Intelligenter door speciale voeding voor de hersenen

Intelligenter door speciale voeding voor de hersenen Onderzoek heeft uitgewezen dat er wel degelijk voedingsmiddelen bestaan die je hersenen optimaliseren en je brein meer kans geven om zich te ontwikkelen tot een extreme hoogte en intelligentie. Er bestaat een lijst van het beste voedsel voor je brein. De goede bijkomstigheid is dat deze 'hersenvoeding' latere leeftijdsziektes zoals Alzheimer en dementie in hoge mate kunnen helpen tegen te gaan!

Bestaat er eten dat ons slimmer en intelligenter maakt en ons beschermt tegen leeftijdsziekten?

Inderdaad, er bestaan voedingsmiddelen die onze hersencellen kunnen optimaliseren en die iemands brein maximale capaciteiten kunnen verlenen. Deze voedingsmiddelen bevatten verzorgingsmiddelen en optimalisatiemiddelen voor de hersencellen waardoor de kans op zogenaamde leeftijd-gerelateerde ziektes zoals Alzheimer, Parkinson, dementie en de kans op hersenbloedingen worden verlaagd. De lijst van deze voedingsmiddelen wordt aangevuld met het advies om elke dag voldoende te slapen (een persoonsgebonden advies uiteraard: maximaal 9 uur en minimaal 6 uur) en om je elke dag voldoende te bewegen.

Volgens Dokter Fernando Gómez-Pinilla, neuro-bioloog aan de UCLA (Universiteit van Los Angeles) die zich specifiek bezig houdt met de invloed van voedsel op de hersenen is het belangrijkste om:
 • gefrituurd en gebakken voedsel te vermijden,
 • om meer Omega-3 vetzuren aan het dieet toe te voegen,
 • om zo mogelijk de hieronder genoemde voedingsstoffen dagelijks te eten voor het gezond en goed functioneren van de hersenen.

Wat je hersenen graag in je voeding zien:

 • Eieren
 • (Zware) bladgroenten
 • Mager rundvlees
 • Bessen en aardbeien
 • Pure chocolade (minimaal 72 procent echte cacao)
 • Zalm
 • Broccoli, bloemkool en koolsoorten (witte kool, zuurkool, savoiekool chinese kool etc)
 • Kaneel en Oregano
 • Walnoten
 • Volkoren granen bijvoorbeeld in de bruine boterham
 • (Zure) melkprodukten zoals yoghurt, kwark, karnemelk
 • Water

Waarom zijn Omega 3-vetzuren zo belangrijk voor je hersenen?

 • Omega-3 vetzuren zijn de grootste bron van DHA (docosahexaenoic acid), het vetzuur dat het meeste voorkomt in het cel-membraan van de hersenen.
 • Dit vetzuur beschermt tegen 'slijtage' van de hersencellen,
 • helpt om de cel(wand)groei te stimuleren,
 • bevordert leerprocessen,
 • bevordert herinneringsprocessen
 • bevordert communicatie tussen de breincellen onderling.
 • bevordert de bloedsomloop en scherpte in het denkproces
 • reduceert het risico van een hersenbloeding
 • reduceert de kansen op neurodegeneratieve ziektes zoals bijvoorbeeld Alzheimer en dementie, depressie, schizofrenie, stemmingswisselingen en de ziekte van Parkinson.

Eieren

Eigeel bevat choline, een voedingsstof die belangrijk is voor het geheugen. Onvoldoende aanwezigheid van choline kan leeftijdsgerelateerde mentale verzwakking veroorzaken. Het lichaam kan niet zelf choline aanmaken of produceren: het moet via voeding 'naar binnen komen.' Studie heeft aangetoond dat mensen in het algemeen choline tekort komen. Minder dan 10 procent heeft voldoende choline 'bij zich' of ingenomen per dag. Een hardgekookt ei bevat 20 procent van de dagelijks aangeraden hoeveelheid choline. Overigens betekent dit niet dat men dan maar 5 eieren per dag moet eten. De aan te raden hoeveelheid eieren is 4 tot 5 per week.

Let wel: een gekookt ei bevat maar 60 K/caloriën, een gebakken ei een vier-voud daarvan.

Bladgroenten

Popeye mag sterk zijn geworden door het vele spinazie dat hij at, maar zijn brein moet nagenoeg net zo sterk zijn geworden door de grote hoeveelheid bladgroente die hij verorberde. Buitengewoon goed voor de hersenen zijn alle soorten zwaardere bladgroenten zoals boerenkool en snijbiet. Bladgroenten bevatten grote hoeveelheden foliumzuur die essentieel zijn voor het metabolisme van de lange vetzuurketens in de hersenen.

Advies: probeer dagelijks bladgroenten te eten, gekookt, gestoomd of in een salade.

Mager rundvlees

Rundvlees is bijzonder rijk aan vitamine B12, ijzer en zink en daarom één van de beste voedingsmiddelen voor de hersenen.
De vitamine B12 en de mineralen zink en ijzer onderhouden het hersenweefsel. Het is bekend dat ijzergebrek de psychische en mentale prestaties verzwakken of verminderen.

Geadviseerd wordt om 3x per week mager rundvlees te eten. Je hoeft geen dure biefstukken te kopen: een tartaartje kan even goed. Zelfs een hamburger van MacDonald zou kunnen, ze zijn gemaakt van puur rundvlees. Haal het witte broodje er dan wel vanaf: wit brood bestaat uit zogenaamde lege caloriën, wat betekent dat het een nutteloze energiestof aanvoert waarvan je alleen maar dik wordt. De meeste voedseldeskundigen zijn het erover eens dat vlees gezonder is als je het zo min mogelijk bakt of braadt. Dat betekent dat je makkelijk een bruin broodje osseworst, tartaar of filet americain zou kunnen eten. Helaas is door het verschijnsel van de 'gekke koeienziekte' het eten van rauw vlees er een beetje 'uit' geraakt.

Bessen en aardbeien

In bessen bevindt zich de plantaardige chemische stof die anthocyanine heet. Anthocyanine beschermt de hersenen tegen een serie problemen:
 • blauwe en zwarte bessen blijken hoge bloeddrukproblemen (hypertensie) te verminderen,
 • waardoor het risico van een hersenbloeding wordt verlaagd,
 • gereduceerde bloedtoevoer door hoge bloeddruk kan leiden tot dementie en cognitieve defecten, de bessen verminderen de kans daarop,
 • bessen eten vermindert de kans op de ziekte van Parkinson
 • het eten van aarbeien bevordert geheugenvaardigheid en een betere motoriek.
 • Bessen bevatten hoge hoeveelheden antioxidanten, die je hersenen beschermen tegen vrije radicalen.

Probeer dagelijks bessen of aardbeien te eten. Neem in plaats van een slagroomtaartje of een rijstevlaai een rode bessenvlaai of een aardbeienvlaai. De vlaaien zelf zijn natuurlijk niet goed voor de lijn, maar gebak met bessen is veel beter dan bijvoorbeeld een mokkapunt. Er zijn vele kant en klare yoghurts met allerlei soorten bessen en aardbeien te koop. Ook bessensmoothies zijn dus minder slecht dan gedacht, hoewel het jammer is van de toegevoegde suikers (Probeer te vragen of deze achterwege kunnen blijven).

Pure chocolade van minimaal 72 procent cacao

Pure chocolade:
 • versterkt de concentratie
 • versterkt reactiesnelheid
 • bevat 'goed-voel' endorfines
 • vermindert het risico van een infarct en bloeding
 • bevat grote hoeveelheden anti-oxidanten
 • kan een vermagerende werking hebben

Eet in kleine hoeveelheden elke dag. Alleen pure chocolade bestaande uit 72 procent cacao heeft de goede eigenschappen die hier zijn beschreven. Verrassend genoeg is een blok pure chocola van 100 gram helemaal niet zo duur: 1-1,50 Euro en je kan er wel 4 dagen mee doen. Alleen pure chocolade heeft helaas de helende bestanddelen die hierboven zijn beschreven. De rest maakt alleen maar dik.

Zalm

Deze vis die in de Middeleeuwen bekend stond als een 'armeluis' vis, zit vol met het Omega 3 vetzuur DHA, dat essentieel is voor het gezond functioneren van de hersenen. Een studie gaf aan dat mensen met de hoogste DHA niveaus hun kans tot het krijgen van dementie met de helft reduceerden. Bij het eten van zalm is het belangrijk er op te letten dat de kwikzilver-niveaus laag zijn in de zalm. Probeer 3x per week zalm te eten. Dat hoeft niet altijd een duur stuk zalm te zijn, je kan gesneden zalm kopen en dat op je volkoren brood eten en er twee dagen mee doen. Het is een onwaarheid dat je elke dag warm moet eten, zolang je je maaltijd maar met zorg samenstelt.

Kruisbloemige groenten en kruiden

Van deze kruisbloemigen zijn broccoli, bloemkool en kool het bekendste. Deze kruisbloemige groenten zitten vol vitamine C en andere antioxidanten die de hersenen beschermen tegen de invloed van vrije radicalen.

Kruiden

Specifiek gemalen kaneel en gedroogde oregano hebben sterke antioxiderende eigenschappen. Kaneel helpt de bloeddruk te verlagen en verbetert de manier waarop bloedsuikers en insuline op je lichaam inwerken. Kaneel maakt de voeding van de (hersen)cellen efficiënter. Overdrijf je kaneeltoevoer niet. Het is tegenwoordig een 'item' op de drugsmarkt, maar teveel kaneel kan alleen maar tot ongelukken leiden. Kaneel is lekker op ouderwetse volkoren 'wentelteefjes' (in ei en melk gedoopt volkorenbrood, gebakken in plantaardige olie (zonnebloem of olijf) met kaneel en wat suiker. Kaneel kan ook gegeten worden op gebakken appel met wat suiker.

Walnoten

Walnoten zijn specifiek goed voor de aanmaak van gezond hersenweefsel.
Walnoten zijn:
 • rijk aan proteïnen
 • vitamine E en B6
 • alfa-linolenische zuren die in het lichaam tot DHA wordt omgezet

Eet elke dag een handje walnoten (op salade of als snack). Walnoten kosten soms tussen de 2-3 Euro per zakje van 100 gram, maar daar kan je makkelijk 4 dagen mee doen.

Volkoren granen

Volkoren granen leveren vezels en vitamine E aan het lichaam, die hart en bloedvaten 'onderhouden.' Dit maakt dat de bloedtoevoer naar de hersenen optimaal is. Vezels helpen de afgifte van glucose in je bloedstroom te reguleren. Glucose is de benzine voor je hersencellen. Leer jezelf aan om volkoren broodprodukten te eten, in witmeel produkten zit niets waar je lichaam veel aan heeft, behalve als je een vetlaag wil produceren.

(Zure) melkprodukten

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de hersen en bij de ontwikkeling ervan. Gezondheidsexperts bevelen 1000 IU (international units) per dag aan. Een kopje yoghurt van 1 dl bevat ongeveer 100 IU.

Onderzoeken tonen aan dat het voor volwassenen beter is om zure melksoorten te eten of te drinken: karnemelk, yoghurt, kwark, cottage cheese etc. Deze melksoorten maken minder gauw dik door een lager aantal aanwezige caloriën en bevatten een grotere hoeveelheid calcium. Volle melk bevat teveel vet en natuurlijke suiker. Als je je yoghurt combineert met rode bessen of aarbeien sla je twee vliegen met 1 klap voor je hersencellen.

Water

Driekwart van de herseninhoud bestaat uit water! Het is dus belangrijk om een goed vloeistofniveau aan te houden in je lichaam om optimaal te kunnen functioneren. Het is in de Westerse wereld in het algemeen niet echt noodzakelijk om mineraalwater te kopen. Onderzoeken hebben aangetoond dat kraanwater in de Westerse wereld net zo goed is als mineraalwater uit de fles. Een waterfilter is geen overbodige luxe.
.

Verklaring van enkele uitdrukkingen

Omega-3- vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals DHA en EPA die door het lichaam kunnen worden gesynthetiseerd. Om dit in voldoende mate plaats te laten vinden is het wel noodzakelijk om voldoende plantaardige bronnen van alfa-linoleenzuur in het dieet op te nemen. Aan omega-3-vetzuren worden positieve eigenschappen toegeschreven bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Omega-3-vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling.

Kruisbloemige kruiden en groenten

Definitie: zeer grote plantenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae ), bijna altijd kruiden, waarbij de vier blaadjes van de bloemen kruislings tegenover elkaar geplaatst zijn: tot de kruisbloemigen behoren ongeveer 350 geslachten met ongeveer 3000 soorten.
© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Walnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektesWalnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektesDe walnoot is een zeer gezonde en lekkere noot. De walnotenboom is inheems in Nederland. Je kunt hem dus gewoon in de tu…
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Omega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheidOmega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheidHet is bekend dat omega-vetzuren belangrijk zijn voor de mens, maar minder bekend is dat het ook heel goed is voor honde…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…

Wondermiddel - Afvallen door Molkosan van A.VogelWondermiddel - Afvallen door Molkosan van A.VogelMisschien heb je nog nooit van Molkosan gehoord, maar wanneer je overgewicht hebt, kan dit product helpen. Molkosan is e…
Bacteriën in rauwkostBacteriën in rauwkostDoor koken en verwarmen worden bacteriën en andere ziekteverwekkers vaak gedood. Dat valt weg bij het eten van rauwkost.…
Bronnen en referenties
 • Medhelp Slide Show: 12 Foods that make you smarter. http://cts.vresp.com/c/?MedHelp/662c231441/206b16ffb2/34d213627b
 • Transl. en bewerkt door C.Hampton Jones/Hermesse James
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Omega-3-vetzuren
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/78768-pure-chocola-dure-chocola.html
 • http://www.encyclo.nl/begrip/KRUISBLOEMIGEN
 • http://www.kruidenvrouwtje.nl/zozitdat/vrije-radicalen.htm
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/2590-antioxidanten-en-vrije-radicalen.html
Reactie

Peter Langelaar, 10-04-2012
Pure chocola 72% wil nog niet zeggen dat deze goed is want als deze is verhit tussen de 118 en 160 graden dan kan zelfs 100% cacao gewoon een snoepje blijven.

Belangrijk is dat de temperatuur onder de 48 graden blijft zo blijven de meer dan 300 stoffen behouden in cacao en de echte graad om kwaliteit te meten moet men het flavonoid content weten van de cacao. voorbeeld melk chocola bevat minder dan 5 mg flavonoid content per 100 gram donkere chocola 50 mg per 100 gram en de cacao die ik eet minimaal 800 mg per 10 gram (8000 mg per 100 gram) dit komt door het proces dat juist flavonoid behoudend is door speciale machines die de verwerking op zeer lage temperatuur uitvoeren (31 graden) Reactie infoteur, 12-04-2012
Hartelijk dank voor uw aanvullend commentaar. Het zal te lezen zijn onder het artikel.
Met vriendelijke groet,
Hermesse James

Hermesse (125 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.