Eet gezond met vis

Eet gezond met vis Vis, schaal- en schelpdieren zijn gezond. Ze leveren eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen die ons lichaam voorziet van energie en beschermen tegen ziekten.

Viseiwit

vis bestaat voornamelijk uit spierweefsel dat is opgebouwd uit eiwitten en het is licht verteerbaar, omdat het minder bindweefsel heeft dan vlees. Eiwitten zijn voor ons lichaam een belangrijke bouwstof die zorgt voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, zenuwen en bloed. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren.
Een aantal hiervan kan ons lichaam niet zelf aanmaken. Deze moeten we dus uit voeding halen. Alle vissen zijn rijk aan deze essentiële aminozuren.
Visvet en omega - 3

Cholesterol

Cholesterol is een stof in het bloed, die onmisbaar is voor de lichaamscellen en belangrijk is voor de aanmaak van hormonen. Het belangrijkste deel van cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt en de rest krijgen we binnen via ons voedsel. Garnalen, paling, mosselen en schelvislever bevatten van nature veel cholesterol. Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid cholesterol in voedsel maar weinig invloed heeft op het cholesterolgehalte in ons bloed. Het zijn de verzadigde vetzuren, die het bloed doen stijgen, waardoor de bloedvaten dichtslibben. Onverzadigde visvetzuren kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Vitamines in vis

Vis is rijk aan vitamines. Vooral vette vis bevat veel vitamine A en D. Vitamine A is belangrijk voor de ogen, groei, weerstand en een gezonde huid. Vitaminen D zorgt voor stevige botten en tanden. Verder bevat vis B-vitamines zoals B12, foliumzuur (B11) en vitamine E.

Mineralen

Mineralen zijn net als vitamines belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Vis levert onder andere jodium, chroom, fluor, selenium en zink. Jodium is belangrijk voor de schildklierhormonen die onmisbaar zijn voor de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Chroom regelt de hoeveelheid cholesterol in het bloed en fluor voorkomt tandbederf. Zink verhoogd de weerstand en bevordert de groei. Oesters hebben een hoog gehalte aan zink en worden sinds de oudheid gezien als potentieverhogend omdat zink ook een belangrijke rol speelt bij de voortplanting.

Lekker slank

Als je overgewicht wilt voorkomen is het eten van vis belangrijk. Er zijn veel soorten vis die nog geen 2% vet bevatten. De vettere vissoorten bevatten niet meer vet dan een gemiddeld stukje vlees. Vis kun je ook heel goed slank klaar maken, bijvoorbeeld door deze te stomen of in een pakketje in de oven te bereiden of door vis te grillen.
© 2008 - 2024 Robin65, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond afvallen met het visdieetGezond afvallen met het visdieetNederlanders eten nog steeds te weinig vis terwijl de gezondheidsraad al jaren adviseert om twee keer per week vis te et…
Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?Het voedingscentrum adviseert om wekelijks tweemaal vis te eten, waarvan minimaal éénmaal vette vis. Dit om voldoende om…
Borrelhapjes met visBorrelhapjes met visVis is gezond en vis is lekker en toch eten we het nog niet zoveel. Nog niet genoeg ingeburgerd? Hoe dan ook, vis legt h…
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…

Zeewier - van oud gebruik tot modern voedingssupplementZeewier wordt in Japan al sinds oudsher gebruikt als groente een gewoonte die in Europa veel minder bekend is. In sushi…
De tien gezondste fruitsoortenDe tien gezondste fruitsoortenDeze fruitsoorten zijn erg gezond, ze geven je de beste voedingsstoffen, en verminderen bovendien het risico op dodelijk…
Robin65 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.