Hoeveel chocolade is nog gezond?

Hoeveel chocolade is nog gezond? Chocolade is er in vele soorten. Chocolade, melk of puur, gevuld of juist niet, als deklaag op een koekje of verwerkt tot praline. Elke Nederlander, van zuigeling tot bejaarde, verbruikt per jaar ongeveer acht kilo van deze heerlijke mix van cacaoboter, suiker en melk. Maar of het nu om witte, pure of melkchocolade gaat, één ding hebben ze allemaal gemeen: chocolade bevat veel vet en suiker en dus ook veel calorieën. Echter, cacaopoeder bevat ook bepaalde stoffen die een positief effect op de bloeddruk en de gezondheid van ons hart kan hebben. Dit effect is vooral groot bij het eten van pure chocolade, omdat die een extreem hoge hoeveelheid cacaopoeder bevat. Maar hoeveel chocolade is eigenlijk nog gezond?

Chocolade bevat veel beschermende stoffen

Chocolade bevat een ware cocktail aan beschermende stoffen. Dat staat in schril contrast met de algemene opvatting dat alles wat lekker is, eigenlijk slecht voor ons is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vooral de cacao voor de poistieve gezondheidseffecten verantwoordelijk is. Cacaoproducten werden in de 19e eeuw nog in apotheken verkocht. De ingrediënten ervan hebben namelijk een stimulerende en opbeurende werking. Dat ze positieve effecten op de psyche hebben, kan niet worden ontkend.

Positief effect van chocolade op hart en bloedvaten

Consumptie van chocolade - vooral pure chocolade - kan ervoor zorgen dat het gehalte aan hartbeschermende antioxidanten enige tijd sterk stijgt. Omdat cacaopoeder bepaalde flavonoïden (epicatechine) bevat, die een positief effect hebben op het hart en de bloeddruk. Ze zorgen ervoor dat de bloedvaten elastischer worden en daarmee de bloeddruk daalt. Als u regelmatig kleine hoeveelheden pure chocolade consumeert, zou u uw bloeddruk moeten kunnen verlagen, evenals het risico op een beroerte of een hartaanval. Flavonoïden komen echter ook voor in andere voedingsmiddelen, zoals appels. Het positieve effect op de bloeddruk is dan ook geen reden om ongeremd van chocolade te genieten.

Pure chocolade alleen met mate

Hoewel pure chocolade minder suiker en minder calorieën bevat dan andere soorten, moet u die maar met mate consumeren. In pure chocolade zit immers bijzonder veel cacaopoeder. En dat kan, afhankelijk van de standplaats van de cacaoboom, met cadmium besmet zijn. Dit geldt met name voor cacaopoeder uit Zuid-Amerika, aangezien cacaoplanten daar vaak groeien op vulkanische grond, die rijk is aan cadmium. Cadmium is een chemisch element dat in grote hoeveelheden schade aan nieren en botten kan veroorzaken.

Daarnaast is het beter om uw chocoladeconsumptie binnen de perken te houden vanwege het verhoogde aluminiumgehalte in cacao. Aluminium kan negatieve effecten hebben op het zenuwstelsel, de vruchtbaarheid en de botontwikkeling.

Chocolade vooral calorie-bevattende lekkernij

Bovendien moeten "chocoholics" beseffen dat de regelmatige consumptie van chocolade, chocoladerepen of chocoladehagel rechtstreeks op de heupen uitpakt: bij een gehalte van 35% vet en maximaal 50% suiker is een 100-grams reep melkchocolade een energie-bom van ongeveer 550 calorieën. Het is dus aan te bevelen om wat minder chocolade te eten en daar dan echt van te genieten. Mensen met medische aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk, atherosclerose of een verhoogd vetgehalte in het bloed, moeten bij het genieten van chocolade nóg voorzichtiger zijn.

Risico op obesitas en complicaties

Hoewel pure chocolade positieve effecten kan hebben op de gezondheid, moet u er dus rekening mee houden dat chocolade een lekkernij is die veel vet, suiker en calorieën bevat. Degenen die regelmatig grotere hoeveelheden consumeren, verhogen het risico op overgewicht en bovendien neemt de kans op het ontwikkelen van tandbederf toe.

Welke vetten bevat chocolade?

Als de temperaturen weer dalen en het 's avonds weer vroeger donker wordt, belandt chocolade weer steevast in onze boodschappenmand. Maar nauwelijks één chocoladeliefhebber weet welke vetten er in chocolade zitten. En behoren er "vreemde" vetten tot de ingrediënten van een chocoladeproduct, dan moet dat eigenlijk een waarschuwing bevatten in de trant van "in aanvulling op cacaoboter en andere plantaardige vetten", vetgedrukt en apart genoemd van de overige ingrediënten.

Of het nu Illipe, Palmolie, Shea, Kokum Gurgi en Mango-olie betreft, elk van deze vetten heeft zijn karakteristieke vetzuursamenstelling. Het beïnvloedt onder andere de consistentie en kan ertoe bijdragen dat de chocolade niet zo snel smelt en ook naar warmere streken geëxporteerd kan worden.

Wat is waar en niet waar over chocolade?

  • Onderzoeken tonen aan dat cacaoproducten een (weliswaar licht) bloeddrukverlagend effect bezitten. Vooral pure chocolade heeft een bijzonder hoog cacaogehalte.
  • Pure chocolade biedt bovendien rokers enige bescherming tegen hartaanvallen.
  • De consumptie van 40 gram pure chocolade met een cacaogehalte van 74 procent verbetert volgens een studie van het Universitair Ziekenhuis van Zürich, de vaatwandfunctie en bezit een zogenaamde anti-oxidant-status.
  • Wie zich in serieuze literatuur over chocolade verdiept, stuit daar bijna altijd op de theorie dat chocolade beschermt tegen tandbederf. De meeste auteurs beroepen zich daarbij op Vincent J. Paolino, een Amerikaanse tandarts. Hij stelde vast dat in de cacaoboon fluor en tannines voorkomen. Beide zijn stoffen die de tanden versterken. Maar daaraan de conclusie verbinden dat chocolade onze tanden goed doet, is echter helemaal verkeerd. Chocolade bestaat voor het grootste deel uit suiker. En zelfs pure chocolade, die meer cacaobestanddelen bevat, toont nog altijd een hoog suikergehalte aan.
  • Waar is wél dat chocolade stoffen als caffeïne, anamiden en polyphenolen bevat die het centrale zenuwstelsel stimuleren, geluk- en lustgevoelens opwekken en de reputatie hebben om het risico op hart-en vaatziekten te verkleinen. Om echter een effectieve concentratie van deze stoffen te bereiken, moet niet minder dan 20 kilo chocola in een keer verorberd worden. En een dergelijke hoeveelheid draagt zeker niet bij aan het geluks- en lustgevoel.
  • Af en toe chocolade eten, vermindert hartproblemen. Dat wees een 9 jaar durend wetenschappelijk onderzoek uit bij 32.000 Zweedse vrouwen. De vrouwen die 1 á 2 maal per week een kleine portie pure chocolade nuttigden, hadden 32% minder kans op hartfalen.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel calorieën zitten er in chocolade paaseitjes?Hoeveel calorieën zitten er in chocolade paaseitjes?Ieder jaar zijn er vanaf februari chocolade paaseitjes verkrijgbaar in de winkel. Deze chocolade eieren zijn verkrijgbaa…
De ware kracht van chocoladeDe ware kracht van chocoladeChocolade is niet alleen lekker maar ook gezond. Al moet je daarvoor dan wel de juiste chocolade eten want wanneer je ac…
Pure chocolade: Welke voordelen? Hoe Gezond?Pure chocolade: Welke voordelen? Hoe Gezond?Hoe gezond is chocolade voor het lichaam? Dit hangt sterk af van de soort die je eet. In feite zijn cacaobonen de pitten…

Yoghurt, niet alleen om te eten maar ook om te smerenYoghurt, niet alleen om te eten maar ook om te smerenYoghurt is natuurlijk vooral om te eten. Maar je kunt het ook op je lichaam smeren. Het is namelijk heel goed voor de hu…
Munt, 25 soorten en honderden variëteitenMunt, 25 soorten en honderden variëteitenMunt of Mentha is een geslacht dat zo’n 25 soorten telt. Bovendien tellen die 25 soorten weer honderden variëteiten. Vee…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.