Kinderen en geneesmiddelen

Kinderen kunnen onverwacht reageren op geneesmiddelen die meestal bij volwassenen worden getest. Jonge organen zijn wispelturig. Een juiste dosering ligt niet voor de hand. De resultaten laten soms op zich wachten. Een kind blijkt geen jonge volwassene.

Veiligheid voor alles

  • Lees de bijsluiter en bewaar hem hij het geneesmiddel. Twijfel je aan een dosering? Vraag liet opnieuw aan je apotheker of arts
  • Wijzig de dosering niet zelf. Ze steunt op onderzoeksgegevens
  • Respecteer de bewaartemperatuur en de vervaldatum
  • Gaat het medicijn mee naar school, onthaalouders of crèche: schrijf naam en voornaam van het kind en de dosering op het medicijn
  • Houd geneesmiddelen uit kinderhanden. Noteer de gegevens van het antigifcentrum op een duidelijke plaats
  • Wie omgaat met zieke kinderen wast regelmatig de handen.

Jonger dan 6 jaar en koorts

Lichte koorts (tot 38°C) vraagt niet onmiddellijk om een paracetamolpreparaat. Laat het kind veel drinken, dek het licht toe en spons het af met lauw water. Is het kind jonger dan drie maanden, duurt de koorts langer dan drie dagen of geeft het kind een suffe indruk, contacteer dan de arts. Geef nooit antibiotica op eigen houtje.
Bij hoge koorts (40°C) krijgen kinderen in zeldzame gevallen stuipen. Roep dan altijd de arts.

Hoest

Kinderen onder de vijf jaar hebben weinig baat bij hoestsiropen voor volwassenen. Afhankelijkheid en wiegendood zijn beschreven. Een verzachtende tijm-of vliersiroop of een stoominhalatie bij kriebelhoest kan wel.
Houd de neus vrij door te spoelen met een zoutoplossing.Vanaf zeven jaar zijn neusdruppels of -sprays voor volwassenen toegelaten. Raadpleeg een arts indien geen beterschap na vier dagen. Kinderdruppels worden beperkt gebruikt. Eén tot twee druppels in elk neusgat tot driemaal per dag.

Middenoorontsteking

Het middenoor staat via een kanaaltje in verbinding met de keelholte. Van hieruit klimmen bacteriën en virussen naar boven. Dàt moet bestreden worden. Door vochtophoping achter het trommelvlies gaat dit pijnlijk spannen. Scheurt het spontaan dan is de pijn verdwenen. De arts kan zo nodig het trommelvlies doorprikken en buisjes (diabolo's) inplanten. De etter vloeit nu vrij weg. Water en microorganismen kunnen wel binnen. Zwemmen (met oordoppen) mag; duiken is niet verstandig. Zeepwater in het oor is te mijden. Bij overmatig gebruik van ontsmettende oordruppels loop je kans op gehoorverlies. Daarom zijn deze op voorschrift. Bij genezing van de wonde worden de buisjes vanzelf uitgedreven.

Vaccins nooit vergeten

Vaccins bestaan uit stukken van gedode kiemen of levende, verzwakte kiemen.Door vaccinatie bouwt het kind afweerstoffen op. Die weerstand geldt levenslangof maar enkele jaren. Hervaccinatie of een `rappel' is dan nodig. Bijvoorbeeld tegen
tetanus om de tien jaar en tegen rode hond (rubella) bij meisjes van twaalf jaar. De wet verplicht alleen de vaccinatie tegen polio of kinderverlamming. Difterie-, tetanus- en kinkhoestvaccinatie zijn sterk aangeraden vanaf twee maanden. Rond de twaalfde maand komen bof, mazelen, rode hond en meningokok C in aanmerking.

Pukkels en jeuk

Virusziekten zoals de vijfde en de zesde ziekte zijn van korte duur (3 à 5 dagen) en meestal goedaardig met wat huiduitslag en lichte koorts. Waterpokken, roodvonk, mazelen en rode hond zorgen voor meer koorts, huiduitslag en jeuk.
Rust en antibiotica houden samen met koortswerende en jeukstillende middelen de ziekte in bedwang. Deze virussen zijn zeer besmettelijk. Het kind mag niet naar school of kinder- dagverblijf.
© 2010 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopatische geneesmiddelen van VSM voor baby'sBaby’s kunnen regelmatig ziek zijn; soms wel 10 tot 12 keer per jaar. Veelvoorkomende kwalen bij baby’s zijn verkoudheid…
Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!Medicijnen lijken voor kinderen vaak op snoepjes. De schadelijke gevolgen daarvan zijn aanzienlijk, want per jaar lopen…
Welke geneesmiddelen verkoopt een drogist?In een drogisterij zijn geneesmiddelen te koop waarvoor geen doktersrecept nodig is. Deze zogenaamde niet receptplichtig…

Te dik kind: overgewicht kinderen behandeling en preventieTe dik kind: overgewicht kinderen behandeling en preventieEen te dik kind: het komt steeds vaker voor. Overgewicht hij kinderen is een wereldwijd groeiend probleem. In de afgelop…
Taalontwikkeling bij kinderenTaalontwikkeling kun je zien als de basis van de gehele ontwikkeling, zowel cognitief als sociaal-emotioneel, als creati…
Bronnen en referenties
  • Geneesmiddelenvoorlichting K.U. Leuven
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.