De tien gezondste fruitsoorten

De tien gezondste fruitsoorten Deze fruitsoorten zijn erg gezond, ze geven je de beste voedingsstoffen, en verminderen bovendien het risico op dodelijke ziektes zoals kanker, diabetes en hart en vaatziekten. Behalve een korte beschrijving wordt tevens aangegeven hoe de fruitsoorten te consumeren in het dagelijkse voedingspatroon.

Abrikoos

Bevat: Bètacaroteen, wat helpt om schade te voorkomen van vrije radicalen en beschermt bovendien de ogen. Het menselijk lichaam zet tevens bètacaroteen om in vitamine A, welke je kan behoeden voor sommige soorten van kanker, met name van de huid. Een abrikoos bevat 17 kilocalorieën, geen vet en 1 gram vezels. Je kunt ze gedroogd eten, als je vers prefereert, koop ze dan als ze nog stevig zijn; als ze zachter worden, verliezen ze aan voedingsstoffen.

Avocado

Bevat: Onverzadigde vetten welke het cholesterol gehalte helpen te verlagen. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en een grote dosis voedingsvezels. Een halve avocado bevat 81 kilocalorieën, 8 gram vet en 3 gram vezels. Probeer eens een paar schijfjes avocado in plaats van mayonaise op je volgende hamburger.

Framboos

Bevat: Ellagitannines, welke helpen om de groei van kankercellen tegen te gaan. Frambozen bevatten bovendien erg veel vitamine C en voedingsvezels, welke preventief werken tegen een te hoog cholesterol gehalte en hartkwalen. Een kopje frambozen bevat ongeveer 60 kilocalorieën, 1 gram vet en 8 gram voedingsvezels. Neem eens yoghurt of havermout met verse frambozen.

Mango

Bevat: Een gemiddelde mango bevat 57mg vitamine C, wat ongeveer gelijk is aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Deze antioxidant helpt artritis te voorkomen en zorgt voor een snellere heling van wonden en is bovendien erg goed voor het immuun systeem. Een mango bevat 135 kilocalorieën, 1 gram vet en 4 gram voedingsvezels. Gebruik mango over bladgroente, als bonus zal je salade smaken als een dessert!

Meloen

Bevat: Vitamine C en bètacaroteen, beide zeer sterke antioxidanten welke helpen bij de bescherming van cellen tegen de zogenaamde vrije radicalen. Daarnaast bevat een halve meloen 853mg kalium - bijna 2 keer zo veel als in een banaan-, wat helpt om de bloeddruk te verlagen. Een halve meloen bevat 97 kilocalorieën, 1 gram vet 2 gram voedingsvezels. Snijd de meloen in blokjes en vries deze in, verwerk ze daarna in ijsdrankjes.

Veenbessen Sap (Cranberry)

Helpt blaas infecties te voorkomen door er voor te zorgen dat schadelijke infecties zich niet kunnen ontwikkelen. Een kopje bevat 144 kilocalorieën, 0 gram vet en geen voedingsvezels. Koop 100 procent sap concentraat en gebruik het om je toetje op te sieren, zonder het gebruik van suiker.

Tomaat

Bevat: Lycopene, één van de krachtigste carotenen, werkt als een antioxidant. Onderzoek heeft aangetoond dat tomaten, bij dagelijks gebruik, het risico voor blaas-, maag- en darmkanker met de helft terugbrengt. Een tomaat bevat 26 kilocalorieën, geen vet, en 1 gram voedingsvezels. Vermeng verse plakjes tomaat met olijfolie, omdat lycopene het best door het lichaam wordt opgenomen indien het wordt gegeten met een beetje vet.

Rozijnen

Deze kleine vruchtjes zijn een grote bron van ijzer, wat er voor zorgt dat de zuurstof beter wordt getransporteerd binnen het bloedvaten systeem, iets waar veel vrouwen een tekort aan hebben. Een half kopje bevat 218 kilocalorieën, geen vet en 3 gram voedingsvezels. Strooi rozijnen door de havermout zemelen of graan ontbijt, voor vrouwen kan het ijzergehalte aangevuld worden gehouden tijdens het maandelijkse bloedverlies.

Vijgen

Deze vruchten zijn een goede bron van kalium en voedingsvezels, vijgen bevatten daarnaast vitamine B6, welke verantwoordelijk is voor het stemmingsverhogende serotonine, het verlaagt het cholesterol gehalte zorgt voor een goede vochtafdrijving. Pilgebruik verminderd vitamine B6 het lichaam, dus als deze vorm van anticonceptie wordt toegepast, zorg er dan voor om dit tekort aan te vullen. Een vijg bevat 37 tot 48 kilocalorieën, geen vet en 2 gram voedingsvezel. Verse vijgen zijn uitstekend te combineren met een varkens filet, terwijl de gedroogde variant prima kan worden gegeten als tussendoortje.

Limoen

Deze zijn een bron van vitamine C. Een vrucht bevat 2 kilocalorieën, geen vet of voedingsvezels. Ze zijn uitstekend te gebruiken over salades, vis, bonen en groentes voor een vetvrije toegevoegde smaak.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cijfers en feiten over welvaartsziektenDe meeste Nederlanders krijgen te maken met een of meer welvaartsziekten. De meest voor de hand liggende welvaartsziekte…
Hart- en vaatziekten: RisicofactorenHart- en vaatziekte is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontst…
Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigWanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigCholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én…
De gezondste fruitsoortenDe gezondste fruitsoortenEen goede gezondheid is niet altijd vanzelfsprekend maar dit wil niet zeggen dat wij geen invloed op onze gezondheid kun…

Eet gezond met visEet gezond met visVis, schaal- en schelpdieren zijn gezond. Ze leveren eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen d…
Sonja Bakker: De dieetgoeroe van de 21e eeuwDieetgoeroe Sonja Bakker heeft Nederland de afgelopen jaren veroverd met haar recepten en weekmenu’s. Alsof dit nog niet…
Reacties

Ineke, 10-02-2014
Hoe gezond of ongezond is geitenkaas? Reactie infoteur, 12-02-2014
Als men geiten- en schapenboeren zou mogen geloven, dan is geiten- en schapenmelk en –kaas gezonder dan gewone (koe)kaas. Het zou lichter verteerbaar zijn, minder cholesterol maar meer vitamines en mineralen bevatten, en het zou ook een goed alternatief zijn voor mensen die allergisch zijn aan koemelk.

Maar kloppen al die beweringen ook?
Wat ten eerste de cholesterol betreft, zijn geitenkaas, schapenkaas en gewone Hollandse kaas vergelijkbaar. Geitenmelk bevat zelfs meer cholesterol dan koemelk. Maar het voedingscholesterol heeft nauwelijks een invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Dat wordt vooral bepaald door de hoeveelheid verzadigde vetten in het voedingsmiddel. Ook op dat vlak bestaat er nauwelijsk verschil tussen koemelk en geiten- en schapenmelk. Geitenkaas scoort op dit vlak wel iets beter dan gewone kaas (maar slechter dan magere kaas van 20+) en zijn schapenkaas en koekaas vergelijkbaar. Wie mager wil eten kan dus evengoed magere koekaas eten als een magere variant van geiten- of schapenkaas.

Ook de bewering dat geiten- of schapenmelk of –kaas meer vitamines of mineralen zou bevatten, klopt niet met de werkelijkheid. Geitenmelk bevat zelfs iets minder calcium dan volle en halfvolle melk, en veel minder dan magere melk. Alleen wat vitamine A-activiteit betreft, scoort het iets beter dan koemelk.

De bewering dat mensen die allergisch zijn voor koemelk wel schapenmelk of geitenmelk verdragen, klopt soms maar vaak ook niet. Een koemelkallergie wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten in de melk. Aangezien melk veel verschillende eiwitten bevat, kunnen verschillende eiwitten allergie veroorzaken. Het is niet te voorspellen tegen welke eiwitten de allergie optreed. Een aantal van die eiwitten komen ook voor in geiten- en schapenmelk. Alles hangt er dus van af aan welke eiwitten men allergisch is.
Lactoseintolerantie is iets heel anders. Dat is het onvermogen om lactose, het voornaamste koolhydraat uit melk, te verteren. De oorzaak is een gebrek of tekort aan het enzym lactase in de dunne darm. Veel voorkomende symptomen zijn misselijkheid, kramp, opgeblazen gevoel, flatulentie en diarree. Lactose zit evengoed in schapen- en geitenmelk.

bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6290

Annette, 12-06-2013
Goed artikel. Jammer dat je de vijgen wil combineren met varkensfilet. Dat is een mindere combinatie. Als je gezond wil eten, kun je volgens mij beter geen varkensvlees eten. Wat dacht je van vijgenbrood, appel-vijg chutney. Of gewoon zo puur eten of gedroogd. Reactie infoteur, 13-06-2013
Anette,

Bedankt voor je suggesties.

Costaric

Costaric (128 artikelen)
Laatste update: 11-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.