Help, mijn baby weigert de fles!
Vaak wordt er veel aandacht gegeven aan baby's die niet aan de borst willen drinken, maar andersom kunnen er ook problemen zijn. Baby's die eenmaal gewend zijn om aan de borst te drinken willen niet meer uit een flesje drinken. Dit komt vaak voor en is daarom ook vaak een probleem voor moeders die weer aan het werk moeten. Maak je bij een flesweigeraar niet te veel zorgen, in veel gevallen komt het met behulp van een aantal 'trucjes' weer goed.
Waarom weigert mijn baby de fles?
Baby's die net geboren zijn hebben een sterke zuigbehoefte. Dit heeft de natuur ze meegegeven en dat is maar goed ook. Zouden baby's dit niet hebben, dan zouden ze kunnen verhongeren. Baby's beginnen vaak te zuigen op alles wat in hun mondje komt. De zuigbehoefte van baby's neemt af gedurende ze ouder worden. Na 8 weken is de zuigbehoefte al minder geworden en na 6 maanden is deze grotendeels verdwenen. Dit betekent niet dat baby's nu niet meer willen zuigen, het zuigen is nu vaak een gewoonte geworden in plaats van een behoefte. Voor vrouwen die borstvoeding geven betekent dit dat ze dit zo snel mogelijk na de geboorte moeten doen. Niet alleen om de melkvorming op gang te brengen, maar ook omdat de zuigbehoefte in het begin het grootst is. De baby zal instinctief aan de tepel zuigen. Biedt men de tepel na een aantal weken voor het eerst aan, dan zal de baby deze in bijna alle gevallen niet accepteren. Logisch, zou je denken. Hetzelfde geldt dan ook voor een speen op een fles. De baby is een tepel gewent en zal dus niet zo snel een vreemde speen accepteren. Ook al dronk de baby daarvoor nog wel uit een fles, dan kan het nog zo zijn dat hij (of zij) na 8 of 12 weken ineens de fles weigert. De zuigbehoefte is wat afgenomen en de baby wil graag alleen zuigen op mama's vertrouwde tepel.
Kan je flesweigeraars voorkomen?
Het voorkomen van een flesweigeraar is helaas niet mogelijk. Wel zijn er tips die de kans verkleinen dat jouw baby een flesweigeraar wordt:
- Begin niet te laat met het geven van afgekolfde melk uit een fles. Vaak wordt geadviseerd om pas te starten na vijf of zes weken. Toch wordt vaak beweerd dat dit advies achterhaald is. Het is in ieder geval zo dat als je te lang wacht de kans groter is dat je baby de fles niet meer wil. Start bij voorkeur dus met het geven van de fles als je baby goed uit de borst kan drinken.
- Geef je baby regelmatig de fles, het liefst iedere dag een keer. Je baby went hierdoor ook aan een fles en zal de fles hierdoor minder snel op latere leeftijd gaan weigeren.
Hoe krijg ik mijn baby weer aan de fles?
Als je baby toch de fles weigert zijn er een aantal trucs die je kunt gebruiken om de baby toch weer uit een fles te laten drinken. Dit zal niet van de een op de andere dag gaan. Het is vooral aan te raden om elke methode minstens een aantal dagen te proberen. Uiteindelijk geldt dat de aanhouder wint. Hieronder volgen een aantal tips:
- Probeer een speen die veel op een tepel lijkt. Hiervoor zijn speciale spenen op de markt. Sommige baby's drinken uit de ene fles beter als uit de andere fles.
- Probeer verschillende houdingen. Soms wil het helpen als je je baby op de zelfde manier vasthoudt als wanneer je hem aanlegt. Soms helpt dit juist niet en drinkt je baby liever als hij jou niet ziet, dus met zijn gezicht van je af. Probeer verschillende houdingen uit en kijk wat het beste gaat.
- Gebruik vers afgekolfde moedermelk op de goede temperatuur. De melk uit de koelkast of vriezer kan anders smaken en bij het opwarmen kan de temperatuur afwijken van de temperatuur die je baby normaal uit de borst gewent is.
- Het kan ook juist helpen om de afgekolfde melk net iets kouder of iets warmer aan te bieden.
- Geef de fles niet als de baby te hongerig is, je baby is dan onrustig en kan niet goed oefenen. Geef de fles ook liever niet na een voeding, de baby heeft dan namelijk geen honger meer. Geef de fles liever tussen twee voedingen door.
- Verwarm de speen van de fles. Je baby is namelijk een warme tepel gewent. Ook kan het helpen de speen in de melk te dopen zodat je baby de melk gelijk proeft.
- Stop de fles niet in een keer in de mond. Streel eerst met de speen over de lipjes van je baby om het zuigreflex op te wekken. Als je baby zijn mondje opendoet zorg dan dat je de speen helemaal in zijn mondje stopt. Achterin tegen het gehemelte zit namelijk een plek die het zuigen stimuleert.
- Geef de fles als je baby net wakker wordt en nog half slaapt. Er is nu meer kans dat je baby vanzelf begint te zuigen.
- Laat iemand anders de fles geven. Je baby kan soms de fles weigeren van de moeder, maar accepteert het wel van een ander.
- Leid je baby af en doe vervolgens de fles in zijn mondje. Het kan zijn dat hij nu vanzelf begint te zuigen omdat hij is afgeleid.
- Spoel de flesjes goed na na het afwassen zodat alle zeepgeuren verdwenen zijn.
- Probeer een speen met een groter gat zodat de melk er makkelijker doorkomt.
- Soms kan het helpen om een panty over de speen te doen zodat de speen meer als een huid voelt.
- Als laatste tip, vooral niet dwingen. Je baby denkt dan dat drinken uit een fles een straf is en dat zal averechts werken.
Help, de tips werken niet!
Als geen van de bovenstaande tips werken, en je baby blijft de fles weigeren, dan heb je een echte flesweigeraar. Baby's die overdag niet zo veel drinken uit de fles compenseren dit meestal 's avonds weer door dan extra veel te drinken zodat ze toch genoeg voeding binnen krijgen. Ook zijn er alternatieven voor de fles die je kan proberen:
- Probeer de melk uit een cupje, glaasje, tuitbeker, rietje of van een lepeltje te geven.
- Geef oudere baby's moedermelk in de vorm van pap. Pap gemaakt van rijstebloem met moedermelk kun je al vanaf vier maanden geven.
- Kies een oppas of kinderdagverblijf vlak bij je werk, zodat je op en neer kan om je baby tussendoor zelf te voeden. Werkgevers moeten dit toestaan.