Koffie gezond of niet?

Koffie gezond of niet? Jarenlang werd beweerd dat het drinken van koffie ongezond is. Koffie is in Nederland een populair drankje, dat door velen dagelijks in vrij grote hoeveelheden wordt gedronken. In koffie zit de stof cafeïne, een stof die ervoor zorgt dat we ons beter kunnen concentreren en alerter reageren op situaties om ons heen. Vanwege die eigenschappen wordt het graag gedronken en het lijkt wel of we niet meer zonder de koffie kunnen functioneren. Is koffie dan verslavend?

Wat is koffie?

Koffieplanten worden verbouwd in landen rond de evenaar. Uit de bloemen van de coffea struik ontstaan groene bessen. Na een half jaar zijn de bessen volgroeid. Koffiebonen zijn de zaden uit die bessen. De bonen worden gewassen en gedroogd en vervolgens gebrand.

Cafeïne

Koffie bevat ongeveer 90 milligram cafeïne per kopje. De stof hecht zich aan de receptoren in de hersenen. Het effect is een betere concentratie en een hogere alertheid. Koffie zorgt er dus voor dat we beter kunnen presteren. Een te hoge dosis cafeïne geeft echter problemen;
  • nervositeit
  • angstgevoelens
  • onrust
  • verhoogde hartslag
  • onthoudingshoofdpijn (als je altijd veel koffie drinkt, maar er opeens mee stopt)
Behalve in koffie zit cafeïne ook in thee, pure chocolade en in cola. Er is cafeïnevrije koffie te koop, deze bevat echter nog steeds wat van de stof, de hoeveelheid is echter drastisch lager.

Is koffie verslavend?

Je spreekt van verslaving als de behoefte aan het middel steeds groter wordt en er problemen ontstaan op psychisch en lichamelijk vlak bij onthouding ervan. Bij cafeïne is hier geen sprake van, dus verslavend is het niet. Wel is het zo dat het drinken van koffie zo'n gewoonte is geworden, dat we het missen als we het niet krijgen.

Heeft koffie een uitdrogend effect?

Lange tijd werd aangenomen dat koffie vochtafdrijvend werkt en daardoor een uitdrogend effect op het lichaam zou hebben. Dit is echter door geen enkele wetenschappelijke studie aangetoond. Koffie, en ook thee, tellen dus ook gewoon mee in de geadviseerde 1,5 liter vochtinname per dag.

Cafeïne en zwangerschap

Er wordt tijdens de zwangerschap aangeraden om maximaal drie koppen koffie per dag te drinken. Dit omdat de cafeïne bij zwangeren langzamer wordt afgebroken dan normaal. Bij het geven van borstvoeding is dit helemaal belangrijk, via de moedermelk komt de cafeïne ook bij de baby terecht.

Positieve effecten van koffie gebruik

  • Minder kans op nierstenen
  • Minder kans op diabetes type 2
  • Goede invloed op hart- en vaatziekten, de antioxidanten, die in koffie voorkomen gaan ontstekingsreakties in het lichaam tegen, waardoor de kans op hart en vaatziekten afneemt. Wie een tot vier koppen koffie per dag drinkt, loopt 20% minder risico kransslagadervernauwing te krijgen dan mensen die helemaal geen koffie drinken of meer dan vier koppen per dag. Thee heeft overigens hetzelfde effect, maar nog iets sterker.
  • Gaat veroudering tegen
  • Helpt bij herstel van een infectie en verkoudheid.
  • Stemming wordt positief beïnvloed.
  • Concentratievermogen en alertheid verbeteren.
  • Kans op ziekte van Alzheimer verkleint
  • Bevat mineralen en vitamine B3
  • Verlaagt het risico op aandoeningen aan de lever als levercirrose.

Koffie en osteoporose

Cafeïne stimuleert de uitscheiding van calcium. Bij oudere vrouwen, die te weinig calcium binnen krijgen kan dit problemen geven. Osteoporose ontstaat door te weinig beweging, te weinig calcium en erfelijke factoren. Als je gezond eet, voldoende beweegt en eventueel calcium supplement inneemt, kun je gewoon koffie blijven drinken.

Koffie en cholesterol

Koffiebonen bevatten de vet stoffen cafestol en kahweol, die het cholesterol in het bloed wat kunnen verhogen. Mensen met een te hoog cholesterol kunnen beter alleen filterkoffie drinken. De filter haalt de meeste vet stoffen er namelijk uit. Espresso kan ook gedronken worden, met drie koppen als maximum.

Werkt koffie ontnuchterend?

Door koffie te drinken voel je je even iets alerter. Het neutraliseert echter alcohol niet, het alcoholpromillage in het bloed blijft precies even hoog.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde alternatieven voor koffie en cafeïneGezonde alternatieven voor koffie en cafeïneKoffie, voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Koffie om wakker te worden, koffie in de pauze, koffie na het…
Cafeine in koffieWat is cafeïne en wat gebeurt er als je teveel cafeïne binnen krijgt? Wanneer ben je verslaafd aan cafeïne en hoe kom je…
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…
Hoe gezond is koffie?Hoe gezond is koffie?Is koffie gezond? De cafeïne die erin zit zorgt voor een hogere concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Koffie is niet…

Minder koolhydraten, let op de spijsverteringMinder koolhydraten, let op de spijsverteringZodra je op dieet gaat loop je de kans dat je stoelgang achteruit gaat en als je van nature al een trage(re) stoelgang h…
Gezonde spijsvertering: tipsGezonde spijsvertering: tipsEen goede voeding en goede leefgewoonten zijn goed voor een gezonde spijsvertering en de algehele gezondheid. Belangrijk…
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.