Vermoeidheid tegengaan met gezonde eet- en leefgewoontes

Vermoeidheid tegengaan met gezonde eet- en leefgewoontes Talloze factoren kunnen vermoeidheid en/of een tekort aan energie veroorzaken. Een aantal oorzaken kun je voor een deel onder controle houden. Hierbij kun je denken aan het nemen van een langere nachtrust of het eten van gezond voedsel. Er bestaan ook onderliggende aandoeningen die vermoeidheid of energieproblemen kunnen opwekken. Soms is er zelfs een bezoek aan de arts nodig om problemen zoals bloedarmoede of zelfs diabetes te ontdekken. In enkele gevallen kan een schildklierprobleem de oorzaak zijn. De schildklier is verantwoordelijk voor de aanmaak van hormonen die invloed kunnen hebben op de fitheid van een persoon. Hormonen vervullen namelijk allerlei belangrijke lichamelijke functies en kunnen bij een tekort soms vermoeidheid veroorzaken.

Vermoeidheid


Sport

Sport vergt vaak veel energie en inspanning. Ondanks dat het zoveel energie kost, zorgt sporten over de langere termijn dat je je fitter voelt en een betere conditie krijgt. Dit betekent dat onder andere je nachtrust verbetert en je minder snel vermoeid raakt wanneer je weer in beweging komt. Het is aangeraden om tot ruim anderhalf uur voor je nachtrust te sporten. Het lichaam heeft anderhalf uur nodig om eerst tot rust te komen. Sporten zorgt ervoor dat je uiteindelijk in een diepere nachtrust terechtkomt.

Goede nachtrust

Slapen is een natuurlijk mechanisme dat ervoor zorgt dat de geest en het lichaam weer tot rust komen. Een persoon heeft gemiddeld een nachtrust van 8 uur per dag nodig. Sommige personen voelen zich echter pas na 9 uur uitgerust. Het is van belang om tijdens de nachtrust zo min mogelijk wakker te worden zodat alle slaapstadia worden doorlopen. Dit kun je bereiken door licht, geluid en andere factoren die je nachtrust kunnen belemmeren zoveel mogelijk te verminderen. Hierbij kun je onder andere oordopjes en een slaapmasker gebruiken. Hiernaast is het belangrijk om de gordijnen dicht te doen zodat er zo weinig mogelijk licht de kamer binnenschijnt.

Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Voeding

Het eten van gezond voedsel kan een belangrijke bijdrage leveren aan je fysieke fitheid. Voedsel levert energie aan het menselijk lichaam. Vooral fruit geeft je hierbij op een natuurlijke manier een fit gevoel waardoor je jezelf minder vermoeid voelt. De glucoseafgifte van fruit gaat in het algemeen langzamer dan bij overige snacks. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vezels die in fruit aanwezig zijn.

Banaan

Banaan is een fruitsoort die snel energie oplevert. Bananen bevatten onder andere de koolhydraten fructose en glucose. Hiernaast bevatten ze de stoffen kalium en magnesium. De kalium en magnesium werken tegen vermoeidheid. De relatief snelle koolhydraten die in banaan zitten kunnen echter voor een grote schommeling van de bloedsuikerspiegel zorgen en kunnen hierbij na enige tijd voor vermoeidheid zorgen. Voor een langzamere energieafgifte, is het aangeraden om te kiezen voor andere fruitsoorten.

Groente en vlees

Naast fruit is het belangrijk om voldoende groente en vlees te eten. Het zijn vooral de vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat je weer energie krijgt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld ijzer, magnesium en vitamine C.

Regelmatig eten

Het is belangrijk om regelmatig te eten, namelijk minimaal drie keer per dag. Het is aanbevolen om ongeveer elke 3 à 4 uur een kleine maaltijd te nemen. Het Voedingscentrum geeft het advies om als volwassen persoon ongeveer 200 gram fruit en 250 gram groente te eten. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je energiepeil in orde blijft en je minder kans hebt op vermoeidheid.

Het gebruik van energiedrankjes

Energiedrankjes en dergelijke worden afgeraden omdat na de werking van het drankje het vermoeidheidsgevoel weer terugkomt. Koffie en cola hebben hetzelfde tijdelijke effect.

Alcohol

Het gebruik van alcohol wordt sterk afgeraden. Het lichaam heeft veel moeite om alcohol af te breken waardoor er veel energie benodigd is. Omdat de hartslag door alcohol versneld wordt, is er een mogelijkheid dat de nachtrust verstoord wordt. Er is pas kans op een goede nachtrust als er meerdere uren voor het slapengaan gestopt wordt met het drinken van alcohol.

Snacks

Snacks hebben een negatief effect; ze zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel in een korte tijd omhoog en omlaag gaat. Als er een grote hoeveelheid suiker in je bloed terechtkomt, zorgt het lichaam ervoor dat het aminozuur 'tryptofaan' in de hersenen vrijkomt. Na de piek die ontstaan is, ontstaat er een tekort aan de stof wat zorgt voor een vermoeid gevoel. Het is verstandig om in dit geval voor fruit te kiezen, waarbij de afgifte van suikers langzamer verloopt door vezels.

Bron: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ziektes en aandoeningen

Soms kan vermoeidheid een gevolg zijn van een onderliggend probleem, zoals een slechte weerstand. Er bestaan allerlei aandoeningen die vermoeidheid kunnen veroorzaken. Diabetes type 1 is hier een bekend voorbeeld van.

Diabetes

Deze ziekte zorgt ervoor dat er te veel suiker in het bloed aanwezig is (hyper). Bij diabetes type 1 wordt er geen suiker opgenomen waardoor deze patiënten regelmatig last kunnen hebben van vermoeidheid (suiker is een bron van energie).

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een andere aandoening die vermoeidheid kan veroorzaken en tevens een groot deel van de bevolking treft. Bloedarmoede betekent dat er sprake is van een tekort (of niet-werkende) rode bloedcellen. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof. Zuurstof zorgt ervoor dat er energie uit de voedingsstoffen uit je bloed verkregen kan worden. Een zuurstoftekort kan op deze manier vermoeidheid veroorzaken.

Een schildklieraandoening

Een schildklieraandoening kan ernstige vermoeidheid veroorzaken. De schildklier is verantwoordelijk voor de aanmaak van hormonen. Bij een tekort aan hormonen kunnen mensen zich moe voelen omdat hormonen verantwoordelijk zijn voor allerlei lichamelijke functies. Het tekort aan hormonen is door middel van bloedonderzoek te herkennen. Wanneer een schildklieraandoening geconstateerd is, kunnen er eventueel medicijnen gebruikt worden om het tekort aan te vullen. Deze medicijnen dienen eerst door de arts voorgeschreven worden.
© 2017 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langdurige vermoeidheid: zeven oorzakenLangdurige vermoeidheid: zeven oorzakenZowel lichamelijke als geestelijke inspanning kan voor vermoeidheid zorgen. Net zoals iedereen op deze aardbol ben jij o…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…
Schildklierklachten en oververmoeidheidSchildklierklachten en oververmoeidheidIeder mens voelt zich wel eens behoorlijk moe. Meestal gaat het over als er rust wordt genomen en kan een nacht goed sla…
Oververmoeidheid: Trage of overactieve schildklierEen verkeerd werkende schildklier kan nare klachten zoals extreme vermoeidheid opleveren. Een te traag werkende schildkl…

Hoe werkt een zuurstofsaturatiemeter voor thuisgebruik?Hoe werkt een zuurstofsaturatiemeter voor thuisgebruik?Zuurstofsaturatiemeters zijn apparaatjes die het gehalte aan hemoglobine gebonden zuurstof meten met een soort knijper d…
De fysieke dood lijkstijfheid (rigor mortis)De fysieke dood lijkstijfheid (rigor mortis)Thanalogie is de leer van de doodsverschijnselen. Naast de postmortale lijkvlekken is lijkstijfheid een van de vele vers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Army Medicine, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.dietistenpraktijk-salus.nl/blog/295_hoe-voorkom-je-vermoeidheid-door-middel-van-voeding
 • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/voedingsgewoonten-die-energie-vreten/
 • https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/waarom-je-steeds-zo-moe-bent
 • http://www.elle.nl/beauty-health/health/a528268/eet-je-energierijk/
 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/dagelijks-leven/moe-van-diabetes
 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/dagelijks-leven/hypo-s-en-hypers
 • http://www.optimalegezondheid.com/alles-over-vermoeidheid-deel-2-invloed-van-voeding-op-vermoeidheid/
 • http://www.dorsoo.nl/blog/sporten-voor-het-slapen/
 • http://www.optimalegezondheid.com/bananen-goed-slecht/
 • https://www.isditwelgezond.nl/bananen-diabetes/
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx
 • http://www.womenshealthmag.nl/Nutrition/weinig-energie-eten
 • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002135.html
 • Afbeelding bron 1: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.