Keuze van de goede borstkolf om moedermelk te kolven

Keuze van de goede borstkolf om moedermelk te kolven Veel moeders die borstvoeding geven krijgen ermee te maken, moedermelk kolven. Hiervoor zijn verschillende soorten borstkolven op de markt. Naast de verschillen in merk zijn er ook verschillen in hoe de kolf werkt. Er zijn namelijk handmatige en elektrische kolven verkrijgbaar waarbij een groot verschil zit in gebruiksgemak en snelheid waarmee de moedermelk afgekolft kan worden. Het is van tevoren niet altijd makkelijk om een keuze te maken en daarom wordt vaak geadviseerd te wachten met de aanschaf totdat de borstkolf nodig is. Daarbij is het altijd mogelijk om tijdelijk een borstkolf te huren.

Moedermelk

Moedermelk is de beste voeding om te geven aan een pasgeboren baby. Moedermelk wordt gemaakt in de melkklieren in de borsten van de moeder. Een baby kan de moedermelk drinken door deze direct zelf uit de borst te zuigen. Maar het is ook mogelijk om de moedermelk met een borstkolf uit de borst te halen en via een zuigfles, lepel of glaasje aan de baby te geven.

Borstkolf

Een borstkolf kan een handig hulpmiddel zijn om melk af te kolven die later in een flesje aan de baby gegeven kan worden. Een borstkolf bestaat vrijwel altijd uit een schelp de op de tepel kan worden gehouden, en een pomp waarmee een zuigkracht kan worden uitgeoefend. Hierdoor zal er een vacuüm gecreëerd worden. De tepel wordt gestimuleerd en na een toeschietreflex zal de melk beginnen te stromen. Deze melk wordt opgevangen in een fles en kan na gebruik bewaard worden in de koelkast of vriezer, of gelijk aan de baby gegeven worden.

Welke borstkolven

Er zijn verschillende soorten borstkolven op de markt waarbij het verschil hem zit in het gebruiksgemak en de prijs. De keuze hangt dan ook vaak af van de gebruiksfrequentie. Iemand die de borstkolf veelvuldig nodig heeft, zal er een aanschaffen met een groter gebruiksgemak, welke meestal ook duurder is. Iemand die maar een enkele keer melk kolft, zal eerder genoegen nemen met een eenvoudige en goedkopere borstkolf.

handmatig of elektrisch kolven

Grofweg kan je de borstkolven in drie categorieën onder verdelen, een handmatige borstkolf, een enkele elektrische borstkolf en een dubbelzijdige elektrische borstkolf.

Handmatige borstkolf

Deze kolf wordt, zoals de naam al aangeeft, met de hand bedient. De pomp wordt bij deze kolf met de hand aangedreven. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een piston of een hendeltje. Een handkolf is arbeidsintensief, en kan daardoor vermoeiend zijn als er veel gekolfd wordt. Het voordeel is dat de handkolven vaak goedkoper zijn en dat ze minder snel stuk gaan doordat ze geen motortje bevatten. Daarnaast is er geen elektriciteit nodig om de kolf te kunnen gebruiken. Handkolven zijn het meest geschikt voor moeders die maar incidenteel hoeven te kolven.

Elektrische borstkolf, enkel of dubbelzijdig

Een elektrische borstkolf werkt met een motor die de pomp aandrijft. Elektrische kolven zijn er in vele soorten. De meest simpele zijn enkele kolven die een borst tegelijk kolven. Meestal is de vacuüm instelbaar. Veel modellen kunnen ook het toeschietreflex kunstmatig opwekken door een snellere zuigcyclus te gebruiken. De meer geavanceerde en duurdere modellen zijn dubbelzijdig en kunnen twee borsten tegelijk kolven. Het voordeel hiervan is dat het kolven aanzienlijk sneller gaat en er in de meeste gevallen ook meer melk per keer gekolfd kan worden. De meest geavanceerde modellen hebben ook meer instellingsmogelijkheden wat betreft de vacuüm en zuigcycli. Een eenvoudige elektrische kolf kan gebruikt worden door moeders die deze maar enkele keren in de week nodig hebben, zoals bij een parttime baan. Een dubbelzijdige borstkolf is meer geschikt voor moeders die dagelijks willen kolven.

Merken borstkolven

Er zijn verschillende merken borstkolven op de markt. De marktleider onder de borstkolven is Medela. Dit betekent niet dat de andere merken niet goed zijn. De keuze van een merk is persoonlijk, er bestaat geen 'beste' merk borstkolf. Andere merken zijn Philips Avent, Tommee Tiptpe, Nuby, Difrax, Breastflow, Ardo, Ameda, Lansinoh, Libento en Whittlestone.

Kopen of huren

De keuze van de meest passende borstkolf is afhankelijk van allerlei persoonlijke omstandigheden. Omdat deze omstandigheden vaak voor de bevalling nog niet bekend zijn, wordt er veelal geadviseerd om eerst een kolf te huren in plaats van te kopen. Zo weet je van tevoren nog niet of de borstvoeding goed op gang gaat komen. Bij het opgang komen van de melkproductie kan een dubbelzijdige elektrische kolf een uitkomst bieden, maar het gebeurt vaak genoeg dat dit helemaal niet nodig is omdat de baby zelf de borstvoeding opgang kan laten komen. Een ander voorbeeld kan zijn dat er door complicaties geen borstvoeding gegeven kan worden, een borstkolf is in dit geval overbodig. Ook kunnen er omstandigheden zijn waardoor je niet snel weer aan het werk zal gaan, waardoor er veel minder gekolfd hoeft te worden en een handkolf volstaat. Kortom, de juiste keuze kan vaak pas gemaakt worden nadat de kolf ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Bij noodgevallen kan er altijd snel een kolf gehuurd worden. Het huren van een borstkolf gedurende de gehele lactatieperiode is overigens ook mogelijk, alleen zullen de kosten dan vaak hoger uitvallen.

Borstkolf lenen

Borstkolven komen in aanraking met moedermelk. Er kunnen sporen melk in de motor en andere niet te reinigen onderdelen terecht komen. Bij het lenen van een gebruikte borstkolf van een andere moeder kunnen er hierdoor ziektes overgegeven worden. Zo bestaat er de kans op besmetting met spruw of een borstontsteking. Dit geldt niet voor professionele borstkolven die te huur zijn. Deze zijn zo gemaakt dat alleen de onderdelen die bij iedere gebruiker vervangen worden, in aanraking komen met de melk. Het is dus verstandig om beter geen borstkolf te lenen of tweedehands aan te schaffen.
© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kolfapparaten vergelijken, kolfapparaat kopen of huren?Je wilt gaan kolven, maar welk kolfapparaat moet je kiezen? Je kunt een kolfapparaat kopen of huren. Deze keuze hiertuss…
Hoe lang en hoe vaak moet je kolven?Hoe lang en hoe vaak moet je kolven?Kolven is een manier om moedermelk af te nemen uit de borst. Zo kan de baby gevoed worden met van te voren afgenomen moe…
Kolven, waarom wel of niet: onderzoek, feiten en cijfersKolven, waarom wel of niet: onderzoek, feiten en cijfersKolven, ofwel het verzamelen van je moedermelk via een kolfapparaat. Waarom doen vrouwen het? En vooral: waarom niet? Bi…

Help, mijn baby huilt zoveel door darmkrampjesHelp, mijn baby huilt zoveel door darmkrampjesAls ouder(s) doe je alles om je baby te beschermen. Een baby maakt pijn en/of ongemak kenbaar door te huilen. De baby ge…
Epifysiolyse van heupkop: symptomen, oorzaak en behandelingEpifysiolyse van heupkop: symptomen, oorzaak en behandelingEpifysiolyse van de heupkop is een belangrijke heupziekte bij kinderen en de naam verwijst naar het afglijden van een de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mariagarzon, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Borstkolf
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 04-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.