De beste voeding tegen kanker
We willen allemaal lang en gezond leven. Met deze richtlijnen is men alvast zeer goed op weg voor een gezond, fit en kankervrij leven. Door middel van het eten van een uitgebalanceerd dieet en een levenswijze in harmonie met de natuur, kan kanker in het algemeen worden voorkomen en soms genezen.
Vlees
Vermijden | Voorkeur |
barbecue
bloedworst
spareribs
rilletes | kip
konijn
wild |
In vergelijking met bijvoorbeeld Amerika is ons vlees relatief gezond, het bevat minder vet en meer eiwitten. Bovendien zijn onze porties ook gezonder (lees: kleiner). Men hoeft dus niet bang te zijn voor vlees. Waar men wel mee moet opletten zijn de bereidingswijzen en rood vlees.
Kies niet te vaak voor barbecue, grill of wok. Bij deze zeer hete bereidingswijze komen namelijk kankerverwekkende stoffen vrij. Het bloed in rood vlees is ook minder gezond. Verwijder dat door het bloed eerst uit het vlees te laten lopen. En vooral: eet vlees met mate. Van wit vlees en gevogelte (varkensvlees, kalkoen, kip, konijn) blijkt uit geen enkel onderzoek dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Dat kan dus zo vaak als men wil op het menu.
Vis
Vermijden | Voorkeur |
zwaardvis
marlijn
rode tonijn
paling
hondshaai
wulk
spincrab
zalm
blauwvintonijn
heilbot | makreel
zeebrasem
ansjovis
sardines
baars
tong
garnalen |
Veel vissen bevatten door de vervuiling van de zee zware metalen die bewezen kankerverwekkend zijn.
We moeten niet alle vis van ons menu schrapen, want zo verliezen we ook de gezonde elementen, zoals omega 3. Kies voor een middenweg.
Zuivel en eieren
Vermijden | Voorkeur |
roomijs
smeerkaas
geconcentreer-
de melk | yoghurt
melk (voor
vrouwen en
kinderen)
eieren |
Zuivelproducten werken prima bij de preventie van darmkanker omdat ze probiotica kunnen bevatten die onze darmen ontgiften en gezond houden. Maar
bij mannen is er dan weer een negatief verband tussen melkconsumptie en prostaatkanker. Mannen halen hun calcium beter uit kaas. Vrouwen en kinderen nemen drie keer per dag melk en melkproducten. Eieren zijn prima, er is geen verband met kans op kanker.
Suikers en vetten
Vermijden | Voorkeur |
mayonaise
snoepjes
smeerbaar
broodbeleg
chips
popcorn
croissants
ontbijtkoek
zoute koeken
frisdrank | honing
olijfolie |
Zoetstoffen en suikers zijn over het algemeen niet al te gezond en dus te mijden.
Men heeft ze niet echt nodig. Aspartaam en gavesiroop zijn neutraal en brengen geen extra risico op kanker met zich mee, honing is beter omdat het ook antioxidanten bevat. Vetten spelen een belangrijke rol in het
risico op overgewicht en dat verhoogt dan weer de kans op kanker. Toch moet men zeker niet alle vetten schrappen, want dan verliest men ook bepaalde belangrijke vitaminen die in vet oplosbaar zijn.
Groenten en fruit
Antioxidanttoppers |
artisjokken
avokado
banaan
tomaten (tomaten in blik vooral)
bloemkool
bramen
broccoli
courgette
Chinese kool
granaatappel
grapefruit
groentebouillon | kappertjes
kiwi
linzen
nectarines
olijven (groen)
paddenstoelen
paprika
rucola
ui
veenbessen
zwarte bessen |
Bij groenten en fruit denken we meteen aan antioxidanten. En die zijn belangrijk in de preventie tegen kanker. Heel eenvoudig gezegd kunnen de antioxidanten de schade herstellen die in ons lichaam wordt aangericht door de zeer giftige vrije radicalen die door onze cellen worden geproduceerd. Elke kleur van groenten en fruit heeft zijn specifieke actieve stoffen.
Eet er veel van en vooral van deze lijst!
Opvallend
Overdrijf niet met worteltjes of wortelsap. Te veel bètacaroteen is niet gezond en vooral niet als men rookt of gerookt hebt. Dan werkt het kanker net in de hand.
Opgelet
Nitraten, pesticiden en andere giftige stoffen aanwezig in groenten en fruit gooien roet in het eten, let op deze hygiënemaatregelen:
- kies biologische groenten en fruit
- was ze langdurig, zelfs met neutrale zeep en spoel goed na
- ontdoe kool- en slasoorten altijd van de buitenste bladeren
- abrikozen, appels, knolselderie, peer, perzik, witlof bevatten over het algemeen de meeste schadelijke stoffen en moet men dus zeker goed wassen.
Zo eet je groenten en fruit nog verstandiger
- 's Morgens: eet oranjegeel en oranje fruit en vruchtensap.
- 's Middags: rode en witte groenten en fruitsoorten.
- 's Avonds: vermijd paarsrode en donkerblauwe groenten en fruit, kies voor de groene soorten.
Kruiden: Top!
Kruiden zijn
niet alleen lekker, maar bevatten ook veel kankerwerende stoffen. Zorg dat je deze toppers in huis hebt: gember, kurkuma, nootmuskaat, peper, pure cacao, steranijs, kaneel, koriander, dille, peterselie, look, basilicum.
Lees verder