Waarom heeft mijn baby last van regeldagen?
De baby is geboren en na een kraamweek waarin je moest wennen aan de baby en het nieuwe ritme lijkt alles goed te gaan. Maar rond de negende of tiende dag is de baby onrustig en huilt hij meer. Hij heeft honger en wil meer drinken. De baby heeft last van regeldagen. Hij groeit hard en ontwikkelt zich snel zodat de behoefte aan voeding groter wordt. Bij het geven van borstvoeding reageert het lichaam van de moeder daarop door meer melk aan te maken. Ook kinderen die flesvoeding krijgen kunnen last hebben van regeldagen. Zij mogen deze dagen wat meer voeding. Regeldagen komen vaker voor. Rond drie weken, zes weken, drie maanden en zes maanden kun je ze verwachten. Regeldagen duren één of twee dagen, soms langer.
Wat zijn regeldagen?
Regeldagen zijn dagen waarop de baby anders is dan normaal. Hij is onrustig, huilerig, slaapt slechter en is veel hongeriger dan normaal. Gaf je hem eerst om de drie uur een voeding? Tijdens de regeldagen komt je baby soms om het uur. Het eerste jaar groeit de baby hard en ook in zijn ontwikkeling maakt hij grote sprongen. Dat kost energie. De voeding voldoet dan niet meer.
Waardoor ontstaan regeldagen?
- Door een groeispurt. Elke keer als de baby een groeispurt doormaakt verandert de behoefte aan voeding. Door vaker te drinken neemt de melkproductie bij de moeder toe. Na een paar dagen is de hoeveelheid aangepast. Baby's die de fles krijgen hebben vaak ook behoefte aan meer voeding. Zij mogen wat extra voeding in de fles.
- Door een virus. Als de baby besmet is met een virus zal hij vaker willen drinken om meer antistoffen binnen te krijgen. Antistoffen gaan de strijd aan met het virus.
- Bij warm weer. Als het erg warm is of als de baby te weinig heeft gedronken dan zal hij meer drinken om de vochthuishouding op peil te houden.
Borstvoeding of flesvoeding
Het maakt niet uit of de baby borstvoeding of flesvoeding krijgt, in beide gevallen kan hij last hebben van regeldagen. Baby’s die borstvoeding krijgen mogen vaker worden aangelegd. Dit stimuleert de melkproductie bij de moeder en na een paar dagen is de hoeveelheid en samenstelling aangepast aan de behoefte van de baby.
Regeldagen en flesvoeding
Baby’s die flesvoeding krijgen mogen ook wat vaker de fles, maar niet onbeperkt. Een paar dagen iets meer voeding is niet erg, maar teveel voeding verhoogt de kans op overgewicht. Soms helpt het om de dagelijkse hoeveelheid flesvoeding anders te verdelen over de dag. Dus in plaats van bijvoorbeeld zes flessen per dag geef je zeven keer de fles, maar dan met minder voeding. Als de baby erg hongerig is kun je in overleg met de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau overgaan op voeding voor hongerige baby’s.
Hoe lang duren regeldagen?
De meeste baby's hebben één tot twee dagen last van regeldagen. Dan is de hoeveelheid melk en de samenstelling aangepast aan de behoefte van de baby. Regeldagen kunnen ook langer duren, dat is per kind verschillend. Sommige baby's hebben er veel last van. Het kan ook zijn dat je de regeldagen helemaal niet opmerkt.
Waaraan kun je regeldagen herkennen?
Een baby die last heeft van regeldagen gedraagt zich meestal anders dan normaal.
De baby
- Lijkt hongerig en wil vaak drinken.
- Huilt veel en is onrustig.
- Heeft veel behoefte aan lichamelijk contact.
- Slaapt meer of is juist vaak wakker.
- Sabbelt veel op zijn handjes en maakt smakgeluiden.
De signalen die de baby afgeeft kunnen ook een andere oorzaak hebben. De baby kan zich ook niet lekker voelen of last hebben van doorkomende tandjes. Als de baby goed blijft drinken en volle plasluiers heeft dan is er geen reden om je zorgen te maken.
Heeft de baby honger of een zuigbehoefte?
Een baby drinkt in ongeveer twintig minuten een fles leeg. Die tijd hebben ze nodig om hun zuigbehoefte te bevredigen. Baby’s die de fles snel leeg drinken lijken soms hongerig, maar hun zuigbehoefte is nog niet bevredigd. In dat geval kun je een speen kopen met een kleiner gaatje. Bij een drie standen speen geef je de voeding via de eerste stand. Vervang de speen op tijd want nieuwe spenen zijn stugger en de baby moet dan meer moeite doen om de fles leeg te drinken.
Zuigbehoefte
Baby's hebben een grote zuigbehoefte. Dat hebben ze nodig om te overleven. Door vaak en krachtig te zuigen brengen ze de melkproductie op gang. Een baby heeft meer behoefte om te zuigen als hij moe wordt en voor het slapen gaan. Het geeft een gevoel van veiligheid, verlaagt de hartslag en bloeddruk en hij wordt er rustig van.
Wat is clusteren?
Een baby is aan het clusteren als hij een gedeelte van de dag vaker wil drinken. Meestal is dat in de avonduren maar het kan ook een ander dagdeel zijn. Daarna gaat hij een langere tijd slapen. Clusteren is rustgevend voor een baby. Hij vervult daarmee verschillende behoeften. Zo kan hij behoefte hebben aan lichamelijk contact, of aan moedermelk en tegelijkertijd zijn zuigbehoefte bevredigen. Clusteren is maar een paar uur per dag, regeldagen duren een hele dag of enkele dagen.
Wat kun je doen tijdens regeldagen?
Om de regeldagen zo goed mogelijk door te komen is het in de eerste plaats belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Deze dagen kunnen zwaar zijn en veel energie vragen. Neem wat extra drinken en goede voeding. Zorg ook voor extra rustmomenten. Op deze dagen heeft een baby ook behoefte aan extra aandacht en lichamelijk contact. Neem je baby wat vaker bij je en knuffel lekker met hem.
Bij borstvoeding
Als je borstvoeding geeft mag je de baby vaker aanleggen, ook al is dat elk uur. Zorg ervoor dat hij de borst goed leeg drinkt zodat hij de vettere achtermelk ook binnen krijgt. Dit zorgt voor een gevoel van verzadiging. Als de borsten goed leeg zijn, wordt er meer melk aangemaakt. Als je baby hongerig en ontevreden blijft kun je een deskundige om advies vragen.
Bij flesvoeding
Een baby die flesvoeding krijgt mag een paar dagen wat meer voeding hebben. Een baby die langere tijd meer flesvoeding krijgt dan de normale dagelijkse hoeveelheid kan last krijgen van overgewicht. Hij krijgt meer voedingsstoffen binnen dan nodig is. In dat geval is het beter om voor andere voeding te kiezen waardoor de baby eerder verzadigd is.