Houd hersens fit door de juiste voeding

Geestelijke en lichamelijke actieve mensen kunnen baat hebben bij het trainen van hun intelligentie. Daarom kunt u er het best een gewoonte van maken. In de 21e eeuw zal mentale fitheid van steeds groter belang worden. Al is het maar omdat de hoeveelheid kennis om de paar jaar verdubbelt.

Verzorging van de hersenen

Welbeschouwd hebben onze hersenen niet veel nodig om optimaal te presteren. Om te beginnen zuurstof uiteraard, want zonder zuurstof kunnen onze hersencellen niet functioneren. Het is algemeen bekend dat als de aanvoer slechts enkele minuten word onderbroken, de cellen afsterven en hersenfuncties stagneren. Suikers en koolhydraten leveren de energie voor de hersenen. De omzetting in energie word bevorderd door een reeks aminozuren in de vorm van eiwitten. Daarnaast zijn nog een reeks voedingsstoffen nodig (vitaminen, mineralen en sporenelementen) om de stofwisseling te optimaliseren. Hoe komt dat allemaal in uw hoofd terecht? Uitsluitend via uw bloed! Dus speelt ook bloedsomloop een belangrijke rol. En om deze te stimuleren, kan een beetje sporten beslist geen kwaad. Bovendien word er bij fysieke inspanning beduidend meer zuurstof door het lichaam opgenomen en naar de hersenen getransporteerd. We zullen nu de afzonderlijke aspecten aan een nader beschouwing onderwerpen.

Voeding

Bij voedsel voor de hersenen denken de meeste mensen in de eerste plaats aan suiker. Maar wat betekent een tijdelijk hogere bloedspiegel voor uw geestelijk uithoudings vermogen? Om druivensuiker als 'energieverschaffer' te gebruiken, is juist helemaal verkeerd! Al na 10 minuten is de suiker concentratie in het bloed terug op het uitgangsniveau of op een nog lager peil, en hebt u de volgende portie nodig. Deze sterke schommeling laten uw cellen echter sneller verouderen. Veel belangrijker is het doelmatig aanwenden van u reserves. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het energie verbruik van de hersenen bij intelligente personen eerder lager is dan hoger. Deze optimalisering word bereikt door de toevoer van essentiële voedingsstoffen. Als eerste moet eiwit worden genoemd. Eiwit is bevorderlijk voor de concentratie en stimuleert de creativiteit. Boven dien zijn er diverse soorten van eiwit. De eiwitten in het menselijk lichaam zijn samengesteld uit in totaal 22 verschillende aminozuren. Negen daar van kan ons lichaam niet zelf aan maken; deze moeten dus via de voeding worden opgenomen. Uit eiwit, zink en vitaminen B6 kan ons lichaam trouwens het hormoon testosteron produceren, dat u alert en wilskrachtig houd. Op de werking van vitamine B kom ik later nog terug. De hierna beschreven stoffen, voornamelijk aminozuren, hebben grote invloed op onze geestelijke capaciteiten.

Acetylcholine

Is een neurotransmitter; het ondersteunt de communicatie tussen de hersencellen onderling. Het verbetert zowel de opname capaciteit als het waarnemingsvermogen. Als u vaak iets vergeet of niet terug kunt vinden, dan hebt u waarschijnlijk een tekort aan deze stof. Overigens heeft men ontdekt dat de choline, een bouwstof van acetylcholine, in ons voedsel de voortgang van alzheimer voorkomen kan worden door het regelmatig inemen van choline, is een actueel onderzoeksthema. Zeker is dat u baat hebt bij een dagelijkse portie choline. De stof komt voor in bloemkool, eieren, noten, sojaproducten en in lever.

Glutaminezuur

Es eveneens een neurotransmitter. Het maakt ons opgewekt en aandachtig. U vind het in graan.

Histidine

Bevordert via de ijzeropname en de aanmaak van rode bloedlichaampjes het zuurstoftransport in het bloed. Daarmee draagt het bij aan de verzorging van de hersenen. Ook in iedere afzonderlijke cel zwengelt het de energieproductie aan. Histidine zit in grote hoeveelheden in vlees en in enkele vissoorten.

Noradrenaline

Is het voorstadium van het stresshormoon adrenaline en heeft ook een opwekkend effect. Het maakt ons optimistisch, vrolijk en creatief. Ook kan het vet aanvoeren om in energie om te zetten en u zo helpen afvallen als u over aanzienlijke vetreserves beschikt. Het kan worden samengesteld uit de aminozuren fenylalanine en tyrosine, die in sojaproducten, (jonge) kaas, vlees, gevogelte en vis worden aangetroffen. Noradrenaline zorgt er ook voor dat het hormoon ACTH vrijkomt, dat het effect van dit aminozuur nog versterkt. Bovendien bevordert ACTH de communicatie tussen de hersencellen onderling.

Serotonine

Versterkt het effect van noradrenaline. Gebrek hieraan veroorzaakt stress, agressief gedrag, depressies en slaapproblemen. Serotonine stemt u vrolijk en positief. Het lichaam maakt het van aminozuur tryptofaan. In bananen zit veel tryptofaan, maar het zit ook in (magere) melkproducten, peulvruchten, tonijn, gevogelte en rundvlees. Ook zonlicht en beweging verhogen de voorraad serotonine in het lichaam

Threonine

Verwijd de bloedvaten en bevordert de daardoor doorbloeding en tegelijkertijd de stofwisseling van het gehele lichaam. Met als resultaat dat u sneller en helderder kan denken. Het teruglopen van de prestaties als gevolg van ouderdom word hierdoor tegengegaan. Bovendien voorkomt het hartinfarcten en beroertes. Threonine word in grote hoeveelheden in peulvruchten aangetroffen.

Tyrosine

Heeft volgens diverse studies een positieve uitwerking op uw concentratie en uw geheugen, doordat het u scherp houd en prestatie vermogen vergroot. Daarnaast wordt het gebruikt om depressies te behandelen en is het een van de elementen waaruit positieve stresshormoon noradrenaline wordt opgebouwd. Het lichaam kan tyrosine vervaardigen uit aminozuur fenylalanine.

Ik wil u op deze plaatsen ook op de negatieve effect van vet wijzen. Door de hersenen kan het op geen enkele manier worden benut en het hoopt zich vaak op in de aderen (arteriosclerose). Ook belemmert het de opname van eiwit in de darmen en slechts een geringe percentage komt in het bloed terecht. Zorg dus dat u voldoende eiwit binnen krijgt, maar zonder of met slechts weinig vet.

Vitamine C en magnesium

Bevorderen daarentegen de opname en ook de verwerking van eiwit. Bovendien zwengelt het de productie van ACTH aan. Een glas vers geperst sinaasappel- of grapefruitsap bij de hoofdmaaltijd is daarom altijd aan te bevelen.

B1 (thiamine)

Zorgt ervoor dat de hersenen voldoende suiker krijgen aangevoerd. Dat houd u goed gehumeurd. Het komt voor in alle volkoren producten. Gebrek aan deze vitamine veroorzaakt depressies en vermoeidheid. Slechte concentratie en een zwak geheugen zijn hier het gevolg van.

B2 (riboflavine)

Brengt de noradrenaline (zie boven) naar de hersenen en bevordert de energieproductie in iedere cel. Behalve in melk- en volkorenproducten zit het ook in groene bladgroente.

B3 (niacine)

Speelt eveneens een rol in de energiestofwisseling. Het bevordert de zuurstofopname. Ook B3 zit in volkorenproducten en daarnaast in tarwekiemen.

B5 (pantotheenzuur)

Speelt een rol bij de aanmaak van acetylcholines (zie boven) en bij het opwekken van energie . Het zorgt voor een helder verstand en een wakkere geest. Volkorenproducten, haver, gist en melk bevatten B5. evenals broccoli, paddenstoelen, gevogelte en zalm.

B6 (pyridoxine) verbetert u geheugencapaciteit aantoonbaar. Het is absoluut noodzakelijk om de hersenen van suiker te voorzien. Daarnaast speelt het een rol bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes en bevordert daarmee indirect de zuurstofopname. Zorg dat u voldoende voedsel uit de zee eet, zoals zalm en sardines, plus volkorenproducten, noten, tarwekiemen, spruitjes, en wortelen. Zo voorkomt u dat u zich vermoeid of slap voelt. Een gebrek aan B6 kan ook tot gevolg hebben dat u zich niet lekker voelt en extra vatbaar bent voor ziektes.

B12 (cobalamine) zorgt voor voor de groei en de deling van cellen. Via de bouw van cel proteïnen is het indirectook bij de reparatie van de cellen betrokken. Een gebrek uit zich in typische 'ouderdomsverschijnselen' zoals een slecht geheugen en dementie, die al op jonge leeftijd kunnen optreden. Vitamine B12 komt voor in dierlijk voedsel. Bent u vegetariër, dan bied zuurkool uitkomst.

Dan zijn er ook nog enkele mineralen en sporenelementen met een gunstige uitwerking:
Chroom ondersteunt de verzorging van hersencellen met bloedsuiker en vergroot daardoor u concentratievermogen. U vindt het in alle graanproducten, maar ook in noten, paddestoelen, rijst en vlees.

Mangaan zet koolhydraten om in enkelvoudige suikers en levert zo de brandstof voor de hersenen. Het zit in volkoren producten, erwten, boerenkool en witte bonen en komt daarnaast in grote hoeveelheden in zwarte thee voor.
© 2010 - 2024 Glam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melk is goed voor elk‘Melk is goed voor elk’ is de alom bekende slogan. Het goede van melk zit in de bouwstoffen. In welke, leest u hier.
Vitamine B12 voor energie en krachtVitamine B12 voor energie en krachtVan de vele B-vitaminen is vitamine B12 wel de bekendste. De echte naam van deze vitamine is cobalamine. Het bevat namel…
Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Vitamines zijn erg gezond en natuurlijk zijn de meeste wel bekend, maar het blijft altijd denken waar het in zit en waar…
Vermoeidheid tegengaan met gezonde eet- en leefgewoontesVermoeidheid tegengaan met gezonde eet- en leefgewoontesTalloze factoren kunnen vermoeidheid en/of een tekort aan energie veroorzaken. Een aantal oorzaken kun je voor een deel…

De champignon. Lekker en gezondDe champignon. Lekker en gezondDe champignon is een heerlijke, veelzijdige groente die enorm veel toepassingen kent en bovendien ook nog eens gezond is…
Hoe werkt opvolging van migratie in onze voeding?Hoe werkt opvolging van migratie in onze voeding?Onderzoek wees uit dat er deeltjes van zware metalen via keukenmateriaal in etenswaren kunnen belanden. Zulke migratie i…
Glam (16 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.