Honing, geneeskrachtige recepten

Honing, geneeskrachtige recepten Honing in thee, honing in melk, honing in siroop, citroen met honing, honingemulsies, honingzalf en natuurlijk de honingdrank mede. Dat honing een geneeskrachtige werking heeft, vinden we zelfs terug in de naam mede, waar mogelijk het woord 'medicijn' uit ontstaan zou zijn. Maar ook wetenschappelijk wordt de waarde van honing steeds beter onderbouwd.

Samenstelling honing

Honing en middelen met honing behoorden en behoren tot de meest geliefde huismiddeltjes die we kennen. Men kent tegenwoordig de bestanddelen van de honing heel precies. Naast de suikers (vruchtensuiker, druivesuiker, rietsuiker en maltose) bevat honing ook alle mineralen die we nodig hebben om te leven ; ook die waarvan ons lichaam maar heel weinig nodig heeft, en die we daarom sporenelementen noemen. Deze stoffen zijn in de verschil­lende honingsoorten niet in gelijke mate aanwezig. Maar elke honingsoort, of het bos-, heide- of bladhoning is, bevat een hoe­veelheid enzymen, vitaminen, hormonale stoffen, aminozu­ren (eiwitten) en fosforzuur die voor de bij en de mens van belang zijn. Honing bevat naast zijn voedingsstoffen ook geneesstoffen, die de groei van bacteriën hinderen of ziekte­verwekkers kunnen doden.

Bij het gebruik van honing staan de verkoudheid op de voorgrond. Ter voorkoming en aan het begin van een verkoud­heid — zo luidt een oud huisrecept — neme men 5 keer per dag een theelepel honing. En de motivatie: honing versterkt de weerstand, helpt het lichaam de ziekteverwekkers te overwinnen en houdt de bloedsomloop stabiel. Dit recept wordt nog uitgebreid met de aan­beveling om tegen hoesten de honing in lindebloesem- of tijmthee opgelost in te nemen. Wie keelpijn heeft moet met saliethee, die met honing gezoet is, gor­gelen en het geneesmiddel doorslikken om de keel met de honing en salie in aanraking te laten komen, die met alleen gorgelen niet bereikt worden.

Citroen met honing: Een citroen uitpersen en het sap met een zelfde hoeveelheid warm water verdunnen, 2 theelepels honing toevoegen en deze drank in slokjes opdrinken. Dat werd en wordt aanbevolen bij heesheid en verkoudheid.

Honing voor maag en lever

Ook maag-, gal- en leverklachten, vooral verstopping, kunnen door regelmatig honinggebruik verholpen worden. Hier is vanwege de goede diensten op de eerste plaats de honingmelk te noemen. Gekookte, nog warme melk met een zelfde hoeveelheid honing mengen; warm drinken ! Wanneer u 2 keer per dag gedurende een tijdsbestek van 2 à 3 weken een kopje honingmelk drinkt, dan worden niet alleen de al genoemde klachten beter, zo'n kuur ver­sterkt ook de zenuwen, wekt de bloedsomloop op en geeft het hart extra kracht.

Zelfs een zweer aan maag of twaalfvingerige darm kan met een honingkuur behandeld worden, 's Morgens moet men dan, nog nuch­ter binnen 2 uur tijd 500 gram honing opeten. Al na 4 of 5 dagen is (op een röntgenfoto) het beter worden van de zweer te zien. Het spreekt voor zich dat men zo'n kuur eerst met de dokter moet bespreken.

Honing en wonden

Heel in het bijzonder is honing geschikt voor de behandeling van wonden. Ook hiervoor zijn talrijke oude recepten in de literatuur te vinden. Bijvoorbeeld 'Men vermenge gelijke delen olie en honing en bestrijkt daarmee de verwonde plaatsen. Ze zullen snel genezen.' Alle soorten wonden die daarmee vroeger behandeld werden: de rode billetjes van een baby, de binnenkanten van de bovenbenen die door veel paardrijden geïrriteerd en verwond geraakt waren, de blaren aan de voeten , etterende zweren en geïnfecteerde snijwonden.

Een opmerking bij dit recept zegt dat de wonden bijna in een nacht genazen. Zelfs bij ontstoken oogleden kan honing succesvol zijn: Met gesloten ogen 's avonds de oogleden met honing inwrijven en er 's morgens met lauw water weer afwassen.

Recepten met honing

Tenslotte nog een paar recepten voor honingemulsies tegen acne, onreine huid en voor de schoonheidsverzorging.

Recept tegen acne: gelijke delen driekleurig viooltje en ogentroost vermengen met een dubbele hoeveelheid gesneden haverstro. Op drie theelepels van dit mengsel halve liter water aan de kook brengen. Het mengsel 2 uur laten staan, afzeven en er 2 eetlepels honing aan toevoegen. De delen van de huid waar je acné hebt 2 keer per dag met dit mengsel wassen, 's Avonds dan de betreffende plaatsen met pure honing insmeren en alles er de volgende dag weer afwassen met lauw water. De acne-puistjes verdwijnen in veel gevallen binnen enkele weken! Practisch probleem: een nachtje slapen met honing op je gezicht valt niet mee.

Recept tegen onreine huid:

Een emulsie maken door gelijke delen melk en honing met elkaar te vermengen en daarna met het sap van een citroen goed te schudden. Iedere avond het gezicht met deze emulsie insmeren. De huid wordt zacht en rein, alle aanwezige puistjes en ruwe plekken verdwijnen. Twee recepten die een vermoeide huid verzorgen: 1 eierdooier en 1 theelepel honing door elkaar kloppen, 1 eetlepel havermeel er door roeren en dan dit mengsel als masker op uw gezicht aanbrengen. Na een uur het masker er weer afwassen. De vermoeide huid is dan weer strak en zacht.

Professor Joirisch uit Moskou beveelt het volgende aan:
1 eierdooier, 1 flinke theelepel honing en net zo veel glycérine goed met elkaar vermengen, op het gezicht aanbrengen en na een half uur weer afwassen. Uw huid wordt glad en mooi.

Een Amerikaans huismiddel als beautyrecept:
1 eetlepel zoete aman­delolie goed met 2 eetlepels honing vermengen. Dit mengsel op de gereinigde huid aanbrengen, zachtjes inmasseren en na een half uur met lauw water en een zachte doek verwijderen.

Recept tegen zomersproeten:
250 gram honing, het sap van 1 citroen, 60 gram glycérine en 60 ml alkohol van 70% goed met elkaar ver­mengen, 's Morgens en 's avonds de huid betten met dit mengsel.

Conclusie

Ik geeft toe, sommige van deze middeltjes zien er onnozel en simplistisch uit, maar onderschat ze niet, er is niet alleen veel ervaring uit het verleden met deze recepten maar ondertussen zijn heel wat van deze ervaringen ook wetenschappelijk onderbouwd. Zo is de wond- en zelfs brandwondgenezende werking goed onderzocht en zijn er speciale honingzalven ontwikkeld. Een van de werkzame bestanddelen in honing is waterstofperoxide, die verbinding ontstaat onder invloed van het enzym glucoxidase dat in aanwezigheid van suiker en een water (wondvocht) glucose omzet in waterstofperoxide en gluconzuur. Het enzym word in de wond actief en zorgt voor een zuur milieu waarin waterstofperoxide optimaal zijn ontsmettende werking kan uitvoeren. Maar ook andere stoffen in honing hebben een anti-bacteriële werking o.a. methylglyoxaal en vooral een eiwit dat luistert naar de naam 'Bee defensin-1'. Samen sterk dus.

Literatuur

  • Het Honingboek” uitgeverij De Driehoek/Amsterdam ISBN 90 6030 294x.
  • http://users.skynet.be/fa055557/Teksten/HON_2003_vaginaal_gebruik_van_Mesitran.pdf
  • Bogdanov F., 1997. Nature and origin of the antibacterial substances in honey. Zeitschrift fur Lebensmittel Untersuchung und Forschung 30: 748-753
  • Eijk w. en Groenhart O, 2006. Wondbehandeling met honing, een vooronderzoek. In voorbereiding
  • Kerkvliet JD, 1996. Screening method for the determination of peroxide accumulation in honey and relation with HMF content. Journal of Apicultural Research 35(3/4): 110-117. 1996.
  • Molan PC, 2001. Why honey is effective as a medicine 2. The scientific explanation of its effects. In: Honey and Healing, eds P. Munn and R. Jones, International Bee Research association (IBRA), 2001
  • Overgaauw P.A.M. en Kirpensteijn J, 2005. Honing bij de behandeling van huidwonden. Tijdschrift voor Diergeneeskunde 130 (4): 115-116.
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Honing als medicijnSoms vergeten we dat de meest gewone dingen des levens het allerbelangrijkste zijn voor onze gezondheid en geluk. Dat ge…
Vijf recepten voor het maken van een gezichtsmasker!Elke week een gezichtsmasker is goed voor een mooie egale huid. Er zijn veel verschillende masker te koop in de winkel,…
Manukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalteManukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalteManukahoning oftewel honing afkomstig van de Leptospermum scoparium, heeft een unieke eigenschap het is een van de sterk…
Honing en kwaaltjesHoning en kwaaltjesHoning is heerlijk op brood, beschuit of door de yoghurt en veel mensen drinken, in plaats van thee met suiker, thee met…

De gevaren van het westerse menuDe gevaren van het westerse menuGeen enkel voedsel is echt troep of junk, maar "eten" zoals dit vaak wordt genoemd. Wat het vertegenwoordigd is energie…
Koninginnegelei, een jeugdelixir?Koninginnegelei, een jeugdelixir?Gelée royal, het voedsel voor de koningin, geen kruid maar wel een natuurproduct geproduceerd door de bijen, dat in alle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daria-Yakovleva, Pixabay
  • Zie ook documentatie op http://sites.google.com/site/kruidwis/
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.