Welke fles en speen passen het beste bij jouw baby?
Je wilt je baby flesvoeding geven, maar er zijn zoveel verschillende flessen en spenen, welke moet je kopen? Flessen zijn er in verschillende vormen en maten. Voor een pasgeboren baby worden de kleine, ronde flesjes (125 ml) het meest gebruikt. Zodra de baby meer voeding nodig heeft is een grotere fles handig. Bij elke fles zijn bijpassende spenen verkrijgbaar. Spenen zijn er in verschillende maten: small, medium, large en 1-2-3-standen. Small heeft een klein gaatje in de speen en large een groter gat. Spenen slijten wel na verloop van tijd. Het materiaal wordt slap en er ontstaan scheurtjes. Daarom moet een speen elke zes tot acht weken worden vervangen.
Welke fles is het beste voor mijn baby?
Een pasgeboren baby drinkt kleine hoeveelheden voeding per keer, meerdere keren per dag. Dan is een klein flesje van 125 ml een goede keuze. De flesjes zijn handig in gebruik. Als de baby meer voeding nodig heeft, kun je beter een grotere fles gebruiken. Er is veel te kiezen op dit gebied. Flessen zijn rond, driehoekig, met een brede opening, met een s-vorm, ergonomisch gevormd en voorzien van een ventielsysteem. Een ventielsysteem in de fles zorgt ervoor dat de baby minder lucht inslikt. Daarmee verminder je darmkrampjes, boertjes en spugen.
Flessen in verschillende vormen
De vorm van de fles heeft een functie. Zo ligt de driehoekige fles makkelijk in de hand, maar door de hoeken is deze lastig schoon te maken. De s-vorm in een fles zou helpen tegen reflux bij baby’s. Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. De werking van de s-vorm is echter niet bewezen. Flessen met een brede opening zijn makkelijk te vullen en goed schoon te maken. Zodra de baby zelf kan drinken is een fles met een ergonomische vorm handig. De baby kan deze fles beter vasthouden. Om erachter te komen welke fles bij jou en je baby past zou je verschillende vormen uit kunnen proberen.
Spenen in verschillende maten
Spenen zijn er in verschillende maten, van small tot large. Welke speen geschikt is, hangt af van de leeftijd en zuigkracht van de baby. Voor een pasgeboren baby is een speen in de maat small geschikt. Deze speen heeft één klein gaatje waar de melk niet te snel door stroomt. De baby zal zich minder snel verslikken. Als de baby groter wordt en meer gaat drinken, kun je overgaan op een grotere maat. Meestal is dat rond een maand of drie. Bij ingedikte voeding heb je ook een speen met een groter gat nodig.
Wanneer heeft de baby een andere maat speen nodig?
De baby heeft een andere speen nodig als hij veel moeite moet doen om de fles leeg te krijgen. Het leeg drinken duurt langer dan twintig minuten. Maar ook als de baby in slaap valt tijdens het drinken en te moe is om de fles leeg te drinken, kan hij toe zijn aan een andere speen. Daarnaast kan onrust tijdens het drinken erop wijzen dat de speen te klein is. Bij ingedikte voeding of pap moet het gat in de speen ook iets groter zijn, anders moet de baby erg veel moeite doen om het uit de fles te krijgen. Het wordt anders als je baby te snel drinkt en te veel spuugt, dan moet het gat juist niet te groot zijn.
Siliconen of latex spenen?
Spenen zijn gemaakt van latex of siliconen. Een latex speen is soepel en beïnvloedt de stand van de kaken en tanden nog minder dan een siliconen speen. Daar staat tegenover dat een siliconen speen sterker is en dat er geen overgevoeligheid voor het materiaal ontstaat. Siliconen spenen zijn ook makkelijk schoon te maken. Het materiaal kan na verloop van tijd wel scheuren. Controleer deze spenen regelmatig op scheurtjes.
1-2-3-standen-speen
Een speen met drie standen is handig omdat je de stand tijdens de voeding aan kunt passen. Als de baby begint te drinken en nog erg hongerig is, voed je op stand één. Zodra de baby moe begint te worden kun je kiezen voor een hogere stand zodat de voeding er makkelijker uitstroomt. Op de speen staan de drie standen. De stand waarop je voed zit onder de neus van de baby.
- Stand 1 - voor vloeibare, dunne voeding
- Stand 2 - voor licht ingedikte voeding
- Stand 3 - voor ingedikte voeding en pap
Spenen in verschillende vormen
Spenen zijn er in verschillende vormen. Je kunt kiezen uit:
- Kersmodel
- Brede speen
- Dentalvorm
Het kersmodel
Deze speen wordt veel gebruikt. Ze zijn er met een korte of lange speen. Voor een pasgeboren baby gebruik je het model met de korte speen.
Brede spenen
Dit model is voor baby’s die zowel borst- als flesvoeding krijgen. De speen lijkt op de vorm van de borst. De basis is breed, de speen kort. De lippen hebben veel contact met de speen door de brede basis. De korte speen komt niet zo ver in de mond waardoor kokhalzende baby’s beter uit deze speen drinken.
Spenen met dentalvorm
Deze spenen hebben een platte top. De platte top is aangepast aan het gehemelte en zou de ontwikkeling van de kaak stimuleren en scheefgroei bij de tanden voorkomen. Het is niet bewezen dat deze spenen beter zijn dan andere modellen.
Aan een speen wennen
Wil je graag een ander model speen proberen? Houd er dan rekening mee dat de baby tijd nodig heeft om hieraan te wennen. Soms kan de baby een andere vorm niet waarderen en gaat slechter drinken.
Het schoonmaken van flessen en spenen
Na aankoop moeten spenen en flessen worden gesteriliseerd door ze uit te koken. Daarna mag je ze in de vaatwasser op minimaal 55 graden Celsius wassen, of je wast ze met de hand af. Spoel de fles en speen ook meteen na de voeding af, zodat voedingsresten niet in de fles achter blijven. Daarna afwassen met warm water en afwasmiddel. Voor het schoonmaken van de binnenkant gebruik je een flessenborstel. Laat de spenen en flessen op kop drogen, op een schone, droge doek.
Flessen en spenen steriliseren
Je kunt flessen en spenen steriliseren door ze uit te koken. Neem hiervoor een pan met water zonder deksel. Leg de schone flessen in de pan en breng het water aan de kook. Laat de flessen minimaal vijf tot tien minuten koken. De laatste drie minuten mogen de spenen erbij. Giet het water af en laat flessen en spenen op een schone, droge doek drogen. Voor het steriliseren kun je eventueel ook een sterilisator gebruiken.
Wanneer moet je een speen vervangen?
Een speen gaat zes tot acht weken mee. Na verloop van tijd wordt het materiaal slapper en ontstaan er scheurtjes. Het gat in de speen kan hierdoor groter worden, waardoor de baby te veel voeding binnen krijgt en zich makkelijk verslikt. Controleer de spenen vaker bij baby’s met tandjes. Er ontstaan sneller beschadigingen door het bijten op de speen.