Waterpokken: onderzoek, feiten én homeopathie

Waterpokken: onderzoek, feiten én homeopathie Lentetijd, waterpokkentijd. Veel kinderen zijn de pineut. Maar niet alleen de kinderen. Uit onderzoek van VSM Kind blijkt, dat jonge moeders vaak erg meelijden met de narigheid van hun kind. Waterpokken zijn op zich meestal onschuldig, maar zorgen voor veel ongemak en jeuk. Gelukkig zijn er zowel natuurmiddeltjes als homeopatische oplossingen om het leed te verzachten. Over het onderzoek, de feiten en de cijfers. In het voorjaar komen waterpokken het meest voor bij kinderen. Waterpokken zijn een herkenbaar verschijnsel, want de ziekte is heel wijd verbreid. Praktisch iedereen, of je het je herinnert of niet, heeft als kind last van die nare jeukende huidblaasjes gehad. Het onderzoek dat VSM Kind deed onder jonge moeders, levert eigenlijk geen echt heel verrassende uitkomst op als het gaat om het impact van dit kinderleed op jonge moeders. 70% van de ondervraagde moeders geeft aan het heel erg te vinden als ze haar kind met die narigheid moet zien zitten. 59% vind het nog altijd 'erg'. 78% van de ouders van een kind met waterpokken, gaan dan ook tot actie over. Ze gebruiken een of ander middel tegen de jeuk.

Wat doe je eraan?

Wat jonge moeders precies aan de jeuk proberen te doen, verschilt. Maar de natuurlijke remedies hebben wel veruit de voorkeur. Dan gaat het met name om het havermoutbadje. Havermout is een bekend en bijna beroemd middel om de huid te verzachten. Overigens ook een aanrader voor iemand die weliswaar geen waterpokken heeft, maar wel huidirritatie. De ouders die de verzachtende werking van havermout willen benutten, kunnen dat zo doen: zet je kindje in een lauwwarm bad. Neem een washandje met wat havermout en dompel enkele malen in het bad tot badwater "melk-wit" ziet. Havermout werkt niet alleen verzachtend op de jeuk, maar helpt ook om de waterpokken sneller uit te laten drogen.

Homeopathie

Het treft natuurlijk dat de opdrachtgever van het onderzoek, ook de homeopatische remedie in huis heeft bij waterpokken. Namelijk, Calendulan kinderemulsie. De Calendulan kinderemulsie verkoelt en verzorgt de huid. Het gebruik is eenvoudig, namelijk door de rode plekjes enkele malen per dag zachtjes in te smeren met de emulsie. Ook Calendula versnelt het herstel van de huid. Een bijkomend voordeel van dit homeopatische middel is, dat het mag worden gebruikt voor kinderen vanaf 0 jaar. Overigens is krabben natuurlijk de eerste impuls van een kind bij de jeuk van waterpokken. Toch is krabben niet goed, het beschadigt de huid en vertraagt het herstel. Als een klein kind (nog) niet kan begrijpen dat krabben vermeden moet worden, doen mensen het kind weleens dunne handschoentjes om om de schade van kleine nageltjes op de huid te voorkomen.

Wat zijn waterpokken eigenlijk?

Op zich zijn waterpokken een meestal nogal onschuldige ziekte. Helaas wél een heel besmettelijke, die via een virus wordt overgedragen. 73% van de moeders uit het onderzoek denkt dat haar kindje de waterpokken waarschijnlijk heeft overgenomen van andere kinderen op de crèche, van het kinderdagverblijf of op school. Besmetting is heel moeilijk te voorkomen. Het virus wordt niet alleen bij hoesten en praten via de lucht verder gedragen naar andere mogelijke 'kandidaten' voor besmetting, via minuscule druppeltjes speeksel. Ook huidcontact kan voor besmetting zorgen: het vocht uit de blaasjes is dan de boosdoener. Waterpokken zijn jammer genoeg al besmettelijk voordat je ze ziet. Preciezer gezegd, vanaf de dag voordat de eerste symptomen te zien zijn in de vorm van rode vlekjes, totdat de laatste blaasjes - eindelijk - zijn ingedroogd. Al met al is de kans dus inderdaad (levens)groot dat kinderen elkaar aansteken. Dat maakt de crèche of het kinderdagverblijf natuurlijk niet tot dé boosdoener. Ook bij het spelen met andere kinderen thuis kunnen waterpokken worden overgedragen.

Niet heel ziek, wel naar

Echt ziek worden kinderen meestal niet van waterpokken. Wel krijgen kinderen gewoonlijk een lichte koorts. De grootste narigheid zit in de jeuk. Die jeuk wordt rechtstreeks veroorzaakt door de blaasjes, die ook wel pokken worden genoemd. Waterpokken kunnen echt overal komen te zitten, zelfs op uiterst nare plekken zoals onder de oogleden van het kind, of in haar of zijn mond. Het duurt lang voor de blaasjes open gaan. Daarvoor moet je een dag of tien uittrekken. Maar dan is het leed ook bijna geleden. De blaasjes drogen uit, dan komen er korstjes op de huid, die gemakkelijk loslaten.

Homeopathie, baby en kind

Homeopathie is er ook voor het kind, vaak zelfs voor de kleinsten: dan gaat het om een lichtere dosering of een speciaal product voor kinderkwaaltjes bij uitstek zoals waterpokken. VSM kinderproducten zijn afgestemd op de behoeften van kinderen vanaf 0 jaar. Deze producten bewijzen hun diensten al ruim 25 jaar.

Het onderzoek: wie en wat?

Het hier besproken onderzoek is in opdracht van VSM uitgevoerd onder haar vaste panel van zogenaamde ‘Very Special Mama’s’. Dit is een panel van 14.000 jonge moeders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterpokken bij volwassenenWaterpokken bij volwassenenDat kinderen waterpokken krijgen is heel gewoon, maar bij volwassenen is dat anders. De laatste jaren krijgen volwassene…
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Infectieziekten bij kinderen – WaterpokkenWaterpokken is wel de bekendste infectieziekte. Bijna ieder kind krijgt het en het is een zeer besmettelijke ziekte. Maa…
Waterpokken, wat is het en wat kan je er tegen doen?Waterpokken is een kinderziekte die erg besmettelijk is. Vrijwel ieder kind heeft weleens de waterpokken gehad.

De fopspeen voor uw babyDe fopspeen voor uw babyBijna alle baby's gebruiken een fopspeen. De speen zorgt voor het bevredigen van de zuig behoeftes van de baby zonder da…
Nieuwe kinderen: niet gek maar bijzonderPsychische diagnoses worden tegenwoordig meer en meer gesteld. De omgang met een kind met een dergelijke diagnose kan ee…
Bronnen en referenties
  • Mediaxplain Persbericht
  • VSM Kind
Reactie

Monique, 19-06-2013
Om een positieve wending aan de ziekte te geven, hebben wij er een 'vlekjesfeest' van gemaakt, zonder teveel aandacht te besteden aan de jeuk… dwz:
- elke dag 2x spelen in een bad van havermoutvlokken (handjevol vlokken in washandje, tot een melkwit, lauw badje) en met het sapje uit het washandje na het bad nadeppen --> droogt de bultjes uit.
- Na droging aan de lucht (of deppen), insmeren met Callendulan emulsie, billen met Callendulan billenzalf --> bevorderd het genezingsproces.
- Over de zalf/emulsie metholpoeder (vanaf 2 jaar) strooien of gewoon talkpoeder/maïzena. Als het kindje mee mag helpen een groot poederfeest! --> tegen de jeuk.
- ter verzachting van de keel/mondje, ieder dag 1 ijsje!
- ook etherische oliën schijnen een helende werking te hebben…
- en heel veel afleiding; kermis/cadeautje kopen/puzzelen/lezen/dierentuin, …
SUCCES Reactie infoteur, 23-06-2013
Wat een mooie en liefdevolle manier om hiermee om te gaan!
hopelijk een inspiratiebron voor vele andere lezers.
dank en groet,
maria

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.