Een onrustige baby tijdens de borstvoeding

Een onrustige baby tijdens de borstvoeding Borstvoeding: bij veel vrouwen roept dit woord een soort droombeeld op van een vrouw en een tevreden, rustig drinkend kindje aan haar borst. In de praktijk gaat het er soms echter een stuk minder idyllisch aan toe. Baby's kunnen heel onrustig drinken aan de borst of zelfs de borst weigeren. Dit kan het plezier van het geven van borstvoeding voor een moeder sterk verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen. Er zijn verschillende redenen waarom een baby onrustig kan zijn aan de borst.

Hevige of trage toeschietreflex

Sommige borstvoedende moeders hebben een heftige toeschietreflex. Wanneer de baby aanhapt en begint te drinken kan de melk zelfs in ferme stralen uit de borst schieten. Voor een baby is het soms lastig om deze plotselinge en heftige melkstroom te verwerken. Dit heeft als gevolg dat de baby onrustig wordt en de tepel loslaat. Wanneer je je baby loskoppelt van de borst bij de toeschietreflex en deze melk even opvangt in een bakje of doekje, voorkom je dat je baby te maken krijgt met de heftige stroom. Nadat de eerste melk is weggestroomd kun je je baby weer aanleggen: grote kans dat hij zij nu wel rustig verder kan drinken.

Het kan ook voorkomen dat een toeschietreflex moeilijker wordt opgewekt. Dit kan voor een baby frustrerend zijn, omdat hij of zij wel zuigt naar er geen of maar weinig melk uit de borst komt. Vaak gaat dit probleem vanzelf weer over naarmate de baby krachtiger kan zuigen aan de borst. Het kan ook helpen om de borst zelf al wat op gang te brengen. Ook zijn er neussprays met oxytocine verkrijgbaar om het opwekken van een toeschietreflex makkelijker te laten verlopen.

Boertje

Tijdens het drinken, en al helemaal wanneer een baby enigszins onrustig drinkt, krijgt een kindje vaak wat lucht binnen. Dit kan heel vervelend aanvoelen voor een baby, en door deze lucht kan een baby ook onrustig worden en niet meer verder willen drinken. Door op zo'n moment de baby een boertje te laten doen door hem of haar over je schouder te leggen en over het ruggetje te aaien, kan je baby deze overtollige lucht weer kwijtraken.

Lege borst

Naarmate een borst leger raakt als kindje eruit drinkt, kan het voor een baby steeds moeilijker worden om er nog melk uit te krijgen. Hierdoor kan een baby onrustig worden en de borst steeds loslaten. Dit kan een goed moment zijn om ook de andere borst aan te bieden: wanneer de baby nog dorst heeft zal hij of zij graag van dit aanbod gebruik maken.

Darmkrampen

Bij pasgeboren baby's zijn de darmpjes nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor hebben jonge baby's vaak last van darmkrampjes gedurende de eerste drie maanden van hun leven. Darmkrampjes kunnen erg pijnlijk zijn voor een baby, en doordat een baby pijn heeft kan hij of zij ook onrustig worden aan de borst.

Er is helaas niet echt een manier om darmkrampen op te lossen en het hoort er nou eenmaal een beetje bij, hoe vervelend het ook is. Wanneer je merkt dat een baby door de pijn van de krampjes onrustig is aan de borst, kun je hem of haar beste eerst even troosten en kalmeren alvorens je je baby verder laat drinken.

Reflux

Ook reflux is een probleem waar veel jonge baby's mee te maken krijgen. Omdat het maagklepje bij baby's vaak nog niet goed sluit, kan het regelmatig gebeuren dat er wat melk uit de maag terug de slokdarm instroomt. Dit geeft een branderig gevoel bij de baby. Drinken helpt vaak goed tegen de pijn: het is echter wel zo dat hoe voller het maagje van de baby is, des te groter de kans is dat er melk terug de slokdarm instroomt. Wanneer een baby, die eigenlijk al verzadigd is, nog even aan de borst drinkt als troost en tegen de pijn kan het snel gebeuren dat er wat melk terugkomt waardoor de baby onrustig wordt. Om de terugstroom van melk te voorkomen kun je kiezen voor een voedingshouding bij de baby waarbij hij/zij meer rechtop zit. Ook kun je ervoor kiezen om de baby steeds de minst volle borst aan te bieden, zodat de melkinname enigszins beperkt blijft. Reflux kan echter een serieus probleem zijn bij jonge baby's: het is dus verstandig om een arts in te schakelen als je vermoedt dat je kindje reflux heeft.

Teveel prikkels

Wanneer een baby wordt blootgesteld aan vele prikkels kan hij of zij onrustig te worden. Het kan helpen om je kindje te voeden in een rustige omgeving waar niet te veel drukte een andere mensen aanwezig zijn. Wanneer je er niet onder uit komt om in een onrustige omgeving te voeden, bijvoorbeeld wanneer je in het openbaar bent, kan het helpen om een doek om jou en de baby te slaan zodat de baby minder meekrijgt van de omgeving. Als je op bezoek bent bij iemand kun je vragen of je voor het voeden van je baby even gebruik maken van bijvoorbeeld de slaapkamer.

Tot slot

Wanneer je baby onrustig is aan de borst en bovenstaande tips helpen niet, of je vermoedt dat er iets anders aan de hand zou kunnen zijn, schroom dan vooral niet om contact op te nemen met een arts, het consultatiebureau of een lactatiekundige. Het is namelijk geen probleem wanneer je kindje zo nu en dan wat onrustig is aan de borst, maar wanneer je kindje structureel onrustig is en hierdoor slecht drinkt, zou er wel eens wat meer aan de hand kunnen zijn.
© 2015 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van borstvoedingDe werking van borstvoeding Moedermelk wordt achterin het melkklierweefsel gemaakt. Wanneer de baby begint te zuigen tre…
Borstvoeding: problemen met het toeschietreflexBorstvoeding: problemen met het toeschietreflexProblemen rond het geven van borstvoeding worden vaak veroorzaakt door een niet goed werkend toeschietreflex. Vooral als…
Alles wat je wilt weten over borst- en flesvoedingAlles wat je wilt weten over borst- en flesvoedingTijdens je zwangerschap denk je er al over na of je borstvoeding wil gaan geven aan je baby of dat je toch de voorkeur g…
Soorten flesvoeding voor je babySoorten flesvoeding voor je babyEen gezonde en evenwichtige voeding is de beste garantie voor de goede ontwikkeling van je baby. Je kan kiezen voor bors…

Luieruitslag baby: preventie en behandelingLuieruitslag baby: preventie en behandelingEen veel voorkomend en vervelend kwaaltje bij baby’s is luieruitslag, ook wel luiereczeem genoemd. Luieruitslag bij een…
De oogkleur van je babyDe oogkleur van je babyVeel aanstaande ouders kunnen niet wachten op het moment dat ze hun kindje kunnen ontmoeten. Vaak speelt nieuwsgierighei…
Bronnen en referenties
Myrsky (75 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.