Eieren. Gezond of ongezond?

Eieren. Gezond of ongezond? Het is lang een feit geweest dat eieren, te véél eieren, ongezond waren voor een mens. Inmiddels is dit al weer een tijd geleden via onderzoek door de wetenschappers teruggedraaid. Eieren zijn nu dus helemaal niet ongezond en bovendien mag je gerust iedere dag een ‘eitje tikken’. Maar wat zit er eigenlijk in een ei? En, hoe herken je een vers ei?Hoelang kun je een gekookt ei bewaren? En…Hoe zie je dat een ei bedorven is?

Eet gerust iedere dag een eitje

Het is heel lang zo geweest dat men dacht dat het eten van meer dan twee eieren per week heel slecht was voor je gezondheid omdat het eigeel van een ei overvol zou zitten met ‘slecht’ cholesterol. Inmiddels is het tegendeel al lang bewezen. In 2009 is er een studie gedaan waaruit bleek dat dit gegeven absoluut niet klopt. De conclusie van het onderzoek was dat er gemiddeld zo’n 185 milligram cholesterol in een eidooier zit, en dit is zo weinig dat dit nauwelijks de cholesterolwaarde in het lichaam beïnvloed.

Tijdens dit onderzoek liet men een aantal mensen iedere dag twee eieren eten, voor weken lang. Hieruit bleek dat het cholesterolgehalte bij deze mensen niet toenam. Na dit onderzoek is dan ook de bewering dat eieren het cholesterolgehalte zou doen stijgen naar het land der fabelen verwezen. Wat wel het cholesterol kan doen stijgen is het voedsel dat men samen met de eieren kan eten zoals spek of worstjes (zoals in Engeland).

Wat zit er in een ei?

In een ei zitten juist heel veel gezonde voedingsstoffen. Juist ook voor de cholesterolhuishouding. Bijvoorbeeld: onverzadigde vetzuren, Lecithine, Selenium, IJzer Fosfor, Proteïne, vitamine A, B12, E en D. Verder zitten er in eieren ook stoffen die goed zijn voor het oognetvlies zoals Luteïne. Bovendien is het zo dat eieren maar 80 calorieën bevatten en tegelijkertijd een heel verzadigt gevoel geven, wat goed uitkomt wanneer je aan het lijnen bent want wanneer je dan de dag begint met het eten van 2 hardgekookte eieren dan heb je urenlang een verzadigd gevoel.

Wetenschap versus gezondheidsraad

Wetenschappers en onderzoekers zijn vaak veel verder dan de berichtgeving van de gezondheidsraad. Soms is van bepaalde voedingsstoffen en/of producten al jarenlang bekend dat een hogere dosering geen kwaad kan, maar toch blijft de gezondheidsraad zich vaak heel lang vasthouden aan verouderde gegevens. In dit specifieke geval van eieren geeft de gezondheidsraad nog steeds aan om niet meer dan 3x per week 1 ei te eten. Dit maakt mensen die zich houden aan wat de gezondheidsraad aangeeft verward, en dat is jammer want het tegendeel is allang wetenschappelijk bewezen. Bovendien is het zo dat er in de tussentijd nog iets belangrijks verandert is t.a.v. de eierenproductie en dat is dat, sinds de BSE crisis in de jaren ’90, geen beenderenmeel meer mag worden gevoerd aan de kippen. In plaats daarvan krijgen de kippen nu een mengsel van tarwe, maïs en proteïne waardoor ook nog eens het vitamine D omhoog is gegaan en eieren dus eigenlijk gezonder zijn geworden. Hierdoor is de samenstelling van eieren veranderd en bevatten eieren 13% minder cholesterol en 64% meer vitamine D dan 10 jaar geleden het geval was.

Bang voor salmonella?

In principe hoeft dat niet. Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat je een ei altijd minimaal 9 minuten moet laten koken. Dit kan dus wel een tegenvaller zijn voor mensen die graag een zachtgekookt eitje eten maar aan de andere kant wil je ook geen besmetting met de salmonella bacterie oplopen want het kan je erg ziek maken en in geval van uitdroging en/of nierfalen zelfs tot de dood leiden.

Wat is Salmonella?

Salmonella is een darmbacterie die voorkomt onder pluimvee en varkens en die zich onder deze dieren snel kan verspreiden via de ontlasting. Wanneer je een ei hard kookt dan wordt deze bacterie gedood en kan het je geen kwaad doen. Doe je dat niet, en komt de bacterie toch in de darmen terecht, dan kun je daar flink ziek van worden. Zeker 50.000 mensen per jaar hebben te kampen met deze voedselinfectie. Gelukkig voor de meeste mensen verdwijnen de symptomen weer vanzelf maar het kan wel zo zijn dat men een aantal maanden ‘drager’ blijft van de bacterie zonder dat je daar iets van merkt.

De symptomen van besmetting zijn:

Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, slaperigheid, rillingen en lichte verhoging en de tijd tussen besmetting en uitbraak van deze symptomen kan ongeveer 3 dagen zijn.

Hoe herken je een ‘vers’ ei?

Om te uit te testen of je te maken hebt met een vers ei kun je het ei in een kommetje met water leggen. Wanneer het ei naar de bodem zinkt, is er niets aan de hand. Wanneer het ei echter blijft drijven is alleen de prullenbak nog een goede oplossing. Waar je ook op kunt letten is dat, wanneer je het ei in het water legt en de bolle kant komt naar boven, dat dit een teken is dat het ei al wat ouder is. Waar je ook aan kunt merken of je met een vers ei te maken hebt is dat het dan moeilijk te pellen is.

Hoe lang kun je eieren bewaren?

Ten eerste moet worden gezegd dat een ei op zijn best is wanneer het 1 week oud is. Dus, 1 week nadat het gelegd is. De THT datum die op de eierdozen uit de winkel staat, geeft de datum aan van 28 dagen na de leg. Een gekookt ei kun je nog 5-7 dagen in de koelkast bewaren.

Waar kun je het best de eieren bewaren?

De één zegt ín de koelkast en de ander beweert juist van niet maar het best kun je eieren koel, droog en donker bewaren. In de koelkast is geen probleem maar wel het liefste in de doos omdat de eieren dan altijd gescheiden zijn van andere producten en ook droog blijven. Eierschalen nemen heel gemakkelijk geuren en smaken op van andere producten zoals vis, waardoor de smaak wordt aangetast.

Tip
Wanneer je bang bent dat je eitje klapt terwijl je het laat koken, prik dan een gaatje aan de bolle kant in het ei of…laat het ei eerst op kamertemperatuur komen, want dat is ook een reden dat eieren bij verhitting vaak ‘klappen’.

Waar komt jouw eitje vandaan?

Uiteraard is een ei dat is gelegd door eigen gehouden kippen (het liefst biologisch) het beste, dat staat altijd voorop. Jammer genoeg kunnen we of willen we niet allemaal kippen houden dus maken we graag gebruik van de in de winkel verkochte eieren. Hoe kun je nou zien of checken met wat voor soort ei je te maken hebt?
Op alle eieren die in de EU worden verkocht staat een stempel en het eerste cijfer van dat stempel weergeeft uit welk houderijsysteem het ei komt.

  • 0 betreft een puur biologisch ei (de beste optie)
  • 1 betreft een ei uit de ‘vrije uitloop’
  • 2 is een scharrelei
  • 3 is een kooi-ei

Uitleg
  • Een kooi ei wil zeggen dat het ei afkomstig is van kippen uit de legbatterijen.
  • Vrije uitloop wil zeggen dat het gaat om kippen die vrij naar buiten mogen
  • Scharreleieren worden gelegd door kippen die binnen moeten blijven maar wel in de stal heel veel ruimte hebben.
  • Biologische eieren komen van kippen die ten eerste een vrije uitloop hebben én biologisch voer te eten krijgen.

Het is dus niet zo moeilijk om vast te stellen dat het beste is om er op te letten dat het eerste cijfer een 0 is omdat het dan biologische eieren betreft en dat de slechtste keuze (zeer zeker ook voor de kippen zelf) de nr. 3 is omdat het dan om legbatterijkippen gaat.

Dus...'Breek de dag, tik een eitje!'
© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn eieren van eigen kip gezonder of lekkerder?Zijn eieren van eigen kip gezonder of lekkerder?Het voordeel van zelf kippen houden is dat je er regelmatig een eitje voor terugkrijgt. Eieren van eigen kippen zijn kak…
Salmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella is een beruchte bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, wild, gevogelte en…
Kippen houden in de tuin en salmonellaKippen houden in de tuin en salmonellaEen groeiend aantal kippen en ander pluimvee leeft in de achtertuin van een huis in plaats van op de boerderij, als huis…
Is een gekookt ei gezond?Is een gekookt ei gezond?Eieren worden al eeuwenlang gegeten. Het gekookte ei dat in Nederland veel gegeten wordt is niet alleen in Nederland pop…

Stevia: vijand van de suikerindustrie?Er doen heel wat verhalen de ronde over de reden dat stevia zoveel obstakels ondervindt op weg naar de consument. In tel…
Vitamine Inositol: voorkomt haaruitval, verlaagt cholesterolVitamine Inositol: voorkomt haaruitval, verlaagt cholesterolDe vitamine Inositol behoort tot de ongenummerde B-vitaminen. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de natuurlijke hele…
Bronnen en referenties
  • (http://www.scientias.nl
  • http://kook.rubriek.nl
  • http://www.gezondheidsnet.nl
  • www.radiomerlijn.nl:uitzendinggemist/gezondheid
Reactie

Juul Ausems, 20-03-2016
Ik heb de eieren zaterdag 20-3 hard gekookt, zijn ze dan met pasen 27-3 nog niet bedorven? Reactie infoteur, 21-03-2016
Geen idee!

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 02-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.