Desmopressine-acetaat - het middel tegen bedplassen

Plast u kind nog in bed op een hogere leeftijd? Wil het maar niet stoppen? Dan is desmopressine-acetaat neusspray een zeer goed medicijn voor uw kind om het bedplassen tegen te gaan. Dit medicijn is een zeer effectief middel en wordt vaak gebruikt voor kinderen die maar niet van het bedplassen afkomen. Neem altijd eerst contact op met uw huisarts als u dit medicijn wilt gaan gebruiken.

Werkt het echt?

Ja, dit medicijn is een zeer goed middel tegen het bedplassen. U kunt via de dokter een flesje (neusspray) krijgen van 5 ml, wat goed is voor 50 doses. U kunt, afhankelijk van wat uw huisarts zegt, beginnen met twee pufjes per dag en het dan afbouwen naar één pufje. Een arts adviseert dit niet altijd te gebruiken tegen het bedplassen. Op een gegeven moment moet het bedplassen natuurlijk overgaan.

Een huisarts adviseert u in eerste instantie een plaswekker: een luier met een verbinding naar een wekker, die het kind moet wakker maken als het plast. Echter, veel kinderen kunnen niet worden wakkergemaakt. Ze kunnen dan aggressief worden of verward raken. Dan is de neusspray een zeer handige en prettige oplossing.

Het verkrijgen van desmopressine gaat altijd op recept van de huisarts

U zult merken dat u het bed van uw kind ’s nachts niet meer hoeft te verschonen. Uw kind blijft waarschijnlijk geheel droog. U kunt naast dit medicijn ook nog met beloningen werken voor uw kind. Dit kan een extra stimulatie zijn. Als u dan stopt met de neusspray, zou het een voor placebo-effect kunnen zorgen; dit is zeker niet bij ieder kind mogelijk.

Waarvoor wordt desmopressine-acetaat gebruikt?

Dit medicijn bevat een vervangende stof voor het natuurlijke hormoon vasopressine. Vasopressine is een stof die normaalgesproken in het lichaam aanwezig is. Het wordt door de hypofyse, een orgaan bij de hersenen, gemaakt. Dit hormoon regelt de hoeveelheid urine die door de nieren wordt gemaakt.

Desmopressine-acetaat neusspray wordt gebruikt bij:
  • Onvoldoende natuurlijk vasopressine productie. Dit kan aangeboren zijn, maar het kan ook zijn dat de hypofyse operatief is verwijderd.
  • Het vaststellen van de aandoening centrale diabetes insipidus.
  • Het vaststellen van het functioneren van de nieren.
  • Bedplassende kinderen en volwassenen.

Waarop moet u letten bij het gebruik?

  • Uw arts moet de dosering individueel bepalen. Een dosering van 10 microgram (één pufje uit de neusspray) tot 20 microgram (twee pufjes) in een reële dosering. De urineproductie zal normaal worden bij een dosering van 10 tot 20 microgram desmopressine tweemaal daags.
  • Bedplassers kunnen dit medicijn het beste ’s avonds een uur voor het slapen innemen.
  • Het is het beste om een uur voor het sprayen en acht uur na het sprayen niet of minimaal te drinken. U wordt aangeraden iets te drinken op het moment dat u écht dorst krijgt.
  • Houd de neusspray buiten het bereik en zicht van kinderen.
  • Bewaartips: niet laten bevriezen en niet bewaren in een ruimte met een temperatuur hoger dan 25 graden Celsius.

De eventuele bijwerkingen

  • Hoofdpijn, maagpijn, misselijkheid, verstopte neus, bloedneus (vaak: bij 1 op de 10 tot 1 op de 100 patiënten).
  • Overgevoeligheidsreacties, te laag zoutgehalte in het bloed, (bij kinderen) emotionele stoornissen. (zeer zelden: bij 1 op de 10.000 patiënten).

Het is ook mogelijk dit medicijn oraal in te dienen in plaats van nasaal.

Tegenwoordig bestaat er een, volgens experts, beter medicijn tegen bedplassen; Minrin Melt. Dit is een tablet in plaats van een neusspray die veiliger is. De zeer zeldzame (1/10.000), maar ernstige bijwerking hyponatriëmie (te laag natriumgehalte in bloed) bij de neusspray treedt minder vaak op bij deze Minrin Melt tablet.

Lees altijd eerst de bijsluiter

Vraag uw huisarts altijd naar advies en meer informatie.
Vraag de huisarts meteen naar het alternatieve medicijn, zoals hierboven vermeld, in verband met de bovengenoemde bijwerking.
© 2010 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Bedplassen bij volwassenenBedplassen bij volwassenenWie denkt dat alleen kinderen in hun bed plassen heeft het mis... Deze kwaal komt ook bij volwassenen voor maar heeft da…
Plaswekker: werking, kosten (huren/kopen) en vergoedingPlaswekker: werking, kosten (huren/kopen) en vergoedingEen plaswekker is een effectieve en geheel veilige methode om kinderen die 's nachts in bed plassen te leren wakker te w…
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.

Waarom huilt een babyHet huilen van een baby is onderdeel van hun manier van communiceren.Baby’s huilen niet omdat ze stout zijn of vervelend…
ADHD Checklist: Symptomen en kenmerken van hyperactiviteitADHD of hyperactiviteit bij kinderen staat behoorlijk in de belangstelling. Voor ouders is het een zegen dat er eindelij…
Jokaz (47 artikelen)
Laatste update: 18-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.