Waterpokken (Varicella)

Waterpokken (Varicella) Waterpokken is een virusziekte, die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. Meer dan 90% van de mensen krijgt deze ziekte. Eens gehad, keert hij nooit meer terug. Maar ondanks dat je hem maar één keer krijgt, kan het wel érg vervelend zijn.Wat zijn waterpokken precies en kan het gevaarlijk zijn?

Herpesfamilie

De herpesfamilie is een groep van verschillende virussen die mensen en dieren kunnen oplopen. Er zijn zo’n honderd ziektes bekend, maar slechts acht daarvan komen ook daadwerkelijk bij mensen voor. Enkele bekende ziektes in de herpesfamilie zijn waterpokken, gordelroos, genitale herpes en de koortslip.

Het woord herpes komt van het woord herpein, dat in het Grieks ‘kruipen’ betekent. Er zijn verschillende theorieën over de reden van deze naam. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat de naam is gekozen, omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft na de infectie. Een andere theorie is dat het net lijkt alsof een koortslip over het lichaam kruipt. Wat de precieze reden is van de naam van het virus is helaas niet bekend.

Waterpokken

Een besmetting van waterpokken vindt plaats via het hoesten. Nadat iemand is besmet, zullen de eerste symptomen twee tot drie weken later komen. De eerste symptomen zijn misselijkheid, hoofdpijn en hangerigheid. Al snel komen er rode en jeukende bultjes op de romp. Dit verspreid zich naar de armen, benen, het hoofd en het gezicht. Na een paar dagen zullen de bultjes openbarsten en opdrogen tot korsten. Na ongeveer twaalf dagen verdwijnen de vlekken weer.

Besmetting van waterpokken

Waterpokken zijn besmettelijk vanaf één dag voor het uitbreken van de ziekte tot alle blaasjes zijn ingedroogd. Houd uw kind in deze periode dan ook thuis en vermijd zoveel mogelijk het contact met kinderen die de ziekte nog niet hebben gehad.

Jeukende bultjes

De bultjes van waterpokken jeuken vaak. Door het krabben kan er een huidinfectie ontstaan. Uw arts kan hiervoor een antibiotica voorschrijven. Om de schade te beperken kunt u het beste de nagels van uw kind kort houden.

Koorts

Er is een kans dat uw kind koorts krijgt wanneer het waterpokken heeft. Zorg ervoor dat uw kind in een warme kamer is, die goed geventileerd is. Mocht het kind veel zweten, veeg dit dan regelmatig af met een lauwwarme washand of een spons. Verschoon regelmatig de pyjama of de lakens.

Kinderen onder de twaalf mogen géén aspirine, omdat er een verband is met de aandoening het syndroom van Reye. Geef in plaats daarvan paracetamol in de aangegeven dosis.

Als uw baby, jonger dan zes maanden, een temperatuur heeft van meer dan 38,3 graden, dan dient u een arts te raadplegen. Bij een ouder kind of een volwassene hoort u een arts te raadplegen bij 40 graden of meer.

Gordelroos

Tijdens de waterpokken is er een kans dat het virus zijn weg vindt naar de wortel van een zenuw die zich in het ruggenmerg bevindt. Het virus kan daar blijven sluimeren en actief worden bij oudere mensen waarvan het immuunsysteem verzwakt is.

Gordelroos kan een stekende pijn veroorzaken en er verschijnen blaasjes op de huid van de zenuw. De uitslag kan zo’n twee tot drie weken blijven zitten. Als de uitslag op de huid is verdwenen kan de pijn nog wel een paar weken blijven aanhouden.

Het virus kan zich ook bij het oog bevinden. U dient dan erg voorzichtig te zijn, omdat blindheid een gevolg kan zijn van de infectie. Een infectie aan het oog kan behandeld worden met oogdruppels, oogzalf of tabletten.

Tegen de jeuk van de blaasjes kunt u zinkoxidezalf gebruiken. Het middel aciclovir kan de pijn en jeuk verminderen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Wat is Gordelroos (Herpes Zoster) en wat is er aan te doen?Wat is Gordelroos (Herpes Zoster) en wat is er aan te doen?Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een pijnlijke huiduitslag. Hier lees je hoe gordelroos ontstaat, wat de sy…
Waterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken is een infectie. Deze infectie veroorzaakt koorts en zorgt ervoor dat er blaasjes ontwikkeld worden over het…
Waterpokken, wat is het en wat kan je er tegen doen?Waterpokken is een kinderziekte die erg besmettelijk is. Vrijwel ieder kind heeft weleens de waterpokken gehad.

De populairste babynamen met naambetekenisDe populairste babynamen met naambetekenisVeel pasgeboren kinderen krijgen een hippe naam. Tegenwoordig letten de ouders op veel dingen wanneer ze een naam gaan k…
Over katoenen luiersIn dit artikel vind je informatie over de verschillende soorten katoenen luiers, de voor- en nadelen en enkele bekende m…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.