Kinderen die slecht slapen

Kinderen die slecht slapen Kinderen die slecht slapen krijgen vaak concentratiestoornissen en zijn prikkelbaar. Maar ook de ouders krijgen hierdoor vaak slaap tekort.

Vaak wakker worden

Kinderen die slecht slapen, worden ook vaak wakker. Het is normaal dat een kind meerdere malen per nacht wakker wordt, maar meestal slaapt het na en aantal seconden tot een aantal minuten weer in. Het probleem wordt groter wanneer het kind niet meer inslaapt of het te lang duurt voordat het weer inslaapt. Op deze manier ontstaat er een slaaptekort.

Het vaak wakker worden en niet meer kunnen slapen komt vaak voor bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Niet slapen door pijn

Een kind dat pijn heeft, kan hier soms niet van slapen of vaak wakker worden zonder terug in te slapen. De oorzaak is hier dus te vinden bij de pijn. Probeer daarom de pijn bij het kind weg te nemen of er iets aan te gaan doen. Voor een rustige en diepe slaap moet een kind vrij van pijn zijn. Let op met het geven van pijnstillers: niet alles is zomaar geschikt voor jonge kinderen. Bespreek dit daarom eerst met de arts. Vooral wanneer het gaat om langdurige pijn.

Voedingsproblemen

Zuigelingen en jonge kinderen die vlak voor het slapen gaan teveel melk krijgen, kunnen last krijgen van teruglopende melk. Dit veroorzaakt dan pijn in de maag of in de keel, en het kind gaat ervan huilen. Vaak geven de ouders als reactie op het huilen nog eens een extra flesje melk, wat het alleen maar verergert. Let er op dat een kind niet met een volle maag naar bed gaat.

Gedragsproblemen

Slaapproblemen kunnen ontstaan door gedragsproblemen, bijvoorbeeld een kind dat ADHD heeft of iets anders. Het kind krijgt dan vaak overdag teveel indrukken te verwerken, en slaapt hierdoor erg slecht. Bespreek dit met de arts hoe dit het beste is op te lossen.

Slaapproblemen kunnen ook weer gedragsproblemen doen ontstaan. Doordat het kind slaap tekort komt, is het erg prikkelbaar en kan het weinig hebben. Hierdoor wordt het kind hangerig, zeurderig of heeft woedeaanvallen. Ook de concentratie loopt achteruit. Dit is de reden dat slaapproblemen altijd serieus genomen moeten worden.

Huilend kind

Een kind dat 's nachts huilt, moet de kans krijgen om zelf weer in slaap te vallen. Vaak rennen de ouders er direct naartoe, wat het kind wakker en alert maakt. Een andere fout die ouders maken, is om het kind op de arm in slaap te laten vallen en vervolgens in bedje neer te leggen.

Wanneer het kind vervolgens weer even wakker wordt, wat normaal is, ligt het ineens niet meer in de armen maar in bedje, Het kind begrijpt dit niet en zal gaan huilen. De ouders nemen het kind weer terug op de armen en het hele ritueel begint weer van voren af aan. Hetzelfde probleem krijg je wanneer het kind bij de ouders in bed mag slapen en daarna in zijn eigen bedje wordt gelegd. Laat het kind dus in zijn eigen bed je in slaap vallen.

Warmte en dorst

Warmte maakt dat het kind niet goed kan slapen. Zet de verwarming niet aan op de slaapkamer of indien wel nodig, op een lage stand. Kinderen die 's nachts dorst hebben, kunnen het beste wat water drinken. Geef geen melk of vruchtensappen. Oudere kinderen mogen best een bekertje water op hun nachtkastje hebben staan, zo hoeven ze niet steeds uit bed te komen.

Dorst tijdens de slaap is overigens niks vreemds: het lichaam moet lange tijd zonder vocht en zal soms wat uitdrogen. Geef een dorstig kind dan ook altijd wat water te drinken.

Bach bloesem en aardstralen

Voor kinderen met slaapproblemen werkt Bach bloesem soms goed. Maar dit werkt nier bij ieder kind even goed. Het is een kwestie van uitproberen.

Een ander verhaal is soms het feit dat er aardstralen door de kinderkamer lopen. Deze kunnen aangepakt worden. Probeer ook eens het bedje te verplaatsen naar een andere kant van de kamer, en kijk of dit helpt. Niet iedereen gelooft in aardstralen, maar het is het proberen waard.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede nachtrust met natuurlijke middelenEen goede nachtrust met natuurlijke middelenLekker slapen willen we allemaal. Helaas lukt dat niet bij iedereen. Toch heeft moeder natuur een aantal middelen in pet…
Slaapproblemen bij kinderen: verkeerde slaapassociatiesOuders weten niet altijd instinctmatig hoe ze een baby of kind in slaap moeten krijgen, en ook voor een kind is slapen n…
20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…

Eerste levensjaren van een kindEen mens leert nooit meer zoveel als in zijn eerste levensjaar, dus als baby. Wat men in deze tijd ervaart, voelt en ook…
Huilende baby's helpenHuilende baby's helpenElke baby huilt zo nu en dan, dat is natuurlijk. Maar als de baby niet huilt vanwege honger, of een boertje, waarom dan…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.