Met goede bacteriën in balans

Wat zijn nou goede bacteriën?
Probiotica is een goede bacterie. Probiotica betekent “goed voor het leven”. Ze bevatten eigenschappen die de gezondheid bevordert. Meestal zitten deze bacteriën in onze darmen en vandaar dat ze in drankjes en toetjes zijn gestopt. Deze goede bacteriën zorgen er voor dat de balans in je darmen in evenwicht blijft. Ze zorgen er dus voor dat het te veel aan slechte bacteriën wordt verwijderd. Deze balans van bacteriën zorgt er voor dat jij je goed voelt en je weerstand in je darmen optimaal is. Maar voordat deze bacteriën hun werk goed kunnen doen, moet je wel minimaal een miljard bacteriën per keer binnen krijgen. De meest bekende goede bacteriën zijn de Lactobacillus en de Bifidobacterium.Werken deze bacteriën nou echt?
Als je naar de verkoopcijfers kijkt, zou je toch zeggen dat al deze probiotische producten moeten werken. In 2004 werd er voor 63 miljoen Euro aan probiotische producten in de supermarkten verkocht. In 2008 is dit gestegen naar 195 miljoen Euro. De onderzoeken naar goede bacteriën lopen nog steeds. De vele verschillende soorten goede bacteriën hebben zo allemaal hun eigen eigenschappen en invloeden, deze onderzoeken zijn nog lang niet afgerond. Zo is er al ontdekt dat een mengsel van bepaalde probiotische bacteriën een sterke vermindering van klachten geeft van het Prikkelbare Darm Syndroom. Dit is een chronische darmstoornis met klachten als: krampende, zeurende of stekende pijn in de buik. Helaas kunnen onderzoekers nog niet zeggen welke bacterie combinatie nou echt leidt tot een gezonde darmflora. Daarom wordt er in de reclame filmpjes ook correct gezegd dat deze producten kunnen helpen, maar de werking niet met 100% kunnen garanderen.Hoe zijn deze bacteriën ontdekt?
Nobelprijswinnaar Ilya Metsjnikov uit Rusland, was degene die als eerste ontdekte dat bacteriën een positieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Hij deed onderzoek bij Nomadenstammen. Daar viel het hem op dat leden van een aantal nomadenstammen erg oud werden. Hij ontdekte dat deze stammen veel zuivelproducten met hoge concentraties melkzuurbacteriën dronken. Zo hielden deze stammen hun darmflora en darmen lang in een goede conditie en daarmee gezond.Dr. Minoru Shirota, een Japanse wetenschapper, wilde deze theorie in praktijk brengen. Hij wilde een manier vinden om goede bacteriën toe te voegen aan zijn voeding. Uiteindelijk lukte het hem om in 1930 lactobacillen te isoleren en te cultiveren. Deze bacteriën waren sterk genoeg om de darmen in grote aantallen levend te bereiken. Deze bacteriestam is dan ook naar hem vernoemd: Lactobacillus casei Shirota. Deze wetenschapper ontwikkelde een aantal jaar later het zuiveldrankje Yakult. Dit drankje bevat hoge concentraties levende Shirotabacteriën. Sinds 1994 is Yakult ook in Nederland te verkrijgen.