Gezonde tussendoortjes uit verschillende diëten

Juiste keuzes
Gezond eten heeft alles te maken met de juiste keuzes. Volgens het Voedingscentrum betekent dat:- Eet gevarieerd
- Eet niet te veel en beweeg
- Gebruik minder verzadigd vet
- Eet volop groente, fruit en brood
- Ga veilig met voedsel om
Niet alleen is het belangrijk voor de hoofdmaaltijden de juiste keuzes te maken, maar vooral de tussendoortjes maken het verschil. Als je niet oppast, kun je ongemerkt heel wat calorieën naar binnen snacken. Juist net tijdens dat uurtje bankhangen met je favoriete tv-programma, kan de gewoonte ontstaan de voorraadkast te plunderen. Kies dan voor bewuste voeding en gezonde tussendoortjes.
Sonja Bakker
Een introductie voor Sonja Bakker is eigenlijk niet nodig. Met haar zelf samengestelde weekmenu’s heeft ze heel wat Nederlanders op dieet gezet en zijn er flink wat kilo’s verloren. Volgens haar was de gouden succesformule van haar dieet nooit een maaltijd over te slaan. Doe je dat wel, dan haalt je lichaam de schade in door de ongemerkt slechte tussendoortjes. Sonja Bakker hamert op fruit en rauwkost. Het volgende lijstje tussendoortjes is ‘sonja-proof’:- 1 Liga Evergreen (geen heel pakje!)
- 1 plak ontbijtkoek
- 1 Sultana koekje
- 1 plak gemberkoek
- 1 plak Friese kruidkoek
- 1 stuk taai taai
- 1 stuk fruit (behalve mango, maximaal 2 bananen per week)
- 1 eierkoek
- 1 zakje Snack-a-Jack
- 1 speculaasje
- 1 café noir
- 1 volkoren biscuit of
- 1 Liga Continue
WeightWatchers
Tussendoortjes zijn absoluut niet verboden bij de WeightWatchers. Bekijk per tussendoortje het aantal punten en maak een keuze. Vers fruit is bijvoorbeeld 0 punten en 10 gram gemengde noten 1,5 punt. Op hun site geeft WW de volgende tips:- Ciabattasneetje met pesto en tomaat
- Popcorn
Wat je eet ben je zelf
Voedingsdeskundige Gillian McKeith legt het verband tussen voedsel en gezondheid uit. Met de voedingsadviezen die zij geeft, belooft ze dat de lezer slanker, gelukkiger en gezonder wordt. Enkele kenmerken van haar dieetwijze zijn: veel groente en fruit, fruit- en groentesappen, zeegroente (zeewier), geen alcohol, zaden, noten, peulvruchten en granen, en het voedsel zo min mogelijk koken, rauw eten dus. Gezonde tussendoortjes zijn volgens haar o.a.:- Onbeperkt fruit, zoals bosbessen, frambozen, meloen, ananas, druiven en kersen
- Een kop gestoomde, rauwe amandelen (twee minuten gestoomd)
- Drie of meer stengels bleekselderij
- Rauwe paprika
- Een of meer ongeschilde, rauwe komkommers
- 250 gram kerstomaatjes
- Kom ongekookte zuurkool bestrooid met zonnebloempitten of vlaszaad
- Twee of meer wortels
Kies je voor een tussendoortje, vraag je dan eerst af of je lichaam het echt nodig heeft. Heb je echt trek? Kan je niet zonder? Kies je bewust, dan kies je ook voor gezond. Uiteraard hoef je niet altijd die punt appeltaart te laten staan, maar bewuster omgaan met je voeding scheelt je een hoop kilo’s.