Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

De duur van de slaap van een kind vermindert naarmate het kind groter wordt. Het schommelt ook van kind tot kind. Vanaf de leeftijd van 3 jaar onderscheiden we al korte (8,5 uur per dag), gemiddelde (10 tot 11,5 uur) en lange slapers (12,5 uur). Wilt u weten hoeveel uw kind nodig hebt, dan telt u uit hoeveel uren hij slaapt als je hem niet wakker hoeft te maken om naar school te gaan (bijvoorbeeld in het weekend of de vakantie).

Van 6 maanden tot 4 jaar

Naarmate het kind groter wordt, slaapt het overdag minder. 3 tot 4 tukjes op 6 maanden, 2 tukjes op 12 maanden en nog eentje op 18 maanden. Een kind van 6 maanden slaapt gemiddeld 15 uur. Die globale hoeveelheid slaap wordt maar traag afgebouwd, want ze bedraagt nog vaak 13 à 14 uur op de leeftijd van 2 jaar en nog altijd 12 uur tussen 3 en 5 jaar.

Beetje bij beetje worden de uren slaap over 24 uren verdeeld. Vlak na de geboorte slaapt het kind het grootste deel van de dag. Tussen 3 à 6 jaar verdwijnt het middagdutje stilaan. Toch hebben nog 20 tot 40% van de zesjarigen nood aan dit middagdutje. Zodra hij naar de lagere school gaat, kan dat helaas niet meer.

Van 4 tot 12 jaar

Een kind van 4 tot 12 jaar is vaak overdag zeer alert, maar valt 's avonds snel in een diepe slaap. De slaapduur gaat dalen, omdat het middagdutje gaat verdwijnen en het kind naarmate het ouder wordt ook later naar bed gaat, maar nog wel op hetzelfde uur opstaat.

LeeftijdSlaapduur
610 uur 45 minuten
710 uur 30 minuten
810 uur 15 minuten
910 uur
109 uur 45 minuten
119 uur 30 minuten
129 uur 30 minuten

Vanaf 12 jaar

Volgens welk ritme uw tiener slaapt hangt van een aantal factoren af. In de puberteit slaapt men vaak moeilijker in en kampen tieners dikwijls met een chronisch slaaptekort. Om dat in het halen, blijft men vaak lang in bed liggen tijdens vakanties of de weekends.

Rituelen voor het slapengaan

Gaan slapen moet voor uw kind een prettig gebeuren zijn en blijven. Net voor het slapengaan, moet een intiem en rustig moment zijn, zodat het kind met een veilig gevoel kan inslapen. Soms hoort daar een bepaald ritueel bij, zoals een liedje zingen of een verhaaltje vertellen.

TV heeft eigelijk een niet zo gezonde invloed op het slapengaan. Door de uitzendingen gaat het kind vaak opgewonden naar bed, waardoor het niet goed kan inslapen. Vaak wil hij ook nog niet naar bed, als er iets leuk is op TV. Het kind heeft natuurlijk niet het besef wat goed is voor zijn gezondheid of niet, maar voldoende slapen is wel degelijk een zeer belangrijke factor in het groeiproces van uw kind.
© 2007 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kom jij ook slaap tekort? over slaaptekort bij jongerenKom jij ook slaap tekort? over slaaptekort bij jongerenVeel jongeren gaan in het uur voordat ze gaan slapen nog sms'en, whats appen en andere dingen die met de mobiele telefoo…
Slaapgebrek bij kinderen en de gevolgenSlaapgebrek bij kinderen en de gevolgenNet zoals bij volwassenen, zijn er tegenwoordig ook steeds meer kinderen die te weinig slapen. Een kind slaapt tegenwoor…
Slaaptekort: het gevaar van te weinig slaapEen slaaptekort is een veel groter probleem dan vaak wordt gedacht. De gemiddelde volwassene heeft 8 uur slaap per nacht…
Meer kans op overgewicht bij kinderen die minder slapenMeer kans op overgewicht bij kinderen die minder slapenKinderen krijgen op steeds jongere leeftijd overgewicht en obesitas en het aantal neemt steeds sneller toe. Uit een onde…

Verwen een Chronisch ziek kindChronisch ziek zijn is niet leuk. Voor kinderen is en blijft het meestal een onbegrijpelijk begrip. Het vraagt veel door…
Een pictogrammenbord makenEen pictogrammenbord makenKinderen met gedrags- en ontwikkelingsstoornissen hebben behoefte aan een duidelijke dagindeling, structuur en overzicht…
Reactie

Jasmijn, 05-11-2013
Hoi, Mijn dochter is 12 maanden en zij slaapt 15 uur, is goed of slecht? Reactie infoteur, 07-11-2013
Dat lijkt me dik okee!

Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.