Beauty: Eet je huid gezond

Beauty: Eet je huid gezond Dat gezonde voeding zijn weerslag heeft op je huid weten de meeste mensen wel. Dat er ook bepaalde voedingsstoffen zijn die goed zijn tegen de indringende zonnestralen in de hete zomermaanden, is niet bij iedereen bekend.

Eten tegen de zonnestralen

Op zich zijn de zomerse zonnestralen een verademing voor menigeen. Zeker zo na een koude winterperiode. Dat we ons moeten beschermen tegen die zonnestralen (UV), is ook bekend. En toch zijn er veel mensen die zich in de ochtenduren een lik van een beschermende zonnefactor gunnen en daarna de hele dag denken beschermd te zijn. Dat is niet zo, blijven smeren als de zon op je huid staat en vergeet vooral niet dat je in de schaduw ook kunt verbranden. Afhankelijk van het tijdstip van de dag kan het soms wel tot ieder uur oplopen (denk hierbij aan de vroege middaguren).

Door bepaalde producten tot je te nemen moet je de beschermingscrème niet achterwege laten, maar bepaalde voedingstoffen helpen wel in het proces ter bescherming van de huid.

Welke stoffen helpen de huid tegen de zonnestralen?

In verschillende producten zitten stoffen die op een of andere manier invloed uitoefenen op de huid. Een aantal veel voorkomende en bekende voedingstoffen staan hier opgesomd.

Tomaat

Bij uitstek de meest geschikte groentesoort (of vrucht) is de tomaat. Naast het feit dat de tomaat multifunctioneel is, lekker, gezond en heerlijk fris (zeker in de warme zomermaanden), zit er in de tomaat ook lycopeen. Deze stof ruimt als het ware de vrije radicalen - die vrijkomen bij UV straling - op. Wat er vervolgens gebeurt, is dat de huid, die na flink wat zonnestralen toch een beschadiging oploopt, sneller en beter kan herstellen.

Tonijn, makreel of haring

Deze vissoorten zijn naast gezonde vette vis (2x per week vette vis eten is gezond!) ook een leverancier van het mineraal seleen. Het is een antioxidant die de rode bloedlichaampjes in het bloed beschermt tegen beschadiging. Verder bevordert deze stof ook de elasticiteit van de huid (elastine).

Amandelen

Verse noten zijn gezond maar veel mensen laten ze toch staan, omdat het dikmakers zijn. Calorietechnisch is dit misschien ook wel, maar ze zitten boordevol voedingstoffen. Zeker de amandel, want de amandel zit helemaal met vitamine E. Vitamine E helpt weer in het proces tegen verbranding. Een handje of wat is voldoende om je de benodigde bescherming te geven.

Bessen

Bessen vind je lekker of niet, er zit niet veel tussen. Maar hoe dan ook, de vrucht zit vol met flavonoiden. Dit beschermt weer tegen verbranding van de huid. Het geldt voor de rode besjes en de grotere blauwe bessen.

Chocolade

Pure chocolade en dan met minimaal 70% cacao heeft wel wat dikmakers in zich, maar bevat ook de flavonoiden, zoals bessen die ook hebben. Enkele blokjes zijn echter voldoende om je de benodigde dosis te geven. Beperk het ook tot die enkele blokjes, anders heb je een mooi zonnehuidje, maar in een veel te groot lichaam. Dat kent dan weer andere zaken die ongezond voor het lichaam zijn.

Groene thee

Groene thee wordt er steeds meer gedronken en is ook in verschillende smaakjes verkrijgbaar. Dit maakt het product plots een stuk aantrekkelijker. Wat in groene thee echter zit wat heel waardevol is, zijn de antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben. Een kop of 4 tot 5 hete groene thee per dag helpt. De stof zou bijvoorbeeld huidkanker tegen gaan. Verder doet groene thee meer, het drijft bijvoorbeeld ook vet beter af.

Tot slot

Maar al deze producten gaan samen met verantwoord de zon in gaan. Dat wil zeggen het vermijden van de heetste uren, bescherming in de vorm van een crème regelmatig smeren. Eventueel een hoedje voor de schedel en een zonnebril om de ogen te beschermen. Dat is verantwoord de zonnestralen tegemoet gaan.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedingsmiddelen die gewichtsverlies stimulerenVoedingsmiddelen die gewichtsverlies stimulerenIedereen die af wil vallen zal gezond moeten eten en gaan bewegen. Toch is er een mogelijkheid om extra gewichtsverlies…
De vele voordelen van groene theeGroene thee is een heerlijke soort thee waar talloze voordelen aan zitten. Deze voordelen zijn op lichamelijk vlak sterk…
De zon, de schade die ze kan aanrichten en maatregelenDe zon, de schade die ze kan aanrichten en maatregelenZonlicht is goed voor de mens. Het zorgt voor voldoende vitamine D aanmaak en het maakt de meeste mensen ook vrolijk en…
Voedingstips voor een beter metabolismeVoedingstips voor een beter metabolismeEen verhoogde metabolisme betekend dat je lichaam veel meer calorieën verbrand. Dus als je een hoge metabolisme hebt dat…

Het stinkt en het is gezond: knoflook!Het stinkt en het is gezond: knoflook!De één vindt het niet lekker en de ander kan niet zonder. De één vindt het een heerlijke geur en de ander vindt dat het…
De Nederlandse Vegetariërs BondDe Vegetariërs Bond behartigt de wensen van honderdduizenden mensen die geen vlees eten, ofwel vegetariër zijn. Zo hebbe…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.