ze vervolgens of bewaar ze in een papieren envelop en bewaar ze op een droge plaats. Je kunt ook zaden kopen. Je kunt dan kiezen uit een aantal anders niet beschikbare variëteiten.

De vuistregel is om 6 tot 8 weken voor de laatste gemiddelde vorstdatum in het voorjaar te zaaien. Het verstrekken van een consistente warmtebron heeft de voorkeur. Als je de zaden ontkiemt met behulp van wat warmte, bijvoorbeeld in de kas met een warmtemat, dan gaat het proces veel sneller. Bij 20 tot 22 graden duurt de kieming grofweg 3 weken. Onder de 18 graden staan paprika's stil en wachten op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien.

Zodra de zaden ontkiemen en twee tot drie echte bladeren hebben. dien je ze over te zetten in grotere potten met vochtige potgrond.. Voeg ook organische mest toe om een ​​sterke groei te stimuleren. Geef nieuwe potplanten goed water en houd ze constant vochtig. Aangezien de paprika absoluut niet van koud weer houdt, mogen de planten pas na 12 mei (IJsheiligen) in de volle tuingrond gezet worden. Een zonnige en lichte plek met voldoende water en warmte, is wat de paprika nodig heeft.
© 2017 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is paprika gezond?Is paprika gezond?Is een paprika gezond? Ja, paprika is erg gezond. Het pigment dat rode, gele en oranje paprika zo kleurrijk maakt bevat…
De paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika komt voor in allerlei gerechten voor als een groentesoort. Je hebt ze in verschillende kleuren en vormen. Het…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Hoe gezond is paprika?Hoe gezond is paprika?Paprika is niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken of eigenlijk is paprika uit geen enkele keuken weg te denke…

Ontstekingsremmend supplement SAMe: werking en effectiviteitOntstekingsremmend supplement SAMe: werking en effectiviteitSAMe is een supplement dat gebruikt wordt als ontstekingsremmend middel. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar het geb…
Zout, een stof die te veel gegeten wordtZout, een stof die te veel gegeten wordtWe eten dagelijks veel zout. We gebruiken kruidenmixen in onze gerechten waar veel zout in zit. Ook in fastfood zit, zoa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Justus Blümer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • AH. AH Pa­pri­ka groen-rood-geel. https://www.ah.nl/producten/product/wi41194/ah-paprika-groen-rood-geel (ingezien op 2-4-2017)
  • Alle zaden kopen. Paprika kweken: stappenplan | hoe ga je te werk? https://www.allezadenkopen.nl/blog/paprika-kweken-stappenplan-hoe-ga-je-te-werk/ (ingezien op 29-7-2022)
  • Authority Nutrition. Bell Peppers 101: Nutrition Facts and Health Benefits. https://authoritynutrition.com/foods/bell-peppers/ (ingezien op 2-4-2017)
  • Gardener's path. Grow Crunchy, Sweet Bell Peppers in Your Own Backyard. https://gardenerspath.com/plants/vegetables/growing-using-bell-peppers/ (ingezien op 29-7-2022)
  • Plezier in de Keuken. Paprika rood, groen, oranje en geel: wat is het verschil? https://www.plezierindekeuken.nl/paprika-rood-groen-oranje-en-geel-wat-is-het-verschil/ (ingezien op 2-4-2017)
  • Voedingscentrum. Paprika. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/paprika.aspx (ingezien op 2-4-2017)
  • Voedingswaardetabel.nl. Voedingswaarde van paprika, gemiddeld. https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=763 (ingezien op 2-4-2017)
  • WH Foods. Bell peppers. http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=50&tname=foodspice (ingezien op 2-4-2017)
  • Afbeelding bron 1: Michelet-, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 4: Nikodem Nijaki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Lecic/Shutterstock.com
Reactie

Maria, 28-04-2017
Zeer gezonde groente en daarom eet ik het regelmatig, rauw en dan de rode.
Ik ken ook lekkere recepten, die maakte ik al als student -weinig geld-, zien er feestelijk uit.
Gewoon vullen met biol. gehakt en kruiden of rijst met gemalen noten voor de vegetariërs.
Kort kookte ik ze dan, maar nu gaan ze rauw met vulling een kwartiertje in de oven. Heerlijk!
Of ik stop ze in de sapcentrifuge waar ik mijn dagelijkse groentesap mee maak: wortels, selderij en soms paprika erbij.
Wij zijn gezond bezig en dus ook gezond! Reactie infoteur, 01-05-2017
Goed bezig! Je kan ook paprika's grillen in de grillpan. Dit geeft een specifieke zoete grillsmaak aan de paprika.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 17-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.