Pubertas Praecox

Pubertas Praecox, ook wel vroegtijdige puberteit genoemd, is een hormonale afwijking bij kinderen variërend tussen de leeftijden van 0 tot en met 10 jaar.

Wat is Pubertas Praecox?

Pubertas Praecox is een hormonale afwijking bij kinderen tussen de 0 en de 10 jaar. Door een storing in de hypofyse, welke teveel aan hormonen afgeeft, waardoor een kind vroegtijdig in de puberteit terecht zal komen. Ook kan het zijn dat een tumor dezelfde verschijnselen kan opwekken. Pubertas Praecox is een afwijking wat vaker bij meisjes dan bij jongens voor komt.

Hoe is Pubertas Praecox te herkennen?

Het lichaam van jongens en meisjes maakt een verandering door tijdens de puberteit. Dit gebeurt ook wanneer een kind Pubertas Praecox heeft, echter gebeurt deze verandering vele jaren eerder. De eerste herkenningsverschijnselen zullen dan ook ongeveer evenredig zijn aan een lichaam wat in de puberteit terecht komt.

  • Haargroei onder de oksels en schaamstreek (voor het 8e levensjaar)
  • Borstgroei (voor het 8e levensjaar)
  • Groei in lengte
  • Vorming van het lichaam
  • Menstruatie (voor het 10e levensjaar)
  • Gezichtsbeharing (voor het 9e levensjaar)
  • Testikel en/of penis vergroting (voor het 9e levensjaar)

Doktoren stellen de afwijking vast door middel van röntgen foto's om de botleeftijd te bepalen aan de hand van de groeischijven. Ook wordt er vaak een bloedonderzoek ingesteld om het hormoon niveau te bekijken. Ook wordt er vaak een MRI scan gemaakt van het hoofd om uit te kunnen sluiten of een tumor de afgifte van hormonen in werking zet. Ook wordt het kind onderzocht op de ontwikkeling van de primaire en secundaire geslachtshormonen.

Behandeling

De behandeling voor Pubertas Praecox is voor kinderen erg onaangenaam. Eén keer in de drie tot vier weken (afhankelijk van het lichaamsgewicht van het kind) wordt er een oplossing geïnjecteerd in de bil of bovenbeenspier. Dit is een synthetische vorm van het natuurlijke Hypothalamus Decapeptide. Dit hormoon zorgt voor de afscheiding en opname van de hormonen LH en FSH.

De volgende medicijnen worden gebruikt om de hormoon afgifte tegen te gaan:
  • Lucrin, werkzame stof is triptoreline
  • Decapeptyl, werkzame stof is leuproreline

Vaak wordt ook EMLA voorgeschreven. Dit is een verdovende stof voor de huid. Een uur voor de injectie kan deze worden opgesmeerd en door middel van een pleister worden beschermd voor kleding.

Het toedienen wordt meestal gedaan door de huisarts. De werking van de synthetische stof is op basis van het "slow-release" principe. Het lichaam houdt de stof vast, wanneer het "op" raakt, zal het lichaam zelfstandig de synthetische stof opnieuw vrijlaten. Wanneer de stof volledig uit het lichaam verdwenen is, zal er opnieuw geïnjecteerd moeten worden.

Ook zal het kind zal onder behandeling blijven bij een endocrinoloog. Dit om de lichaamsontwikkeling in de gaten te houden maar ook om het psychische aspect te blijven controleren. Voor een kind kan er tijdens het behandeltraject veel psychische druk ontstaan, dit is echter niet altijd het geval. Tijdens deze onderzoeken wordt het gewicht, lengte (bijgehouden op een groei curve), bloeddruk, primaire en secundaire geslachtsorganen worden onderzocht.

Een bijwerking van het medicijn is vaak gewichtstoename.

Een jaar voor het kind de normale leeftijd bereikt om in de puberteit terecht te komen, zal de behandeling worden stopgezet. Dit zal rond het tiende levensjaar zijn. Omdat de synthetische stof nog door werkt (op basis van het slow-release principe) zal het kind dus op normale leeftijd in de puberteit komen.

Omdat kinderen doorgaans wanneer deze afwijking wordt vastgesteld al een lichte groeispurt hebben doorgemaakt, zal de lengte van het kind enkele centimeters korter zijn dan wanneer het kind de afwijking niet had gehad.

Wat zou er zijn gebeurd als mijn kind met Pubertas Praecox geen behandeling had gehad?

Wanneer een kind niet wordt behandeld voor Pubertas Praecox zal de groeispurt in een vroeg stadium gebeuren waardoor de lengte voor de rest van zijn of haar leven minimaal zal blijven (tussen de 1.10 m en 1.50 m). De secundaire geslachtsdelen zullen wel door blijven groeien waardoor er een uit balans zijnd lichaam ontstaat.
© 2014 - 2024 Abak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pubertas praecox en Pubertas tardaPubertas praecox en Pubertas tardaPuberteit: te vroege of te late puberteit. Een te late puberteit wordt Pubertas tarda genoemd, een te vroege puberteit w…
Voortijdige puberteit: Oorzaken van vroeg begin puberteitVoortijdige puberteit: Oorzaken van vroeg begin puberteitCirca 1 op 5000 tot 10.000 kinderen lijdt aan een voortijdige puberteit (pubertas praecox). Bij een vroege puberteit is…
Vervroegde puberteit, wat kan je verwachten?Vervroegde puberteit, wat kan je verwachten?Een vervroegde puberteit wordt ook wel pubertas praecox genoemd. Men spreekt hiervan wanneer meisjes voor hun achtste en…
Melanotaenia praecox - DwergregenboogvisMelanotaenia praecox - DwergregenboogvisDe dwergregenboogvis Melanotaenia praecox is een schitterende aquariumvis die vrij gemakkelijk te houden is, ze zijn ook…

Goed contact met je puber: tipsGoed contact met je puber: tipsIedere puber mag ermee aan de slag: werken aan vriendschappen en relaties; een evenwicht vinden tussen school, werk en h…
Tips voor een gelukkig(er) kindTips voor een gelukkig(er) kindDe wens van iedere ouder: een gelukkig kind, nu en in de toekomst. Je wilt niets liever. Maar in hoeverre kun je als oud…
Abak (9 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.