Cranberries, goed voor je blaas en voor je gezondheid

Cranberries, goed voor je blaas en voor je gezondheid Cranberries, in het Nederlands Amerikaanse veenbes genoemd, behoren tot de top van voedingsmiddelen met bewezen gezondheidsvoordelen. Ze staan vooral bekend omdat ze blaasontsteking kunnen voorkomen, maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen gekoppelt aan de cranberry.

Blaasontsteking

Er is lang gedacht dat blaasontsteking door cranberries werd voorkomen of genezen, omdat de cranberries de urine zuurder zou maken, echter bleek bij onderzoek dat de urine van personen die cranberries nuttigden niet zuurder was dan de urine van personen die dit niet deden.

Bij latere onderzoeken ontdekte wetenschappers dat Cranberries proanthocyaniden bevatten, die ervoor zorgen dat E. coli-bacteriën, de veroorzakers van blaasontsteking, zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Ook zorgen ze er voor dat de bacteriën losweken van de blaaswand. Daarnaast bevatten cranberries fructose, wat ook een positieve invloed heeft op het loslaten van de bacteriën. Doordat de bacteriën zich niet goed aan de blaaswand kunnen hechten, verlaten ze de blaas via de urine en dit maakt de kans op een blaasonsteking kleiner.

Anti-plak

Cranberries hebben een anti-plak werking. Zo zouden ze goed zijn voor je gebit, doordat ze tandplak voorkomen en je tanden zo beschermen tegen bacteriën. Ook hebben ze een anti-plak werking op je maagwand. Daardoor wordt voorkomen dat de helicobacter pylori bacterie zich vast zet in je maagwand en daar een maagzweer kan veroorzaken. Tevens wordt doordat de helicobacter pylori bacterie zich niet vast kan zetten in de maagwand, de kans op maagkanker verlaagd.

Goed voor hart en bloedvaten

Cranberries bevatten grote hoeveelheden flavonoïden en polyfenolen. Flavonoïden ontspannen de bloedvaten waardoor deze verwijden en de bloeddruk daalt. Polyfenolen verlagen de bloeddruk en de slechte cholesterolwaarden. Dit maakt het nuttigen van cranberries dus erg goed voor hart en bloedvaten.

Voorkomen van ziektes

Cranberries zitten vol met anti-oxidanten, die de cellen in ons lichaam beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen de lichaamscellen en kunnen daardoor kanker, diabetes, atherosclerose, reumatische aandoeningen en vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Het drinken van één glas cranberry-sap per dag, zou deze beschadeging voorkomen.
© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking onder controle met cranberry en vlierbesBlaasontsteking onder controle met cranberry en vlierbesUrineweginfecties zoals blaasontsteking komen vooral bij vrouwen veel voor. Blaasontsteking wordt voornamelijk veroorzaa…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Middeltjes tegen blaasontstekingBlaasontsteking is een vervelende en pijnlijke aandoening die bij mannen, maar vooral bij vrouwen voorkomt. Blaasontstek…
Blaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking is een vervelende aandoening aan de urinewegen dat veroorzaakt wordt door een bacterie. De dokter schrij…

Ik groei van water en andere fabels over afvallenIk groei van water en andere fabels over afvallenSommige mensen blijven zeggen dat ze van water al aankomen. Dat is de grootste fabel die iemand kan bedenken. Er zijn we…
Acai bessen goed voor je gezondheid en voor je lijnAcai bessen goed voor je gezondheid en voor je lijnJe hoort de laatste tijd veel over acai bessen. Zo bestaat er het acai bessen dieet voor gewichtsverlies. Wat zijn nu pr…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.