DNA test: ben je de vader van je kind of niet?
De DNA test is een term die te pas en te onpas gebruikt wordt op televisie tegenwoordig. De makers achter CSI pretenderen dat DNA onderzoek hét technische snufje op forensisch gebied is. Ook in andere omstandigheden is de DNA test populair: echtscheidingszaken, vaderschapstesten, dna test voor de baby en erfelijk onderzoek. Waar hebben DNA testen deze populariteit aan te danken?
Wat is DNA?
James Watson en Francis Crick ontdekten op 21 februari 1953 de oplossing van een mysterie: het geheim achter erfelijkheid was niet langer meer een geheim. Op deze dag ontdekten de wetenschappers een model van DNA, een goedje dat sterk verbonden blijkt te zijn met erfelijkheid.
Ons lichaam is opgebouwd uit een enorm aantal cellen. Deze cellen vormen tezamen wat wij ons lichaam noemen. Je hebt speciale hartcellen, zenuwcellen, hersencellen en ga zo maar door. Elke cel heeft een eigen kern wat unieke informatie bevat: DNA. Dit DNA bevat alle erfelijke informatie omtrent de aanleg van organismen. DNA bevat onder andere informatie over je bloedgroep, haarkleur en huidskleur.
Een wenteltrap
Ons DNA blijkt de vorm van een wenteltrap te hebben. De leuningen van de wenteltrappen zijn twee lange strengen nucleotiden, welke samen de trap, oftwel een dubbele helix vormen. Deze leuningen zijn met elkaar verbonden door de baseparen.
Zo'n streng DNA is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Elke nucleotide bevat drie onderdelen:
- Een base
- Deoxyribosegroep
- Fosfaatgroep
Hieraan dankt DNA zijn naam: desoxyribonucleïnezuur
Vier basen
Het DNA kent vier soorten basen: guanine, cytosine, adenine en thymine. Deze basen kunnen slechts op enkele manieren met elkaar verbonden worden, maar de volgorde, oftewel de sequentie, is oneindig. De deoxyribosegroep en de fosfaatgroepen houden de basen bij elkaar.
Toepassing van DNA tests
Vroeger werd het DNA enkel gebruikt om misdadigers op te sporen door DNA gevonden op de plaats delict te vergelijken met DNA van de verdachte. Tegenwoordig kent DNA nog een aantal toepassingen, waarvan de oudersschapstest of paternity test toch wel een van de meest controversiële en opvallende toepassingen is.
Ben je de vader van je kind of niet?
Wanneer je er achter wilt komen of je inderdaad de vader van je kind bent, zoals je partner beweert, kan je een vaderschapstest of verwantschaptest doen. Hierbij wordt wat slijmvlies van je afgenomen wat DNA bevat wat vervolgens vergeleken wordt met het DNA van je kind. Omdat elk kind de helft van de chromosomen van de ouders ontvangt, moet het DNA patroon van het kind sterk overeenkomen met jouw DNA patroon als je de vader bent.
Je kan een vaderschapstest al voor zo'n €300 uit laten voeren, waarbij het onderzoeksresultaat van de DNA tests rechtsgeldig is. Een dergelijk onderzoeksresultaat kan je na ongeveer 2 weken na de test verwachten.