Noni of Indische moerbei ter bevordering van de gezondheid

Noni of Indische moerbei ter bevordering van de gezondheid Noni of Indische moerbei is een subtropische plant met grote vruchten. De vrucht zal je echter niet snel tegenkomen bij de reguliere groente- en fruitwinkel. De vrucht wordt dan ook meestal niet om de lekkere smaak genuttigd, maar omdat deze gezondheidsbevorderende eigenschappen zou hebben. Om die reden kom je noni dus eerder tegen in de natuurgeneeskundige winkel in tabletvorm of als sap. Wat voor soort vrucht groeit er aan deze grote plant, waar groeit de plant en hoe pas je de vrucht toe in een gezond voedingspatroon?

Waar komt noni vandaan en wat voor plant is het?

Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Noni behoort tot de sierbladigen (Rubiaceae) en is familie van de koffieplant. De Latijnse naam voor deze plant is Morinda Citrifolia. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Panama, maar is inmiddels in veel meer Centraal Amerikaanse landen te vinden. Verder is de noni ook te vinden in Suriname, Zuidoost Azië, Australië en zelfs op Hawaii komt de plant voor. De plant is in het wild te vinden maar wordt ook geteeld, met name in subtropische kustgebieden.

Het betreft een groenblijvende struik die behoorlijk groot kan worden. De hoogte van de plant kan oplopen tot zo'n 6 meter. De bladeren zijn groot, ze kunnen tot 30 centimeter lang en 15 centimeter breed worden. Het blad is glanzend en ietwat eivormig met een duidelijk zichtbare nerf op het blad. De kleine bloemen zijn wit van kleur. De plant heeft een hoog siergehalte in de tuin.

De vrucht is zo’n 15 centimeter groot, over het algemeen ovaal maar niet egaal van vorm. De kleur van de schil is roomwit tot vaal groen. De grote zaden in de vrucht zijn omgeven door vruchtvlees. Het vruchtvlees ziet er een beetje glazig uit en voelt heel zacht aan. De smaak van het vruchtvlees kan nogal bitter zijn. Sommige mensen vinden het vruchtvlees een beetje een kaasachtige smaak hebben.

Gezondheidsaspecten

Het zijn uiteenlopende zaken waar het gebruik van noni positief voor zou zijn, te weten:
 • een natuurlijke ontstekingsremmer
 • verschillende kankersoorten (preventief)
 • huisproblemen zoals allergieën en verbranding (bijvoorbeeld door de zon) of snijwondjes
 • schimmelinfecties
 • slaapstoornissen
 • geestelijke instabiliteit (stemmingswisselingen, verwardheid, depressie)
 • darmproblemen
 • bronchitis
 • bloeddruk verlagend

Natuurgeneeskunde

Hoewel er geen wetenschappelijke onderbouwing is, is de noni erg populair in de natuurgeneeskunde. Zowel de rijpe als onrijpe vrucht zou, aldus de natuurgeneeskundigen, gezondheid bevorderende eigenschappen hebben. Noni is een vrucht en geen geneesmiddel, maar deze vrucht zou ter ondersteuning of preventief positief resultaat hebben op nogal wat zaken

Herstellend vermogen van het lichaam

Ieder lichaam is van nature zo geprogrammeerd dat het automatisch ‘aan de slag gaat’ zodra lichaamsvreemde stoffen zich aandienen. Het gaat hier om virussen, parasieten, bacteriën etc. Daarmee helaas niet gezegd dat het lichaam alles wat niet thuishoort in het lichaam weet op te ruimen. Daar kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen.

Echter, een sterk immuunsysteem is essentieel om zoveel als mogelijk van deze 'indringers' te kunnen weerstaan. Het immuunsysteem, wat hiervoor in werking gesteld moet worden, versterken is dus altijd goed. Noni zou een positieve werking hebben met betrekking tot het stimuleren van de werking van het immuunsysteem.

Vitamines en mineralen

Noni is vezelrijk, wat goed is voor de werking van de darmen. Verder bevat noni de volgende vitamines en mineralen:
 • Vitamine B-complex
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Calcium
 • IJzer
 • Kalium
 • Mangaan
 • Seleen
 • Zink

Noni als onderdeel van de maaltijd of als voedingssupplement

Afhankelijk van je smaak én de toepassing, neem je noni als vrucht (of onderdelen van de vrucht) tot je óf je neemt het als voedingssupplement.

Onderdeel van de maaltijd

Bron: Wilfredor, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Wilfredor, Wikimedia Commons (CC0)
Noni is zo uit het vuistje weliswaar te eten, maar voor de meeste mensen niet lekker. Dit vanwege de nogal bittere smaak. Australië lijkt een uitzondering te zijn, want op dit continent wordt de noni nog wel eens zo uit het vuistje gegeten.

Deze vrucht wordt verder ook in vruchtencocktails verwerkt. Vaak in combinatie met een aantal zoete vruchten zoals aardbeien, ananas en banaan (in de zomer eventueel voorzien van wat blokjes ijs). Op deze wijze wordt noni ook nog wel eens in een smoothie verwerkt.

In verschillende Aziatische landen wordt de noni wat ruimer toegepast. Zo wordt de vrucht in verschillende curries verwerkt en de zaden van de vrucht worden vaak geroosterd.

Voedingssupplement

Wat veel mensen gemakkelijker vinden, is een extract van de vrucht ofwel in tabletvorm of in een speciaal geprepareerd drankje te nuttigen. Op deze wijze kan men relatief eenvoudig gebruik maken van de vermeende werking van deze vrucht en krijg je in ieder geval nogal wat vitamines en mineralen binnen.

Je kunt de tabletten of het drankje het beste een goed half uur voor de maaltijd innemen. De kosten van de tabletten en de drankjes uit de speciaalzaak variëren van € 25,- tot zo’n € 35,-. De producten zijn te koop bij de meeste biologische en natuurgeneeskundige winkels en sommige toko's hebben het drankje in het assortiment.

Tot slot

Hoewel het wel mogelijk is, is noni niet echt een vrucht die veel gegeten wordt vanwege de lekkere smaak. De vrucht past wel prima in een gezond voedingspatroon, maar zal door de meeste mensen in sap- of tabletvorm ingenomen worden. Verder zou deze vrucht, aldus natuurgeneeskundigen, een ontsmettende en preventieve werking hebben ten aanzien van verschillende fysieke én mentale problemen.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezonde eigenschappen van de Noni vruchtDe gezonde eigenschappen van de Noni vruchtDe Noni vrucht is een vrucht die steeds populairder wordt vanwege de gezonde eigenschappen. Het sap van de Noni wordt ge…
De geneeskracht van zwarte moerbei en witte moerbeiDe geneeskracht van zwarte moerbei en witte moerbeiDe zwarte moerbei komt oorspronkelijk uit het Zuidwesten van Azië. Omdat de plant al sinds mensenheugenis is gecultiveer…
De geneeskracht van Noni of Indische moerbeiDe geneeskracht van Noni of Indische moerbeiAls Papua's ziek zijn dan eten ze onder andere de nonivrucht. Noni wordt binnen de volksgeneeskunde en door alternatieve…
Durian, 'the king of fruits'Durian, stinkfruit of 'the king of fruits' is een stekelige vrucht uit Zuidoost Azië die word gekenmerkt door zijn sterk…

Teff: een voedzaam en glutenvrij oergraanTeff: een voedzaam en glutenvrij oergraanTeff (Eragrostis tef) is een eenjarig glutenvrij gewas, dat behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). De eetbare zaden va…
Nangka of jackfruit, gezond en veelzijdig in de keukenNangka of jackfruit, gezond en veelzijdig in de keukenWaar de naam ‘nangka’ weinig mensen waarschijnlijk iets zegt, doet de naam ‘jackfruit’ dat in de meeste gevallen wel. Ze…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.