Luieruitslag bij baby's op een veilige manier behandelen

Luieruitslag bij baby's op een veilige manier behandelen Bijna elke ouder kent wel het probleem van rode uitslag op de billetjes van hun kind. Bij het verwisselen van de luier ontdekken ze een pijnlijk uitziende rode huiduitslag op de billetjes. De baby kan hiervan best veel last hebben en sommige ouders voelen zich zelfs schuldig. Maar dat hoeft echt niet. Luieruitslag is misschien moeilijk te voorkomen, want urine en ontlasting komen vaak samen in de luier, en deze veroorzaken uitslag. Maar je kunt wel een aantal natuurlijke middelen gebruiken en toepassen, zodat je baby er het minst last van heeft.

Inhoud


Luieruitslag bij baby's

Een ander woord voor luieruitslag is luierdermatitis. De huid van de billetjes is rood, geïrriteerd, schraal en kan vlekkerig zijn. In ernstige gevallen kan de huid ook echt kapot zijn, met een kleine beetje bloed erbij. Ook aan de binnenkant van de bovenbeentjes kan luieruitslag voorkomen. Deze huidirritatie is vaak zeer pijnlijk voor de baby. Doordat urine en ontlasting in contact komen met de pijnlijke huid bijt dit vervolgens nog meer.

Hoe wordt het veroorzaakt

De uitslag van de huid wordt min of meer veroorzaakt door ammoniak. De urine van de baby komt in contact met de bacteriën van de ontlasting en deze bacteriën zetten een stof in de urine, het eiwit urease, om in ammoniak. In de luier is het warm en vochtig en de ammoniak tast de huid aan. Ook in de ontlasting zitten bacteriën en samen met de urine beschadigen ze de huid. Een baby plast heel erg vaak op een dag, dus dit is dan echt een aanslag op de tere babybilletjes. De huid van de baby wordt week, de bacteriën tasten de huid aan en de luier wrijft de hele dag tegen de billetjes aan. Dit maakt de huidirritatie erger.

Allergie, eczeem of schimmelinfectie

Luieruitslag kan ook ontstaan door de aanwezigheid van schimmels. Sommige baby's krijgen luieruitslag door het gebruik van antibiotica en kunnen hierdoor extra vatbaar zijn voor schimmels. Maar de baby kan ook een allergische reactie krijgen van de luier zelf, in dat geval is er sprake van een allergische luieruitslag.

Allergische luieruitslag

Een baby kan allergisch reageren op de stoffen die in de luier zitten, dit worden allergenen genoemd. Allergenen zijn stoffen waarop de huid allergisch reageert. Vaak gaat het om een onderdeel van de luier waarop de huid allergisch reageert, dit kan bijvoorbeeld de absorberende gel zijn die in de luier zit, of de kleur- en geurstoffen in de luier. Bij een allergische luieruitslag is er vaak een lichte, rode zwelling van de huid te zien en is de huid ruw en gevoelig. Ook kan de huid schilferig zijn of er ontstaan bultjes en blaasjes.

Eczeem

Veel baby's hebben in het begin last van eczeem, deze vorm wordt constitutioneel eczeem genoemd. Deze vorm is vanaf de geboorte aanwezig. Constitutie wil zeggen ‘aangeboren lichamelijke gesteldheid’. Baby's met deze vorm hebben vaak familieleden die ook last hebben van eczeem, astma of hooikoorts. Het is dus erfelijk. Bij deze vorm heeft de huid de sterke neiging om gevoelig te reageren op stoffen van buitenaf, ook wel atopisch eczeem genoemd. Atopie betekent neiging tot. Er kan een luieruitslag ontwikkeld worden, maar dan zie je vaak ook elders op de huid eczeem zitten. Een andere vorm van eczeem is seborrhoïsch eczeem, dit komt voor als luieruitslag en berg en dit begint vaak met een schilfering in het luiergebied, maar ontstaat vaak ook in het gezicht en op het hoofd.

Schimmelinfectie

Hele jonge baby's kunnen al bij de geboorte een schimmelinfectie hebben, waarschijnlijk had de moeder dan tijdens de geboorte last van een vaginale schimmelinfectie. De schimmel die het meest voorkomt is de candida albicansschimmel en bij hele jonge baby's veroorzaakt deze schimmel ook spruw, een infectie van de mondslijmvliezen. De schimmel, als die al aanwezig is op de huid, heeft het erg naar zijn zin in het luiergebied waar het vochtig en warm is. Bij beschadiging van de billetjes, veroorzaakt de schimmel een infectie en zo ontstaat er een luieruitslag veroorzaakt door een schimmelinfectie. Daarom is het aan te raden om zo snel mogelijk bij de eerste tekenen van luieruitslag een goede hygiëne en een goede zalf te gebruiken, zodat de schimmel niet kan doordringen in de huid. Een schimmelinfectie kun je herkennen aan een schilferige huid met een rode rand eromheen. Omdat het dezelfde schimmel is, kan de baby ook spruw hebben, dit herken je aan witte vlekjes op de mond. Bij het geven van borstvoeding aan een baby met spruw kan de moeder ook last krijgen van pijnlijke tepels, dat betekent dat de schimmel ook in de tepels zit. Meld dit dan bij de huisarts, de baby en de moeder zullen dan een middel krijgen om de schimmel te bestrijden.

Luieruitslag voorkomen en behandelen

Helemaal voorkomen is moeilijk, omdat een baby nu eenmaal te maken krijgt met urine en ontlasting in een broeierige luier. De allerbeste behandeling tegen luieruitslag is om de baby geen luier om te doen, maar dit is natuurlijk geen optie. In de zomer in de tuin zou je het nog wel kunnen doen, of op een plek in je keuken of woonkamer die je eenvoudig kunt schoonmaken. Het beste is om de luier zo maak mogelijk te wisselen en contact met de bacteriën te voorkomen. Kies sowieso voor de juiste zalf voor een goede bescherming van de billetjes. Verder zijn er een aantal natuurlijke middelen om luieruitslag tegen te gaan, te verminderen en te verzorgen.

Wees voorzichtig

Als je de luier verwisselt en je moet de ontlasting van de billetjes verwijderen, doe het dan heel voorzichtig. Je kunt eventueel een plantenspuit of verstuiver vullen met warm water en wat babyolie en dit dan op de billetjes spuiten. Veeg de ontlasting dan zachtjes schoon met een schoon en vochtig doekje. Let wel op het gebruik van babydoekjes dat ze geschikt zijn voor de gevoelige huid en dus geen alcohol of parfum bevatten. Het allerbeste kun je de billetjes verschonen met alleen lauw water. Wil je toch gebruik maken van babydoekjes, vermijd dan de geparfumeerde doekjes. Tegenwoordig zijn er ook veel babydoekjes verkrijgbaar op waterbasis. Als het verschonen te veel pijn doet bij de baby, week dan de billetjes in een badje met lauw water en dep ze daarna droog. Je kunt hiervoor een zachte doek van mousseline gebruiken of een hydrofiele luier.

Haardroger

Als het afdrogen te veel pijn doet bij de baby kun je in plaats van een doek ook de haardroger gebruiken. Zet de haardroger op de koelste stand en houd de haardroger ongeveer 20 cm van de billetjes af en blijf de haardroger heen en weer bewegen. Blijf ondertussen elke keer voelen of de lucht niet te warm is.

Met de billetjes bloot

Als de luier wordt verwisseld en de billetjes zijn schoon en droog; laat de baby dan even een kwartiertje liggen met de billetjes bloot, ook wel een 'luchtbad' genoemd. Leg de baby op zijn buik, zolang als hij dit prettig vindt. Zorg wel voor een waterdichte doek onder de baby. Hoe langer de billetjes blootgesteld worden aan de lucht, hoe beter het is.

Veilige en natuurlijke manier

In onze moderne tijd worden steeds meer medicijnen ontwikkeld voor allerlei kwalen en aandoeningen. Toch blijft het een feit dat je zelf thuis ook, op een veilige manier en met natuurlijke middelen, veel kwalen kan voorkomen en genezen. Je hoeft niet altijd naar medicijnen te grijpen. Soms is het veranderen van je levensstijl al voldoende, of op een andere manier iets verzorgen. Zo is het ook met luieruitslag. De een gebruikt wegwerpluiers, de ander gebruikt liever badstoffen of katoenen luiers. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de luieruitslag te behandelen. Je hoeft hier echt niet direct voor naar de huisarts. Begin eerst eens zelf met onderstaande tips en de kans is dan heel erg groot dat de luieruitslag snel verdwenen is.

Bad

Een lekker lauw bad kan het ongemak van de luieruitslag even verlichten. Je kunt dit gerust een paar keer per dag doen, maar gebruik geen zeep, olie of iets dergelijks. Ze bevatten stoffen die de irritatie kunnen verergeren. Alleen lauw water is al voldoende.

Gebruik een goede zalf

De beste zalf om te gebruiken na de verschoning van de billetjes, is een zalf op basis van zinkoxide. Deze bevat ontsmettende eigenschappen en zorgt voor een beschermend laagje op de huid, zodat het irriterende vocht tegen gehouden wordt. Een hele bekende babyzalf op basis van zinkoxide is sudocrème, maar er zijn ook andere merken zinkzalf die goed zijn. Je kunt zelf ook een fijne zalf maken door gelijke delen Niveacrème, canestencrème, maizena en sudocrème te mengen en dit dan op de billetjes smeren ná elke luierwisseling.

Babypoeder

Veel ouders vinden de geur van babypoeder erg lekker, maar er zijn soorten die toevoegingen bevatten die huiduitslag kunnen veroorzaken, in plaats van te voorkomen. Ook kunnen de fijne korreltjes van babypoeder ademhalingsproblemen veroorzaken, doordat ze deze inademen. Als vervanging van babypoeder kun je maizena gebruiken, deze bevat geen irriterende toevoegingen. Je kunt maizena altijd mengen met een zachte crème, zoals Nivea.

Wegwerpluiers of katoenen luiers

Als je gebruikt maakt van wegwerpluiers zorg er dan voor dat deze luiers extra absorberend zijn. De urine wordt door de toevoegingen in de luier gezogen, ver weg van de huid. Maar ondanks hun goed absorberend vermogen, moeten deze luiers ook zo vaak mogelijk worden vervangen. Een vieze luier moet sowieso direct verschoond worden en zolang de luieruitslag erg is, moet de luier toch minimaal zo'n 10 keer per dag vervangen worden. Als je gebruikt maakt van katoenen of badstoffen luiers en je wast ze ook zelf, voeg dan 4 eetlepels azijn toe bij de spoelbeurt. Het zuur in de azijn zal ervoor zorgen dat de groei van de bacteriën geremd wordt. Ook de pH-waarde van de babyhuid zal hetzelfde blijven als de pH-waarde van de luier.

Plastic onderbroekjes

Vermijd als het kan plastic onderbroekjes over de luier. Vaak zie je deze onderbroekjes in combinatie met een katoenen of badstoffen luier. Het plastic zorg ervoor dat het vocht vastgehouden wordt, waardoor de babybilletjes continu nat blijven. Zo ontstaat er snel luieruitslag.

Wanneer naar de huisarts

Als je een goede hygiëne hebt en je verzorgt de billetjes optimaal, maar de luieruitslag wordt niet minder na een paar dagen, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Als er sprake is van een schimmelinfectie, dan moet er een antischimmelmedicijn gebruikt worden.
© 2018 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.
Luieruitslag baby: preventie en behandelingLuieruitslag baby: preventie en behandelingEen veel voorkomend en vervelend kwaaltje bij baby’s is luieruitslag, ook wel luiereczeem genoemd. Luieruitslag bij een…
Luieruitslag: symptomen, oorzaak en behandeling bij een babyLuieruitslag: symptomen, oorzaak en behandeling bij een babyLuieruitslag bij een baby is een ontsteking van de huid in het luiergebied als gevolg van vooral de urine en ontlasting…
Luieruitslag van je baby genezenLuieruitslag van je baby genezenLuieruitslag is een veel voorkomende aandoening bij baby en peuters tot 2 jaar. Je kind zal last gaan krijgen van rode,…

Behandeling van een liesbreuk bij kinderenBehandeling van een liesbreuk bij kinderenBij volwassenen is een liesbreuk een zwakke plek in de buikwand die verstevigd kan worden door er een soort 'matje' in t…
Waarom heeft een baby fontanellen op het hoofdje?Waarom heeft een baby fontanellen op het hoofdje?Bij de geboorte is de schedel van een baby nog niet gesloten. De openingen tussen de schedeldelen worden fontanellen gen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shara Tissi, Pixabay
  • https://www.luieruitslag.nu/luieruitslag-schimmel-dit-het-verschil/
  • https://www.mamaenzo.nl/baby/baby-verzorging/luieruitslag
  • https://mijnkinderarts.nl/ziekten/huid/luieruitslag/
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.