Verbeter je reukzin

Verbeter je reukzin Er zijn veel redenen te bedenken waarom je de reukzin zou willen verbeteren. Reukzin is nauw verbonden met het gevoel van de smaak. Probeer maar eens eten te proeven terwijl de neus wordt dichtgeknepen. Het is ook een vereiste vaardigheid om aroma’s te beschrijven in wijn, koffie, bier en zelfs thee. Het ruiken van een bloem, iemands huid of bladeren in de herfst kan een diepere dimensie van genot geven. Gemiddeld kan een menselijke neus bijna 10.000 verschillende geuren detecteren.

Besteedt meer aandacht aan geuren welke je al kent

Met het ontwikkelen van de reukzin is het zoals met het ontwikkelen van de spieren, hoe meer je het gebruikt, des te beter het wordt. Als oefening zou je iemand verschillende dingen voor je neus kunnen laten houden terwijl je geblinddoekt bent, om te kijken of je in staat bent om de diverse geuren te herkennen.

Merk op hoe bepaalde geuren je gevoel kunnen beïnvloeden

De zenuwen welke geur registreren zijn rechtstreeks verbonden met het emotionele deel van de hersenen, zodat je niet rationeel reageert. De geur van bijvoorbeeld fast food, vers brood of gebak verhogen de kans op woede. Pepermunt of kaneel verbeteren de concentratie en doen prikkelbaarheid afnemen, terwijl de geur van citroen en koffie je helderder laten denken en de concentratie over het algemeen bevorderen.

Vermijd voedsel dat een overtollige slijmproductie veroorzaakt

Iedereen kent het verschijnsel dat het gevoel van geur vervaagt of misschien zelfs helemaal verdwijnt bij een verkoudheid. Congestie in de membramen in de neus waar de geurgevoelige zenuwuiteinden zich bevinden kunnen het vermogen om te ruiken doen afnemen, en het vermijden van voedingsmiddelen welke benauwdheid bevorderen zoals melk, kaas, yoghurt en ijs kan dan helpen.

Voorkom stoffen die het reukvermogen kunnen aantasten

Sommige middelen tegen verkoudheid kunnen het gevoel van het waarnemen van geuren wegnemen. Van roken is het ook bekend dat het gevoel van reuk wordt verminderd. Beperk het gebruik van alcoholhoudende dranken, de geurzin neemt af naarmate de hoeveelheid alcohol in het bloed toeneemt.

Zink

Hyposmia, de medische term voor een verminderde reukzin, wordt vaak verbonden met een tekort aan het mineraal zink. Om meer gevoel voor geur te ontwikkelen, is het aan te raden om zinkrijke voedingsmiddelen te consumeren zoals bijvoorbeeld; oesters, linzen, zonnebloempitten of pecan noten, en overweeg om dagelijks een multi vitamine supplement te nemen welke ten minste 7mg zink bevat.

Doe oefeningen

Het gevoel voor geuren kan positief worden beïnvloed door sportieve activiteiten. Misschien een extra reden om wat meer aan beweging te doen.

Gebruik een luchtbevochtiger

Een verhoogde hoeveelheid vocht in de lucht leidt tot een hoger vochtgehalte in de neus, waardoor het gevoel voor reuk wordt verhoogd.

Blijf uit de buurt van stank

Langdurige blootstelling aan stank heeft de neiging om het vermogen om te kunnen ruiken te verdoven.

Geuren herkennen

Als je probeert om geur te herkennen, neem dan korte ondiepe snuifjes in plaats van lange en diepe inhalerende. Bij honden en katten kun je zien dat ze dit doen als ze in eerste instantie iets ruiken. Het verhoogt het vermogen om geuren op te pikken.

Luister naar je lichaam

Indien je boodschappen doet om eten te kopen, ontdek dan dat de best geurende artikelen die artikelen zijn waar het lichaam naar verlangt. Begin bij het uitkiezen van voedingsmiddelen met die zaken waarvan de geur je het beste bevalt. Het selecteren van brood bijvoorbeeld of het beslissen over welke kaas je er op wilt hebben gaat het beste als je de aroma’s van het brood en de kaas opsnuift om te bepalen welke combinatie de optimale geur heeft. Het is zo dat wat het lekkerste ruikt vaak datgene is waar je lichaam het meeste behoefte aan heeft.
© 2012 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communicatie, een goede reuk en geurCommunicatie, een goede reuk en geurGoed communiceren is belangrijk en onmisbaar. Ook een goede reuk, reukzin en geur zijn belangrijk in de omgang met ander…
HelderruikendheidWat is Helderruikenheid. Andere namen hiervoor zijn: paranormaal ruiken en helder ruiken.Wat zijn de mogelijkheden van h…
Geurfunctie en geurgevoelS’avonds een boeket seringen geplukt in het oude dorp van Bellegarde. Wat kun je beter plukken in de schemering? Wat kun…
Dysosmie - verkeerde functies van het reukorgaanDysosmie is een aandoening aan het reukorgaan. Het kan zijn dat u helemaal niks kunt ruiken vanaf dat u geboren bent. He…

Vitaminen uit voedselVitaminen uit voedselVitaminen zijn van onmisbaar belang voor het functioneren van het lichaam. Ons lijf maakt zelf echter geen vitaminen aan…
Voeding en het behouden van je schoonheidVoeding en het behouden van je schoonheidEen stralende huid, glanzend haar, gezonde huid en een mooie uitstraling suggereren gezondheid, en geven je een gevoel v…
Cric2010 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.