Garden of Life: "natuurlijke vitamines beter dan chemische"
Natuurlijke vitamines en voedingssupplementen zijn in opkomst. Maar waarom zou je zo'n vaak toch wat duurder supplement kopen? En wat is het verschil met de goedkope potjes vitamines en mineralen die je bij de gemiddelde supermarkt vindt? Garden of Life brengt sinds kort de 'RAW' voedingssupplementen uit in Nederland. En Garden of Llife heeft bij deze vragen goede antwoorden.
We weten inmiddels allemaal wel waar vitamines en mineralen voor staan: voor de brandstof van je lichaam en geest. Het is ook voldoende bekend dat een gevarieerde en gezonde voeding je van voldoende vitamines en mineralen voorziet. Maar het is nou eenmaal zo dat niet iedereen altijd gezond en gevarieerd eet. Neem alleen al de vuistregel om twee ons groenten en twee stuks fruit per dag te eten, zoals het Voedingscentrum terecht adviseert. Jezelf aanleren om stapsgewijs tot een gezond voedingspatroon te komen, staat voorop als het gaat om de beste maatregelen. Echter, zeker als tijdelijke omstandigheden zoals veel overwerk of privéomstandigheden je dwarsbomen in je goede voedingsgewoontes, is een vitaminesupplement een goede aanvulling op je voeding.
Synthetisch of natuurlijk
Het is verleidelijk om het eerste het beste potje multivitamines in de supermarkt mee te pakken, en klaar is Kees. Echter, natuurlijke vitamines en voedingssuplementen worden steeds populairder. En de makers ervan hebben de nodige redenen te bieden waarom we een natuurlijk voedingssuplement zouden moeten kiezen. Dat geldt ook voor Garden Of Life, de maker van de nieuwe 'RAW' vitamine- en mineralenproducten. Garden of Life zegt daarvan: "Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat die voedingssupplementen vaak op chemische wijze tot stand zijn gekomen. RAW van Garden of Life is een nieuwe reeks vitaminen en mineralen die op natuurlijke wijze zijn geteeld en gekweekt en waar geen kunstmatige toevoegingen in zitten. Dankzij de minimale bewerking die de RAW producten ondergaan, blijven de belangrijke voedingstoffen behouden én daardoor neemt het lichaam ze beter op."
Holistisch gezond blijven: wat is dat eigenlijk?
Vanouds kijkt de westerse medische wetenschap naar geest en lichaam als twee gescheiden dingen, en naar ziektes en aandoeningen als problemen op één plek. Vanuit het oosten komt een andere benadering, die in Amerika nog iets sneller populair wordt dan in Nederland. Namelijk, de holistische zienswijze. Holistisch slaat op heelheid. Dat houdt in dat lichaam en geest één zijn en elkaar beinvloeden. Maar ook dat het lichaam niet op één plek één behoefte of kwaal heeft: je lijf is een geheel en alles wat daarin gebeurt heeft invloed op elkaar. De hier besproken visie op (natuurlijke) supplementen past hierbij. Niet zomaar stofje x of y toevoegen, maar kijken hoe het lichaam werkt, hoe stoffen in supplementen en voeding samenwerken én hoe je het functioneren van het lichaam als geheel kunt bevorderen.
Andere productiewijze
Als journalist op het gebied van lifestyle en gezondheid, moet ik zeggen dat ik al snel wat narrig word van telkens weer een bijstelling op de inzichten. Maar ik ben ook wel bereid om op het supermarkt-potje te kijken dat in mijn eigen keukenkast staat, en het is waar: ik zie op de ingredientenlijst een paar moeilijke termen die op chemische bestanddelen wijzen. Dat is toch wel een argument voor een natuurlijk alternatief. En over argumenten gesproken, Garden of Life heeft er nog meer: "De voedingssupplementen van Garden of Life onderscheiden zich door de manier waarop ze tot stand komen. Overmatige verhitting van ingrediënten heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat belangrijke voedingsstoffen verloren gaan die juist van belang zijn voor de werking en de kwaliteit van het supplement. Door een uniek proces hoeven de vitaminen en mineralen van Garden of Life geen extra bewerkingen zoals verhitting te ondergaan en blijven daardoor ongeschonden. Vandaar de naam RAW, oftewel ‘puur’ en ‘onbewerkt.’"
Natuurlijke voedingsbodem
Nooit geweten: er wordt bij het kweken van ingrediënten voor de natuurlijke voedingssupplementen van Garden of Life niet gebruik gemaakt van fabricagetechnieken, maar van een natuurlijke voedingsbodem van bacteriën en gisten. Bovendien passen natuurlijke vitamines en mineralen zoals van Garden of Life in het nieuwe holistische idee van gezondheid: niet zomaar een los pilletje met vitamine x of y, maar een totaalconcept. Daarbij kijk je ook naar de manier waarop je lijf functioneert. Garden of Life legt uit: "Naast vitaminen en mineralen is er ook een groente- en fruitcomplex van biologische teelt aan de producten toegevoegd. Dit complex zorgt ervoor dat de vitaminen en mineralen goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. In een sinaasappel zit bijvoorbeeld nooit alleen losse vitamine C, maar daarnaast ook altijd andere (voedings)stoffen zoals vezels, probiotica en enzymen. Deze zogenaamde co-factoren zijn noodzakelijk voor een optimale werking van de vitaminen en mineralen en spelen bovendien een belangrijke rol binnen de spijsvertering. Door vitaminen en mineralen in een natuurlijke, organische vorm te brengen, herkent het lichaam deze als voeding en worden ze makkelijk en snel opgenomen." Kijk, dat klinkt toch aannemelijk!
Garden of Life: wie en wat?
Garden of Life is een uit Amerika afkomstig merk, dat met haar producten zo dicht mogelijk bij de natuur blijft. Daarom werkt Garden of Life met een natuurlijk productieproces. Aan de voedingssupplementen worden geen kunstmatige stoffen of conserveringsmiddelen toegevoegd. Bovendien bevatten de producten probiotica en enzymen die bijdragen aan een verbeterde opname van de waardevolle voedingsstoffen. Voedingssupplementen van Garden of Life zijn sinds kort in Nederland verkrijgbaar. De producten passen bij de regelgeving vanuit de Europese Unie en de verpakking is anders dan de Amerikaanse variant. Het RAW principe is echter hetzelfde: natuurlijke bestanddelen, natuurlijke basis voor productie. De producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Etos en de betere (online) drogist.