Ik groei van water en andere fabels over afvallen
Sommige mensen blijven zeggen dat ze van water al aankomen. Dat is de grootste fabel die iemand kan bedenken. Er zijn wel mensen die een snellere verbranding hebben, maar dat scheelt maar zo’n 5 procent met mensen die een langzamere verbranding hebben. Feit is wel dat we al vele tientallen jaren veel meer zijn gaan eten en dat we ook veel meer calorieën tot ons nemen. De fabels over afvallen op een rij.
Portie wokkels is in 2011 veel groter dan in 1974
Mensen zijn veel meer gaan eten. Dat wordt ook bewerkstelligd door wat de fabrikanten ons aanbieden. Zo bevatte een familiezak wokkels in 1974 maar 60 gram van de zoutjes, maar in 2008 was dat al een zak van 110 gram. Dat is bijna de helft meer, waarbij het ook nog eens gaat om lege calorieën waar de mensen helemaal niets aan heeft.
Recepten zijn veel voller geworden
Wie een receptenboek uit de jaren ’30 van de vorige eeuw pakt, zal ook zien dat er toen veel minder calorierijk werd gekookt. De porties waren kleiner, de ingrediënten verser en bevatten veel minder dikmakende zaken. De Amerikaanse econoom Brian Wansink analyseerde allerlei recepten en vond dat in de jaren tussen 1936 en 2006 de maaltijden met 40 procent aan calorieën waren toegenomen. Wie er een Allerhande van AH op naslaat en de recepten van de jaren 1987 en 2009 vergelijkt, ziet ook dat daar gerechten worden voorgesteld die veel meer dikmakers bevatten. De gerechten bevatten zelfs 20 procent meer calorieën dan in het jaar 1987. Daar komt nog bij dat mensen ook nog eens meer zijn gaan drinken en het aanbod aan erg calorierijke drankjes enorm is toegenomen in al die jaren. De welvaart eist dus zijn tol in de vorm van het gewicht van mensen.
De hersenen van iemand met overgewicht regeren anders dan de hersenen van iemand van een normaal gewicht
- Uit onderzoek is inmiddels ook gebleken dat de hersenen van mensen met overgewicht veel sterker reageren bij het zien van lekker eten. Dit triggert bij hen dus ook weer de zin om weer te gaan eten.
- Baby’s hebben al voordat ze moedermelk hebben gehad zin in vet en zoet eten. Dit komt omdat dit troost biedt in tijden van stress.
- Eten dat wordt opgediend op grote borden of in grotere schalen wordt veel gulziger gegeten dan eten dat op kleine borden of schalen komt. Ook hierbij spelen de hersenen dus blijkbaar een cruciale rol.
Afvallen; het blijkt een kwestie van minder calorieën eten
Ondanks al die bovengenoemde waarheden zal iemand die af wil vallen toch echt minder calorieën tot zich moeten nemen. Dat gaat het best als er veel variatie wordt aangebracht. Ook is het het beste om veel plantaardig voedsel te eten en weinig dierlijk. Wie opeens bijna stopt met eten zal zien dat hij of zij heel snel afvalt, maar dat is van korte duur. Het lichaam zet zichzelf dan op een soort overlevingsmechanisme en zodra de persoon in kwestie weer normaal eet komen de ponden er nog veel harder bij dan daarvoor het geval was. Waak daar dus voor.
Buikvet is het gevaarlijkste vet
De buikomvang van iemand is een graadmeter voor het risico dat gelopen wordt. Buikvet veroorzaakt namelijk schade aan de organen. Bj vrouwen mag de omtrek van de buik niet meer zijn dan 88 centimeter (gemeten net boven de navel). Bij mannen mag dat maximaal 102 centimeter zijn. Wie meer centimeters heeft, doet er goed aan om af te vallen, want door de dikkere buik is de kans op sterfte veel hoger.
Mensen die alles eten en niets aankomen
Sommige mensen zeggen dat ze van water groeien. Anderen beweren dat ze vrienden hebben die alles eten en dan geen gram aankomen. Beide zijn fabels. Niemand blijft slank door heel veel te eten en door alleen water te drinken valt iemand sowieso af. Er zijn wel mensen met een wat snellere stofwisseling, maar die persoon kan dan hooguit 5 procent meer calorieën eten dan iemand die wat sneller aankomt. Iemand die veel eet en toch niet aankomt, beweegt veel meer of eet eten waarin heel weinig calorieën zit. Wie de hele dag rauwe wortels eet, eet namelijk best veel, maar dat geeft weinig calorieën. Iemand die de hele dag hamburgers eet, krijgt heel wat anders binnen.
Slapen is van belang voor dikker worden
Er wordt wel eens gezegd dat mensen die heel lang slapen daardoor dik worden. Ook dat klopt niet. Het is juist heel belangrijk om 8 uur per nacht te slapen om slank te blijven. Mensen die deze 8 uur niet halen, komen in een jaar tijd gemiddeld 15 procent meer aan dan mensen die minder slapen. Het vermoeden bestaat dat mensen die te weinig slapen dit compenseren door te veel te eten omdat ze zich toch niet goed voelen door die te weinig slaap. Bovendien zou hun ritme verstoord zijn en aangezien hormonen veel regelen in het lichaam (ook het hongergevoel) zou ook dat een reden kunnen zijn waarom mensen die te weinig slapen dikker worden.