Kinderen en hersenschudding
Kinderen rennen doorgaans redelijk onbesuisd door het leven. Een goede val hier en daar is dan ook vrijwel onvermijdelijk, hoe goed u ook oplet. Meestal kunt u de gevolgen af met wat pleisters. Een val op het hoofd kan echter een hersenschudding veroorzaken. Hier kunt u lezen wat dit inhoud, wat u zelf moet doen en wat de gevolgen zijn.
Wat is een hersenschudding
De hersenen worden beschermd door de schedel. Door een val op stoot op het hoofd kunnen de hersenen een kneuzing oplopen waardoor de hersenen tijdelijk niet meer goed functioneren. Ook een val op het stuitje zou een hersenschudding kunnen veroorzaken
Bij wie komt een hersenschudding voor
In principe kan iedereen hiermee te maken krijgen. Bij kinderen tot 6 jaar en kinderen ouder dan 14 jaar komt het echter vaker voor en jongens krijgen statistisch gezien eerder te maken met een hersenschudding dan meisjes.
Wat zijn de verschijnselen van een hersenschudding
- Bewusteloosheid of niet meer reageren op de omgeving dit kan heel kort duren tot maximaal 15 minuten. Indien er sprake is van langere bewusteloosheid spreekt men van een hersenkneuzing. Hoe langer de bewusteloosheid hoe ernstiger de hersenschudding.
- Verwardheid, angstig zijn, huilen steeds dezelfde vragen stellen dit kan enkele minuten tot een uur duren
- Geheugenverlies, gebeurtenissen vlak voor de hersenschudding tot na de hersenschudding vergeten. Alhoewel de periode die vergeten is misschien korter zal worden zal het geheugenverlies niet geheel verdwijnen.
- Hoofdpijn enkele uren tot enkele dagen na de val. Meestal verdwijnen deze klachten na een week, soms duurt het langer
- Misselijkheid en braken
- Uitwendige verwondingen: bulten en/of open wonden
De oorzaak van hersenschudding
Door de klap die de hersenen te verwerken krijgen kunnen zij tijdelijk niet meer goed functioneren en waardoor tijdelijk hersenfuncties uitvallen. Nadat de hersenen zich hebben hersteld keren de uitgevallen hersenfuncties weer terug. Een hersenschudding veroorzaakt in principe geen definitieve schade.
Wat kunt u zelf doen indien een kind is gevallen en u een hersenschudding vermoedt
- Als een kind bewusteloos is, leg het dan op zijn zij
- Maak knellende kleding los
- Kijk of het iets in de mond heeft
- Waarschuw altijd een arts (ook als het kind kort bewusteloos is geweest)
- Laat bewusteloze kinderen liggen
- Zorg ervoor dat het kind niet teveel afkoelt
Hoe wordt de diagnose hersenschudding gesteld
Dit gebeurt op grond van het verhaal van het kind en het verhaal dat omstanders kunnen vertellen. Ga dus zoveel mogelijk na wat er precies is gebeurt. Een neurologisch onderzoek kan aanwijzen of er echt sprake is van een hersenschudding of ernstiger hersenletsel. In principe is er bij kinderen met een hersenschudding geen andere waarneembare schade te zien dan bijvoorbeeld een bult of buts, ook op een hersenscan zullen geen afwijzingen kunnen worden geconstateerd
Behandeling van de hersenschudding
- Soms kan er na een hersenschudding een complicatie ontstaan. Door de klap kan een klein bloedvat beschadigd zijn geraakt waardoor uw kind in de loop van de tijd na de klap suf wordt. Vaak zal een arts u dan ook een wekadvies geven waarbij u uw kind regelmatig (bijvoorbeeld ieder uur) wakker moet maken om te kijken of deze niet suf reageert. Mocht dat wel het geval zijn dan zal ziekenhuisopname noodzakelijk zijn
- Rust: de hersenen kunnen zich het beste herstellen als ze hier de kans toe krijgen. Kinderen geven echter zelf aan hoeveel rust ze nodig hebben. Bij een ernstige hersenschudding zullen zij veel gaan slapen en bij een minder ernstige hersenschudding zullen zij zich doorgaans terugtrekken en de rust opzoeken.
- Pijnstillers: Bij ernstige hoofdpijnen kan het kind paracetamol gebruiken conform de dosering. Het gebruik van pijnstillers kan bijdragen aan het herstel. Voor de dosering kunt u de aanwijzingen op de verpakking gebruiken.
- Het is overigens een fabeltje dat kinderen hoofdpijn zouden houden als een kind te snel opstaat, daarbij is het een onmogelijke opgave kinderen die zich goed voelen in bed te houden.
Dit artikel is niet geschreven om zelf de diagnose van een hersenschudding vast te kunnen stellen bij uw kind. Bij het vermoeden van een hersenschudding is het verstandig om altijd een arts te raadplegen. Bovendien moet het slachtoffer minstens 24 uur lang goed in de gaten worden gehouden omdat er nog kans is op een hersenbloeding.
Heeft uw kind eenmaal last gehad van een hersenschudding dan is het goed mogelijk dat er door het trauma enkele wervels zijn verschoven. Mocht uw kind dan ook langdurig last houden van vage hoofdpijnen dan kan een orthomaueel arts wellicht uitkomst bieden. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u
hier lezen.