Een kind met ADD

Een kind met ADD Op het moment dat u besluit om op internet te gaan zoeken naar informatie over ADD (en/of ADHD) heeft u hoogstwaarschijnlijk al jaren van problemen en stress met uw kind achter de rug. U heeft vele gesprekken met leerkrachten en huisartsen gehad waarin u goed bedoelde adviezen hebt gekregen over hoe u uw kind moet opvoeden. Inmiddels weet u dat de problemen weinig met opvoeding te maken hebben. U kunt uw gevoel van falen aan de kant zetten en positief een nieuwe weg inslaan met uw ADD-kind. Hieronder volgt een overzicht van problemen waar u tegenaan kunt lopen en tips om daar mee om te gaan.

Je kind lijkt slecht te luisteren en doet niet wat u vraagt

Te veel informatie in één keer komt niet binnen. Vraag duidelijk één ding tegelijk en controleer dat hij het begrepen heeft. Pas als hij deze taak heeft volbracht, vraagt u hem de volgende taak uit te voeren. Bijvoorbeeld: Jas ophangen, schoenen uit doen en tas leegmaken en ook nog vragen hoe het op school was. Een kind met ADD kan deze hoeveelheid informatie niet verwerken. In het gunstigste geval hangt hij alleen zijn jas op.

Het kind ontwikkelt een negatief zelfbeeld en zal zich nog slechter gaan gedragen

Door het voorgaande lijkt het kind lastig en onopgevoed waardoor het vaak ruzie heeft met ouders, leerkrachten of bijvoorbeeld sportcoaches. Geef complimenten bij iedere uitgevoerde taak en kijk kritisch naar uzelf of u niet teveel verwacht van uw kind. Informeer leerkrachten, sportcoaches en andere “opvoeders” over zijn problemen en hoe hiermee om te gaan.

Uw kind vergeet afspraken, komt te laat, voert taken zoals huiswerk niet of te laat uit

Help hem plannen. Gebruik van verschillende kleuren en pictogrammen kunnen helpen, maar daar is een ADD-er snel aan gewend en dan ziet hij ze niet meer. Het is dus zaak dat u hem helpt zijn planning te volgen en vooral niet uit te stellen. Duidelijke communicatie en strakke afspraken zijn belangrijk.

Het is moeilijk voor een ADD-er om een opleiding af te ronden

Met name het huiswerk-gedeelte lukt niet omdat intrinsieke motivatie ontbreekt. Veel frustratie, zittenblijven en ruzies thuis kunnen het gevolg zijn. Als het met behulp van voorgaande tips niet lukt om een ADD-er aan het huiswerk maken te krijgen kan het een optie zijn om het kind een schoolniveau lager te plaatsen. Dan is er minder tijd voor huiswerk nodig om toch het diploma te halen. Immers, op school zelf functioneert een ADD-er meestal prima. Bijv. HAVO laten doen als hij VWO-niveau heeft. En daarna een MBO4-opleiding i.p.v. een HBO-studie. Uw kind zal opbloeien als de schoolprestaties vooruit gaan.

Een ADD-er is verslavingsgevoelig

Praat hierover met uw kind en leg uit dat dit bij hem een extra risico is t.o.v. andere kinderen. Leer hem verleidingen uit de weg te gaan of zich er tegen te wapenen.

Een ADD-er heeft moeite met het onverwacht veranderen van de planning

U wil bijvoorbeeld onverwacht even met hem een boodschap gaan doen terwijl hij dacht rustig op zijn kamer te kunnen zitten. Doe dit niet onverwacht of, als het niet anders kan, geef hem dan in ieder geval even de tijd om om te schakelen. Laat hem ook gewoon even boos zijn en leg uit dat u begrijpt dat dit moeilijk is.

Een ADD-er heeft een concentratieprobleem als het om dingen gaat die hij minder interessant vindt

Probeer schoolwerk of andere dingen die zijn aandacht eisen afwisselend en overzichtelijk te houden. Toon begrip voor het feit dat dit moeilijk is voor hem. Bouw pauzes in maar zorg dat hij daarna weer geconcentreerd verder gaat.

Een ADD-er kan slecht met geld om gaan

Als u sinds jonge leeftijd weet dat uw kind ADD heeft, kunt u direct beginnen met het extra aandacht geven aan het omgaan met geld. U kunt hem zakgeld geven en daar bepaalde vaste uitgaven van laten doen. Laat hem er een keer tegenaan lopen dat hij geen kadootje kan kopen omdat zijn geld op is. Praat hierover met hem. Laat zien hoe u met uw eigen financiën om gaat. Als hij ouder is en op kamers woont kunt u hem adviseren u te machtigen. Zo kunt u nog een beetje over zijn schouder mee blijven kijken of alles goed gaat. Zorg wel dat u zich niet bemoeit met zijn bestedingspatroon zolang hij aan zijn financiële verplichtingen voldoet. Bemoeit u zich er te veel mee dan zal hij snel de machtiging willen intrekken.

Zoals u ziet is de rode draad in bovenstaand verhaald acceptatie, communicatie, structuur, duidelijkheid, begrip.

Vergeet niet dat u als ouder van een ADD-er ook maar mens bent en dat het heel normaal is dat u zo af en toe heel boos wordt op uw kind. Leg dat maar uit aan uw ADD-kind; hij zal het begrijpen. Verder zult u ondervonden hebben dat uw ADD-kind zeer gevoelig, humoristisch, intelligent, creatief en probleemoplossend is. Als u weet om te gaan met een ADD-er, zal hij uw leven verrijken.
© 2015 - 2024 Dubbeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
ADHD Checklist: Symptomen en kenmerken van hyperactiviteitADHD of hyperactiviteit bij kinderen staat behoorlijk in de belangstelling. Voor ouders is het een zegen dat er eindelij…
Kinderen in de syndroommixKinderen in de syndroommixSommige kinderen hebben onze hulp hard nodig. Ze lijden aan aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (adhd), leerstoo…
Aandoening: ADHDAandoening: ADHDADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder oftewel naar het Nederlands vertaald Aandachts-Tekort-Stoornis me…

INPP-methode: leren afsluiten van (primitieve) reflexenINPP-methode: leren afsluiten van (primitieve) reflexenEr bestaat een groep kinderen waarvan, ondanks dat je het niet aan de buitenkant kunt zien, aspecten van de ontwikkeling…
Dreigende vroeggeboorte. Help, de baby wil komen!Dreigende vroeggeboorte. Help, de baby wil komen!Bij een wee trekt de baarmoeder samen. Die samentrekking zorgt ervoor om tot de uiteindelijke bevalling te komen. Voor d…
Dubbeltje (1 artikelen)
Laatste update: 16-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.