Zeewier - van oud gebruik tot modern voedingssupplement

Zeewier wordt in Japan al sinds oudsher gebruikt als groente een gewoonte die in Europa veel minder bekend is. In sushi worden strookjes zeewier gebruikt als decoratie en als bindmateriaal om de verschillende rijst- en visingrediënten bij elkaar te houden. Een deel van zeewier wordt niet door het lichaam afgebroken en kan als voedingsvezel worden gezien.

Zeewieren en blauwalgen

Zeewieren vallen eigenlijk niet onder de planten maar ook niet onder de dieren. Zeewieren zijn bijzondere organismen die voorkomen bij de groenalgen, roodalgen en bruinalgen. Blauwalgen of blauwwieren, maken net als de planten gebruik van fotosynthese. Hun officiele naam is cyanobacteriën, afgeleid van de kleur cyaan (blauw-groen). Blauwalgen leven in zoet en zout water. Verder leven ze in de grond, op rotsen en taken, bladeren en boomstammen.

Mineralen

Mineralen zijn belangrijke componenten voor de gezondheid. Zonder de hulp van mineralen kunnen bijvoorbeeld vitaminen niet in ons lichaam functioneren. Mineralen (ijzer) transporteren de zuurstof door ons lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij de groei van ons lichaam en de instandhouding en het herstel van weefsels. Mineralen spelen een rol bij het samentrekken van spieren. Ze hebben een funktie bij het functioneren van de zenuwen en bij de energiehuishouding.

Jodium en andere stoffen

Zeewier is belangrijk vanwege haar rijke hoeveelheid aan mineralen zoals jodium. Jodium helpt tegen groei- en ontwikkelingsstoornis. Tevens bevat zeewier calcium voor bot versteviging en spore-elementen. Voorbeelden van sporenelementen bij mensen zijn b.v. zink, koper, selenium, kobalt en jodium. Zeewier bevat tevens vitaminen C en E en eiwit.

Zeewier en vet verbranding

Nieuwe studies aan de Hokkaido University wijzen uit dat bruine zeewier (Undaria), sterk synergetisch is en resulteert in een brede en thermogene werking die effectief bijdraagt aan gewichtsbeheersing. In Orientaalse medicijnen wordt zeewier gebruikt voor bloedzuiveraar, versterking van de darmen, verbetering voor huid en haar en het reguleren van de menstruatie.

Radioactieve isotopen

Zeewier helpt om radioactieve isotopen uit het lichaam te verwijderen. Het gebruik van minstens enkele malen per week van dit zeewier als condiment als ook als groente (zodat je ongeveer een halve kop er van binnenkrijgt) is noodzakelijk zodat er chelatering plaatsvindt.

Gebruik - Spirulina tabletten

Sommige blauwalgen worden verwerkt in cosmetica zoals pillen en gezichtsmaskers. Ook worden ze in levensmiddelen als stabilisator, smaakmaker of eiwitleverancier toegepast. De blauwalg spirulina is in tabletvorm te koop en zou de gezondheid bevorderen evenals aphanizomenon. Bij dierproeven is gebleken dat het pigment fycocyanine ontstekingsremmend kan werken.

Waar leven blauwalgen en zeewieren

Blauwalgen en zeewieren leven niet alleen in zoet en zout water maar ook in de grond, op rotsen, takken en boomstammen. In de tropen leven ze op bladeren van planten. Sommige soorten kunnen zeer hoge temperaturen, verdragen en leven in heetwaterbronnen. Er zijn ook soorten die in symbiose leven met een bepaalde plant, zoals de blauwwier. Er zijn soorten die nauw met korstmossen samenleven. Zeealgen zitten aan de bodem vast en groeien langs de kust.
© 2008 - 2024 Hajunga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond voedsel: ZeewierGezond voedsel: ZeewierIn Aziatische landen is zeewier een bekend product, maar in Europa is het gebruik van zeewier minder bekend en wordt het…
De toegevoegde waarde van zeewierDe toegevoegde waarde van zeewierVeel mensen vinden zeewier maar viezig. Je kunt er enig moment tussen zwemmen en dat voelt vaak niet lekker aan, maar da…
Schoonheid uit een potje: zeewierZeewier kent krachtige voordelen voor de huid: het bezit huidverbeterende eigenschappen. Zeewier is een verzamelnaam voo…
Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheidZeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheidIn het water bevinden zich algen, een groep plantaardige organismen. Zeewieren zijn de grotere algen die aanwezig zijn i…

Hoe gezond is melkIkzelf ben mijn hele leven een echte melkdrinker. Melk, kaas yoghurt en noem maar op vind ik heerlijk om te drinken en t…
Eet gezond met visEet gezond met visVis, schaal- en schelpdieren zijn gezond. Ze leveren eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen d…
Bronnen en referenties
  • http://www.htnspice.com/
Hajunga (5 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.