Gebruik van een speenkoord: de voordelen en aandachtspunten

Gebruik van een speenkoord: de voordelen en aandachtspunten De ene baby heeft er niets mee en de ander is er enorm aan gehecht; een (fop)speen. Ouders en verzorgers van een kind dat een speentje gebruikt, zullen weten dat deze nooit ver weg mag zijn. Gelukkig is het speenkoord uitgevonden. Dit handige koordje zorgt ervoor dat het speentje vastgemaakt kan worden aan de kleding van het kind, waardoor de speen dichtbij blijft. Gebruik van een speenkoord heeft diverse voordelen maar vergt ook een bepaalde mate van oplettendheid. Een speenkoord wordt ook wel speenketting of fopspeenkoord genoemd.

Redenen om een speenkoord te gebruiken

De discussie of het gebruiken van een fopspeen aan te bevelen is of juist niet is er een die al uitvoerig gevoerd is en nog wel zal blijven worden. Het gebruik van een speentje om een baby stil te krijgen, de zuigbehoefte te beantwoorden of het kindje rustig in slaap te laten vallen, is heel gebruikelijk. 75 tot 85 procent van de kinderen in westerse landen gebruikt voor korte of langere tijd een fopspeen. Indien het kind een fopspeen gebruikt kan een speenkoord van pas komen in verband met de volgende voordelen.

Speentjes aan een koord zijn minder makkelijk te verliezen

Kleine kinderen raken van alles kwijt. Sokjes, speelgoed en natuurlijk ook speentjes. Het voortdurend afzoeken van de luiertas, de commode en de kinderwagen kost niet alleen veel tijd maar is ook frustrerend. Helemaal te voorkomen is het niet, maar de kans dat een fopspeen zoek raakt als deze door middel van een speenkoord bevestigd is aan het kindje, is een stuk kleiner. Het niet hoeven te zoeken naar een speentje is bovendien prettig voor zowel de ouder als het kindje, zo raakt het kind niet onnodig overstuur. Bovendien is het voordeliger en duurzamer om niet overal in huis spenen te leggen, maar de voorraad te beperken tot twee speentjes inclusief koord. Ook als de spenen niet zoek geraakt zijn dienen deze op tijd vervangen te worden. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om iedere zes weken de speen vervangen. De nieuwe speen kan weer bevestigd worden aan het vertrouwde speenkoord. Speenkoorden variëren in prijs van een paar euro tot exclusieve exemplaren waarvoor diep in de buidel getast moet worden.

De fopspeen blijft langer schoon aan een speenkoord

Omdat de speen met behulp van een handig en veilig sluitmechanisme aan de kleding van de baby bevestigd is, kan deze minder makkelijk op de grond belanden. Zeker wanneer het kindje in een stoeltje zit of bijvoorbeeld rond de tafel loopt en er genoeg afstand is tussen de speen en de vloer. Op deze manier hoeft de speen een stuk minder vaak schoongewassen en gesteriliseerd te worden. Bij een kruipend kindje zou de speen toch over de grond kunnen slepen als deze aan het speenkoord hangt. Blijf dus alert en reinig de speen regelmatig.

Het speenkoord is een leuk accessoire

De speenkoordjes komen in allerlei ontwerpen en variaties wat betreft kleuren en materialen. Er zijn bijvoorbeeld koordjes met opdruk van bekende figuurtjes die de kinderen aanspreken en felgekleurde speenkoorden in allerlei vormen en materialen. Daarnaast zijn er ook relatief neutrale koordjes, bijvoorbeeld gemaakt van houten kralen, die makkelijk combineren met iedere outfit. Als het kindje de kinderopvang bezoekt, is het altijd handig om de naam op het speenkoordje te schrijven, of te kiezen voor een koord waarbij de naam onderdeel uitmaakt van het ontwerp. Op deze manier kan er geen verwarring ontstaan.

Aandachtspunten bij het gebruik van een speenkoord

Zoals bij alles dat we gebruiken voor baby's en kleine kinderen, is de veiligheid van het allergrootste belang. Ook bij het gebruik van een speenkoord is voorzichtigheid belangrijk. Let op de volgende punten om het speenkoord veilig te gebruiken:

Let op of het speenkoord aan de gestelde veiligheidsnorm voldoet

De veiligheidsnorm die van toepassing is op speenkoorden en andere artikelen voor zuigelingen en peuters is de NEN – norm 12586. In deze norm is opgenomen dat een speenkoord maximaal 22 cm lang mag zijn en een breedte moet hebben van minimaal 2 mm. Tot slot is van belang dat het materiaal BPA-vrij is.

Gebruik het speenkoord niet in de wieg of het bedje van het kindje

Gebruik van een speenkoord in de wieg of het bedje wordt afgeraden omdat er verstikkingsgevaar zou zijn. Het gevaar is met name aanwezig bij (te) lange speenkoorden. Kies uit voorzorg daarom ook bij voorkeur voor een relatief kort speenkoord. Een alternatief is het gebruik van een speendoekje voor als het kindje gaat slapen.

Een speenkoord is geen speelgoed

Natuurlijk zijn de koordjes erg aantrekkelijk voor kinderen. Ze zijn echter niet gemaakt om op te bijten, veelvuldig mee te gooien of om op andere ruwe manieren mee te spelen. Op deze manier zouden er onderdelen, denk aan kralen, los kunnen laten, die het kindje in zijn of haar mond kan doen. Wees daarom alert en controleer het speenkoord regelmatig.
© 2020 - 2024 Marlise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fopspeen voor uw babyDe fopspeen voor uw babyBijna alle baby's gebruiken een fopspeen. De speen zorgt voor het bevredigen van de zuig behoeftes van de baby zonder da…
Pas op met de fopspeenPas op met de fopspeenOver het gebruik van de fopspeen zijn de meningen verdeeld. De voordelen ervan variëren volgens velen van een ‘kalme bab…
De fopspeen thermometerMet een fopspeen thermometer kunt u heel eenvoudig en zonder problemen uw kleintjes op koorts controleren. In feite is h…
Fopspeen met de mond schoonmaken: goed of slecht?Fopspeen met de mond schoonmaken: goed of slecht?Wanneer een baby of kind zijn fopspeen laat vallen, is er niet altijd water in de omgeving om het even af te spoelen. We…

Atopisch eczeem bij een baby: symptomen en behandelingAtopisch eczeem bij een baby: symptomen en behandelingAtopisch eczeem – ook constitutioneel eczeem genoemd – is een jeukende, erfelijke huidaandoening, die vaak een chronisch…
Meconiumaspiratiesyndroom (MAS): symptomen en behandelingMeconiumaspiratiesyndroom (MAS): symptomen en behandelingHet meconiumaspiratiesyndroom (MAS) komt alleen voor bij pasgeborenen. Als de eerste ontlasting van de baby, het zogehet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mathias-Ziegler, Pixabay
  • https://fopspeenkoord.nl/wat-is-een-speenkoord-of-speenketting/
  • https://www.babyzus.nl/c-4403889/veiligheid/
  • https://www.mamaenzo.nl/meeste-ouders-vervangen-fopspeen-te-laat-2/
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/174039-speen-voor-de-baby-voordelen-en-nadelen-van-de-fopspeen.html
Marlise (8 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.