Help je kind van de speen af

Help je kind van de speen af Voor veel kinderen is de speen een belangrijk hulpmiddel om te kunnen slapen. Bovendien biedt het troost als ze ziek of verdrietig zijn. Voor de ouders is het vaak niet makkelijk om een kind dat aan de speen gewend is, hiervan af te helpen. In dit artikel wordt een aantal bewezen manieren aangedragen om u hierbij te helpen.

Wanneer van de speen af?

Het is verstandig om uw kind voor de eerste verjaardag van de speen af te helpen. Daarna wordt het moeilijker omdat het kind er dan te veel aan gewend geraakt is. Bovendien is het slecht voor het gebit; tanden kunnen scheef gaan staan. Wel is het nog altijd makkelijker om een kind van de speen af te helpen dan van het duimen. De duim is immers altijd voorhanden.

Hoe begin ik met het afleren van de speen?

In het algemeen wordt aangeraden om al vanaf het begin het speengebruik te beperken tot de slaaptijden. Zo zal uw kind er gelijk aan wennen, dat de speen niet altijd beschikbaar is. Heeft u uw kind de speen ook overdag laten gebruiken, bouw het dan langzaam af. Laat uw kind bijvoorbeeld 's morgens de speen zelf in een mooi doosje of potje stoppen, zodat 'de speen ook even kan slapen'. Geef 'm dan wel weer tijdens het eventuele middagslaapje en 's avonds voor het naar bed gaan.

Daarnaast is het verstandig om de speen zodra het kind slaapt, uit de mond te halen. Door het speengebruik leren kinderen anders niet om tijdens het slapen hun mond dicht te houden en kunnen ze gaan snurken. Bouw het gebruik langzamerhand verder af tot uw kind de speen niet meer nodig heeft.
Natuurlijk zal het afwennen van de speen makkelijker zijn als dit in een rustige periode gedaan wordt. Heeft het kind net een broertje of zusje gekregen, zit u midden in een verbouwing of is er een andere belangrijke gebeurtenis, wacht dan even tot alles weer zijn normale gang gaat.

Mijn kind is al ouder dan een jaar en wil zijn speen niet inleveren, wat doe ik nu?

Bij wat oudere kinderen kan het helpen om een beloning in het vooruitzicht te stellen. Laat ze bijvoorbeeld zelf een stuk speelgoed uitzoeken en zet dat in het zicht op een kast. Zo worden ze er steeds aan herinnerd dat er een beloning wacht. Dit hoeft niets duurs te zijn; met een klein knuffeltje of autootje of iets dergelijks zijn ze vaak al erg blij. Of stel ze iets anders leuks in het vooruitzicht: een ijsje gaan eten of een uitje naar de kinderboerderij of dierentuin, wellicht wat muntjes voor in de spaarpot.

Vaak verzinnen ouders ook creatievere oplossingen: laatst las ik over een vader wiens dochtertje haar speen niet wilde inleveren. Hij pakte zowel haar speen als haar lievelingsknuffel af met de woorden: 'Daar ben je nu te oud voor!'. Het meisje ging natuurlijk huilen en papa gaf haar toen haar knuffel terug: 'Nou vooruit, dan mag je deze wel houden.' Vervolgens vroeg ze nooit meer naar haar speen.

Een moeder die ik ken, liet haar zoontje zijn speen aan zijn babyneefje geven: 'Speentjes zijn voor baby's, dus geef die van jou maar aan de baby.' Ze had hem er al een paar dagen op voorbereid en hij gaf zonder morren zijn speen af. Af en toe vroeg hij er nog naar, maar dan kon zijn mama tegen hem zeggen: 'Die heb je toch aan de baby gegeven?'. Inmiddels is ook hij helemaal van zijn speen af.

Mijn eigen zoontje was al drie geweest en ook nog steeds niet van zijn speen af. Tot hij 'm een keer, ondanks onze waarschuwingen dat hij het ding kwijt zou raken, meenam naar de peuterspeelzaal. Hij vergat zijn speen inderdaad en de leidsters waren zo aardig om ons te helpen. Ze vertelden hem, dat ze de speen niet hadden gevonden. Naar een nieuwe vroeg hij niet en iedere keer als hij naar zijn oude speen vroeg, konden wij tegen hem zeggen dat hij die zelf verloren was. Nu zijn we een paar maanden verder en hij heeft het er niet meer over. Soms helpt alleen een rigoreuze oplossing: gooi de speen weg voor de neus van het kind of liever: laat hem of haar het zelf doen. Misschien hebben ze er even wat moeite mee, maar dat gaat vanzelf weer over.

Tot slot

Ongetwijfeld zijn er ouders die nog hele andere oplossingen verzonnen hebben. Werken de genoemde manieren niet, dan is het een aardig idee om eens op een forum voor ouders te gaan kijken. Heeft u zelf nog een aardige oplossing, geef 'm dan gerust door om dit artikel aan te vullen. U zult er een hoop ouders vast een groot plezier mee doen. En alle moeders en vaders die hun kind van de speen af willen helpen: veel succes gewenst.
© 2007 - 2024 Mama-jm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speen voor de baby: voordelen en nadelen van de fopspeenSpeen voor de baby: voordelen en nadelen van de fopspeenCirca 75 tot 85 procent van de kinderen in Westerse landen gebruikt voor kortere of langere tijd een fopspeen. Maar is s…
Het gebruik van een speen aflerenHet gebruik van een speen aflerenEen kind en zijn speen zijn vaak onafscheidelijk van elkaar. Wanneer een baby eenmaal aan zijn speen is gewend, kan hij…
Het afleren van de fopspeenHet afleren van de fopspeenDe fopspeen is heel makkelijk wanneer uw kind een grote zuigbehoefte heeft. Wanneer het kind ouder word wilt u natuurlij…
De fopspeen voor uw babyDe fopspeen voor uw babyBijna alle baby's gebruiken een fopspeen. De speen zorgt voor het bevredigen van de zuig behoeftes van de baby zonder da…

Stimuleer je baby's ontwikkeling (0 - 2 maand)Stimuleer je baby's ontwikkeling (0 - 2 maand)Pasgeboren baby's enkel passief? Of kan je al wat spelletjes doen? Welk speelgoed hebben ze nodig? Hoe stimuleer je hun…
Misbruik van kinderenMisbruik van kinderenHoe vaak komt dit nog voor en wat wordt er gedaan voor de slachtoffers en hun familie. Wat wordt er gedaan met de dader…
Bronnen en referenties
Mama-jm (2 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.