Hoe werkt opvolging van migratie in onze voeding?

Hoe werkt opvolging van migratie in onze voeding? Onderzoek wees uit dat er deeltjes van zware metalen via keukenmateriaal in etenswaren kunnen belanden. Zulke migratie is dan ook een niet te onderschatten probleem. Zo kunnen wegwerpbordjes, bekers en plastic magnetrondozen onder invloed van warmte hun sporen achterlaten in onze voeding. Dit verdient zeker en vast een opvolging van migratie om onze gezondheid, en dat van onze kinderen te vrijwaren... Het is goed om te weten waardoor onze voedingsstoffen werden verontreinigd. Daarom zou een reglementering van de Europese Commissie van groot belang kunnen zijn!

Is migratie in ons land dan een bestaand probleem?

Migratie is in ons land inderdaad een bestaand probleem, omdat ze geen gecontamineerde stalen vonden. Er treden soms ook problemen op bij industriële procedés. Zo werd er 2005 het product isopropythioxanton (I.T.X) -in melk voor kinderen- aangetroffen. Het betreft een zogenaamde foto-initiator, die onze gevoelige inkt doet drogen in enkele mili-seconden. Deze stof werd later ook teruggevonden in tetra brik met vruchtensappen. Misschien was er nog geen direct gevaar voor de gezondheid, maar de langetermijneffecten van I.T.X waren niet met zekerheid gekend. Nadien werd er besloten om in kindervoeding deze printtechniek niet meer te gebruiken, alsook in sappen of vette producten.

Reeds vier jaar later traden er opnieuw problemen op, toen de ontbijtgranen, koekjes en melk verontreinigd bleken te zijn. Deze keer met 4 - mothylbenzofenon, dat eveneens een foto-initiator en inkt bestanddeel betreft. Alhoewel ook deze stof voor de meeste mensen geen directe gevolgen had, werd er toch voor frequente gebruikers en kinderen gevreesd. De tolereer bare dagelijkse inname (T.D.I) voor benzofenon was drie keer zo hoog als de vroegere toegestane waarden, die desondanks werd veranderd naar 0,03 mg/kg lichaamsgewicht.

Het is onverantwoord om met etenswaren zo slordig om te springen

Er werden ook testen uitgevoerd op stalen

Ook werden er enkele producten onderzocht die in het verleden werden besmet, zoals vruchtensappen in tetraverpakking. Er bevatten slechts twee resten van foto-initiatoren op een totaal van 282 stalen. Dit ging over een Italiaanse en een Portugese staal, die sporen van benzofenon 0,1 mg per portie bevatten. Dit waren te kleine hoeveelheden om gevaarlijk te zijn. België scoorde uitstekend, en bevatten slechts twee verpakkingen benzofenon, en stelde geen migratie naar de voeding vast. Met dit onderzoek wilde men weten of de fabrikanten sindsdien maatregelen hebben getroffen, om zulke verontreiniging te voorkomen. Ook omdat er op Europees vlak nog steeds geen wettelijke bindende normen voor foto-initiatoren in etenswaren bestaan.

Er scheen zo gezien nog steeds geen haast bij te zijn

Er wordt meer duidelijkheid vereist!

Omdat de Europese Commissie gebaseerd op de resolutie van de Europese raad, stelt dat er geen direct contact mag zijn tussen voeding en inktlaag op de verpakking. En dat migratie niet moet nodig zijn. Er komen steeds meer meldingen binnen bij het Rapid Alert System - for food and feed (RASFF) van de Europese Commissie. In 2009 en 2010 waren er dat zowat 18. Daarom is er dringende nood aan reglementering door de Europese Commissie. Het is echter veel te riskant om dergelijke stoffen het voordeel van de twijfel te geven. Alleen met een lijst over inktbestanddelen die kunnen worden gebracht zonder risico, kunnen we vermijden dat ons voedsel verontreinigd raakt, door stoffen waarvan we de langetermijneffecten niet kennen.

Het is het volste recht voor iedereen om dit allemaal te weten

Eindconclusie

Het is heel normaal dat er meer duidelijkheid wordt vereist over de verpakking van onze voeding. We moeten zeker spelen, en weten door welke stoffen onze voeding zou kunnen worden verontreinigd, om deze op een afdoende manier te kunnen voorkomen of te bestrijden. Zodat we de langetermijneffecten niet hoeven te kennen, want dan zijn er geen. Dan hoeft er dusdanig ook geen sprake te zijn van migratie. Bovendien weten we veel te weinig over de langtermijneffecten van de bekende bestanddelen, en zijn tevens niet alle mogelijke schadelijke bestanddelen van inkten bekend. Daarom is een duidelijke reglementering van de Europese Commissie van groot belang. Zo kunnen we weer rustig verder leven, zonder ons zorgen te moeten maken over onze voeding!!
© 2010 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontgiften van zware metalenHet zit in de lucht, in water, medicijnen, cosmetica en bewerkte voeding; niemand ontkomt aan het binnen krijgen van zwa…
Vroedvrouwen versus gynaecologenSteeds meer vrouwen kiezen ervoor om bewust hun zwangerschap te beleven. Toch bestaan er nog veel taboes rond het laten…
Biologie Uitgelegd - SuccessieBiologie Uitgelegd - SuccessieSuccessie betekend letterlijk het opvolgen van iets. In de biologie wordt deze term gebruikt voor het veranderen van de…
Migratie: wat is migratie en emigratie?Hoewel het in de 21e eeuw lijkt alsof migratie een nieuw fenomeen is, is het dat in geen geval. Migratie bestaat al, zol…

Houd hersens fit door de juiste voedingGeestelijke en lichamelijke actieve mensen kunnen baat hebben bij het trainen van hun intelligentie. Daarom kunt u er he…
Soja, gezond maar niet overdrijvenSojabonen zijn zeker gezond. Maar, zijn we niet aan het overdrijven? Sojamelk, sojadrank, sojadessert, tofu, tahoe, temp…
Bronnen en referenties
  • Info: Test Gezondheid.
Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 19-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.