Sterke zintuiglijke waarneming bij een hooggevoelig kind

Sterke zintuiglijke waarneming bij een hooggevoelig kind De zintuiglijke waarneming van een hooggevoelig kind is veel gevoeliger dan bij normale kinderen. Een hooggevoelig kind neemt veel meer details waar, voelt zeer intens en is daardoor vaak overprikkelt, moe, lusteloos, boos en heeft last van concentratiestoornis. Een duidelijk en strikt dagritme met pauzes van rust doet wonderen voor een kind dat hooggevoelig is. Overdreven reacties van hooggevoelige kinderen zijn te verwachten met: fel zonlicht, kleuren, en geluid.

Zintuigen

Iedereen doet dagelijks nieuwe indrukken op, op elk moment van de dag doen kinderen indrukken op. Indrukken opnemen gebeurt via de zintuigen, via:
 • De reuk,
 • De smaak,
 • De tastzin,
 • Het horen en
 • Het zien.
Veel van deze zintuigen zijn bij een hooggevoelig kind sterker en gevoeliger.

Reacties hooggevoelig kind

Enkele voorbeelden hoe een kind dat hooggevoelig is kan reageren:
 • Het zien: Een hooggevoelig kind dat voor het eerst naar school gaat, bang en angstig is voor de nieuwe omgeving, moet huilen en het liefst in mama wil kruipen en toch op de eerste schooldag kan opmerken: “Mama, mijn nieuwe juf is wel erg knap hè?”
 • De smaak: Een hooggevoelig kind kan zeer kieskeurig zijn met voedsel, maar ook met mineraalwater: “Mama, dit mineraalwater is niet lekker.”
 • De reuk: Een hooggevoelig kind kan onmiddellijk waarnemen dat mama een nieuw schoonmaakmiddel gebruikt of een nieuw douchemiddel voor het kind: “Mama, dat ruikt erg lekker (of juist: Mama, dat ruikt niet lekker).”
 • De tastzin: Een hooggevoelig kind kan een zeer gevoelige huid hebben: een pyjama dragen waar binnen in een borduursel zit kan vervelend zitten en het hooggevoelig kind kan zeggen: “Mama, deze pyjama prikt, ik wil een andere,” of “Mama, ik wil deze trui niet aan,” (Een wollen trui die prikt of een coltrui die te strak om zij hals zit.)
 • Het horen: harde geluiden dringen diep in bij een kind dat hooggevoelig is. Als de tv of de radio te hard staat, kan het kind dat echt last van hebben:”Mama, ik heb hoofdpijn,” terwijl bouwvakkers buiten de straat openbreken met een drilboor.

Geluid

Wat kan er toch aan de hand zijn met mijn kind dat zo sterk reageert op geluiden?
Harde geluiden zijn een grote afleiding voor een hooggevoelig kind: geluid dringt diep binnen een kind dat hooggevoelig is. Te veel geluiden, harde geluiden, maar ook zachte geluiden, kunnen te veel zijn voor een hooggevoelig kind. Enkele typische waarnemingen van een hooggevoelig kind op geluid:
 • Een hooggevoelig kind kan heel snel wakker worden door geluid,
 • Een hooggevoelig kind kan moeilijk gefluister in de klas langs zich heen laten gaan: het kind hoort al snel wat er gezegd wordt,
 • Een hooggevoelig kind kan klagen over hoofdpijn nadat het kind in een omgeving is geweest met veel (harde of zachte) geluiden,
 • Een hooggevoelig kind heeft de tv liever wat zachter staan,
 • Een hooggevoelig kind kan aan zijn ouders vragen zachter te zijn als het kind naar zijn favoriete tv programma kijkt.

Fel zonlicht

Wat kan er aan de hand zijn met mijn kind dat zo sterk reageert op fel zonlicht?
Een hooggevoelig kind heeft grote problemen met fel zonlicht. Enkele typische waarnemingen van hooggevoelige kinderen in de felle zon:
 • Een hooggevoelig kind dat achter de ramen in fel zonlicht speelt kan helemaal beroerd worden en van slag raken,
 • Een hooggevoelig kind dat een plekje in de klas heeft waar de zon lekker schijnt kan helemaal van slag raken,
 • Als een hooggevoelig kind niet helemaal lekker is, zal tijdens de zomer liever in de schaduw willen spelen en de felle zonnestralen willen mijden (pet met een klep kan helpen, ook het dragen van een zonnebril),
 • Ook van felle lampen kan een hooggevoelig kind helemaal van slag raken: felle en flitsende kerstlamp lichtjes die knipperen weet een hooggevoelig kind echt niet te waarderen!

Kleuren

Wat kan er aan de hand zijn met mijn kind dat zo sterk reageert op kleuren? De kleur rood kan werkelijk als een rode lap voor een stier werken op ene hooggevoelig kind. Rood werkt zeer stimulerend en kan een afschuwelijke kleur zijn in de belevingswereld van een hooggevoelig kind. Laat het hooggevoelig kind bij voorkeur neutrale kleuren dragen. Houd rekening met de kleding van de ouders: dragen de ouders graag felle (rood) of juist trieste kleuren (zoals zwart) dan kan dat op grote invloed zijn op het gedrag van een hooggevoelig kind! Enkele typische waarnemingen van een hooggevoelig kind op kleuren:
 • Een hooggevoelig kind weigert dat rode truitje aan te doen,
 • Een hooggevoelig kind kan helemaal van slag raken in een omgeving met veel kleur,
 • Een hooggevoelig kind kan zeer gunstig reageren op kleuren die het kind wel aanspreken,
 • Een hooggevoelig kind weigert een ruimte binnen te gaan die fel van kleur is,
 • Een hooggevoelig kind kan weigeren zijn oma te begroeten omdat ze een te felle kleur draagt,
 • Een hooggevoelig kind kan zeer sterk reageren op zijn vriendje die een rode trui draagt.

Gedrag

Heeft u een overgevoelig kind? Heeft u wel eens vaker opgemerkt dat uw kind vreemd gedrag vertoonde? Een hooggevoelig kind heeft veel meer tijd voor zichzelf nodig om alle opgedane indrukken te kunnen verwerken. Een hooggevoelig kind kan zich hierdoor helemaal terugtrekken. De behoefte aan afzondering om de overdaad aan prikkels te kunnen verwerken, is bijzonder groot. Als de zintuiglijke waarneming van een hooggevoelig kind zo sterk is, heeft het hooggevoelige kind veel meer rust nodig om alle diepe ervaringen en prikkels te kunnen verwerken. Dit kind heeft meer rust nodig dan een normaal kind dat niet hooggevoelig is. Gun uw kind deze rust.

Dagritme en rust

Waar is een hooggevoelig kind bij gebaat? Wat is goed voor een hooggevoelig kind? Waar heeft een hooggevoelig kind behoefte aan? Vanwege al deze:
 • Sterke waarnemingen,
 • Enorme indrukken en
 • Prikkels bij een hooggevoelig kind,
heeft dit kind zeer sterke en grote behoefte aan:
 • Afzondering,
 • Grote regelmaat,
 • Rustige en kalme omgeving,
 • Een duidelijke en strikte dagindeling en
 • Aan rust, heel veel rust.
Is uw overgevoelig kind nog jong, dan zal het naar alle waarschijnlijkheid veel behoefte hebben aan een middagslaapje, gun uw kind deze rust.
Heeft uw overgevoelige kind wel erg veel na schoolse activiteiten? Heeft uw overgevoelige kind dagelijks iedere middag een volle agenda? Heeft uw overgevoelige kind geen moment van echte rust meer overdag? Schrap enkele activiteiten en gun uw kind dagelijks een groot moment van rust.
Een dagelijks terugkerend ritme is een groot pluspunt voor een hooggevoelig kind: het kind weet waar het aan toe is. Zorg dat een hooggevoelig kind:
 • Elke dag op tijd naar bed gaat,
 • Elke dag tijd genoeg is om tot rust te komen voordat het naar bed gaat (hooggevoelige kinderen hebben grote problemen met inslapen, het is voor hen van groot belang dat de avond rustig is!)
 • Elke dag tijd genoeg is om tot rust te komen voordat het gaat eten,
 • Elke dag op tijd opstaat om naar school te gaan,
 • Elke dag bij thuiskomst in een rustige omgeving thuis komt.
Het is moeilijk maar wel heel belangrijk dat de ouders elke dag de tijd nemen om rust te creëren voor hun overgevoelig kind.
© 2010 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen maakt vaak dat de kinderen het erg moeilijk hebben. Het woord hoogsen…
Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Meer dan gevoelig voor zintuiglijke informatie; veel waarnemen en intens reageren. Aanvoelen van stemmingen en emoties,…
HoogsensitiviteitHoogsensitiviteitEen HSP (Highly Sensitive Person) is iemand die gevoeliger is voor indrukken dan de meeste mensen. Deze mensen zijn vaak…
Leven met hooggevoeligheidLeven met hooggevoeligheidGevoelige kinderen, het lijkt wel of er steeds meer kinderen geboren worden die een grote gevoeligheid hebben. Hoe gaan…

Hooggevoelig kind: emotioneel zeer gevoeligHooggevoelig kind: emotioneel zeer gevoeligEen hooggevoelig kind is emotioneel zeer gevoelig. Een hooggevoelig kind kan stemmingen van anderen aanvoelen, het kind…
Holvoet bij kinderenOngeveer 1 op 700 kinderen wordt geboren met een holvoet: een misvorming in de beenderen, spieren en gewrichten van de v…
Bronnen en referenties
 • Eigen ervaring: mijn hooggevoelig kind heeft een bijzonder sterke zintuiglijke waarneming

Reageer op het artikel "Sterke zintuiglijke waarneming bij een hooggevoelig kind"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Farzans, 07-10-2015 21:57 #4
Mijn zoon doet ook bij harde geluiden beide handen op zijn oor, ik maak me zorgen. Zijn gehoor is gecontroleerd, het was goed.

M., 07-11-2013 07:18 #3
Apart, ik heb precies hetzelfde wat hier allemaal beschreven staat. Verschil is alleen dat ze het bij mij autisme noemen.

Rianne, 04-03-2013 13:49 #2
Heel interessant artikel. Ik herken ontzettend veel bij mijn zoontje van 4. Morgen start hij met borsteldruktechniek.

Mj Molle, 22-12-2011 11:21 #1
Mijn zoontje heeft het ook heel erg met geluiden, hij kan dwars door muren kijken, maar ook mijn gevoel voelen. Hij heeft totaal geen bescherming voor zichzelf, zodat hij soms iets af kan sluiten. Maar hij wordt steeds drukker en hij is heel driftig, hij kan slaan en echt boos worden op kindjes, wat kan ik nog voor hem doen, paragnost, medium e.d. zijn we al geweest met hem, Het huis met salie hebben we ook al gedaan, het enige weet ik, als moeder, dat het echt uitput, niet alleen mezelf, maar ook hij, als je naar hem kijkt, hij is "doodmoe".

Infoteur: Roberta
Gepubliceerd: 25-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!