Cranberries, goed voor je blaas en voor je gezondheid
Cranberries, in het Nederlands Amerikaanse veenbes genoemd, behoren tot de top van voedingsmiddelen met bewezen gezondheidsvoordelen. Ze staan vooral bekend omdat ze blaasontsteking kunnen voorkomen, maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen gekoppelt aan de cranberry.
Blaasontsteking
Er is lang gedacht dat blaasontsteking door cranberries werd voorkomen of genezen, omdat de cranberries de urine zuurder zou maken, echter bleek bij onderzoek dat de urine van personen die cranberries nuttigden niet zuurder was dan de urine van personen die dit niet deden.
Bij latere onderzoeken ontdekte wetenschappers dat Cranberries proanthocyaniden bevatten, die ervoor zorgen dat E. coli-bacteriën, de veroorzakers van blaasontsteking, zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Ook zorgen ze er voor dat de bacteriën losweken van de blaaswand. Daarnaast bevatten cranberries fructose, wat ook een positieve invloed heeft op het loslaten van de bacteriën. Doordat de bacteriën zich niet goed aan de blaaswand kunnen hechten, verlaten ze de blaas via de urine en dit maakt de kans op een blaasonsteking kleiner.
Anti-plak
Cranberries hebben een anti-plak werking. Zo zouden ze goed zijn voor je gebit, doordat ze tandplak voorkomen en je tanden zo beschermen tegen bacteriën. Ook hebben ze een anti-plak werking op je maagwand. Daardoor wordt voorkomen dat de helicobacter pylori bacterie zich vast zet in je maagwand en daar een maagzweer kan veroorzaken. Tevens wordt doordat de helicobacter pylori bacterie zich niet vast kan zetten in de maagwand, de kans op maagkanker verlaagd.
Goed voor hart en bloedvaten
Cranberries bevatten grote hoeveelheden flavonoïden en polyfenolen. Flavonoïden ontspannen de bloedvaten waardoor deze verwijden en de bloeddruk daalt. Polyfenolen verlagen de bloeddruk en de slechte cholesterolwaarden. Dit maakt het nuttigen van cranberries dus erg goed voor hart en bloedvaten.
Voorkomen van ziektes
Cranberries zitten vol met anti-oxidanten, die de cellen in ons lichaam beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen de lichaamscellen en kunnen daardoor kanker, diabetes, atherosclerose, reumatische aandoeningen en vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Het drinken van één glas cranberry-sap per dag, zou deze beschadeging voorkomen.