Yoghurt, niet alleen om te eten maar ook om te smeren
Yoghurt is natuurlijk vooral om te eten. Maar je kunt het ook op je lichaam smeren. Het is namelijk heel goed voor de huid. Het melkzuur ontvet en maakt de huid weer vochtig en jong. Bovendien is yoghurt heel goed bij een verbrande huid. Je kunt yoghurt dus niet alleen eten, maar je kunt het ook gebruiken voor je huid. En het is nog een goede probiotica ook, zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt.
Wat is yoghurt?
Yoghurt bestaat al zo’n vierduizend jaar. Het is eigenlijk toevallig ontstaan, waarschijnlijk in Centraal Azie. Omdat het daar altijd erg warm was en de bacteriën dus welig tierden was het onmogelijk om daar
melk te bewaren (koelkasten waren er toen nog niet). De melk begon in die warmte namelijk te fermenteren. Maar de resten die overbleven in de tonnen waarin de melk toen werd bewaard, ontwikkelden zich wel tot een soort romige substantie. Die werd gegeten en kan worden beschouwd als de eerste yoghurt. Pas in de twintigste eeuw werd yoghurt echt een product dat werd verkocht. In 1919 bracht Isaac Carasso het op de markt in Barcelona. Zij zoon Daniel die hij Danone noemde nam de handel later over en zo ontstond het merk Danone. Yoghurt werd erg populair, zelfs populairder dan de vla die inmiddels ook op de markt was gekomen.
Vla-flip
Omdat de belangen groot waren, wilden de producten iets bedenken waardoor zowel de yoghurt als de vla veel werden gekocht. Zij bedachten daarom de vla-flip. In 1963 werd dit dessert geïntroduceerd. Vla-flip is een hoog glas met daarin vla, daarop een laag yoghurt en daar weer vruchtensiroop op. Door de limonade werd het een heerlijk zoet nagerecht.
Yoghurt: goed voor de huid
Yoghurt is niet alleen goed voor de mens omdat het bacteriën bevat die goed zijn voor de darmflora (en zorgen voor voldoende kalk voor botten, haar en huid), maar ook om op de huid te smeren. Een yoghurt-masker bijvoorbeeld doet wonderen. En het kost bijna niets. Gewoon wat yoghurt aanbrengen op een schone huid en een kwartiertje laten zitten. Daarna afhalen met warm water. Dit masker doet het volgende:
- Het melkzuur ontvet
- Het melkzuur brengt weer vocht in de huid
- Dode huidcellen worden losgeweekt
- De huid voelt daarna weer soepel en zacht aan
Yoghurt bij zonnebrand
Yoghurt is ook verzachten bij een verbrande huid door de zon. Smeer de huid die is verbrand in met de zuivel en hij wordt meteen koeler. Ook werkt het verzachtend.
Hoeveel yoghurt eten Nederlanders?
Nederlanders eten gemiddeld 20 kilogram yoghurt per jaar. Nederlanders eten sowieso veel zuivel, namelijk 125 kilo per jaar. Ze voeren daarmee de zuivelconsumptie in Europa aan.
Welke yoghurt wordt het meest gegeten?
]Nederlanders zijn vooral gek op de goedkopere roeryoghurt. Andere Europeanen eten liever standyoghurt. Dit is een veel dikkere en steviger yoghurt die wat klonterig aandoet. Als er een lepel in wordt gezet, dan komt er direct wat vocht bovendrijven. Dit is bij roeryoghurt niet het geval.
Waar komt de naam yoghurt vandaan?
De naam yoghurt komt van het Turkse woord jugurt. Dit betekent dikke melk.
Tzatziki maken
Tzatziki is een dikkige saus die bij Grieks eten wordt geserveerd. Zelf maken is heel eenvoudig. Doe daarvoor wat yoghurt in een kom en doe er wat tenen knoflook, fijngesneden munt, zout en peper bij. Rasp dan een geschilde komkommer en doe dat door het yoghurtmengsel. Geef het bij vlees of bij naanbrood.
Dressing met yoghurt
Iedereen weet wel dat dressing met mayonaise veel calorieën bevatten. Maar de meeste dressingen kunnen ook gewoon met yoghurt worden gemaakt. Doe er dan wat kruiden als koriander of bieslook doorheen. Maar ook een dipsaus op basis van yoghurt is veel minder vet en vaak ook nog veel lekkerder.
Yoghurt om schimmel te verwijderen
Wie schimmel in de badkamer heeft kan daar het best yoghurt op smeren. Even laten inwerken, goed borstelen en dan afspoelen en de schimmel is volgens de overlevering verdwenen.
Yoghurt helpt tegen blaaskanker
Volgens het Zweeds Kankerfonds helpt het eten van 2 porties yoghurt op een dag tegen het krijgen van blaaskanker. Mensen die twee keer per dag wat yoghurt eten zouden 40 procent minder kans hebben op de ziekte dan mensen die geen yoghurt eten. Het onderzoek werd gedaan onder 82.000 Zweden in 2008.